Annons
Annons

Arlas mjölkpulverexport fråga för facket

Publicerad 20 februari 2003, kl 12:00

Med stöd av EU-bidrag exporterar Arla mjölkpulver till Dominikanska republiken vilket slagit ut tusentals mjölkbönder i landet. Nu diskuteras frågan av facket som tidigare krävt att företaget ska ta etiska hänsyn i marknadsföringen.

Bondekooperationens moraliska ansvar för exporten av mjölkpulver till ett land i tredje världen måste debatteras tillstår Birgitta Sjöberg, ordförande för Sif och CFs koncernfack på Arla Foods. I dag har klubben på hennes arbetsplats i Götene årsmöte.
- Det här måste diskuteras, i nästa vecka är det samarbetsråd då fackets och företagets representanter möts, säger Birgitta Sjöberg som tror att frågan kommer att väckas på årsmötet.
Vad det gäller etiska riktlinjer för marknadsföringen på den nordiska marknaden har facket tidigare varit drivande. Men att Arla skulle ta andra hänsyn än konkurrenterna är Birgitta Sjöberg tveksam till.
- Jobbar man på världsmarknaden har man samma krav som alla andra på sig att vara effektiv, annars har man inte en chans. Arla får EU-bidrag enligt de regler som finns och håller sig inom exportkvoterna. För att påverka det får man vädja till regeringen att agera på EU-nivå, säger Birgitta Sjöberg.
Arla uppger att exporten av danskt mjölkpulver till Dominikanska republiken har pågått i snart 50 år då landets egen produktion inte täcker behovet. Av tradition används mjölkpulvret till barn.

CHRISTINA SWAHN

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facklig kritik mot EU-förslag om minimilöner

  Sverige föreslås få ett undantag från de nya EU-reglerna om minimilöner. Men både från fack och arbetsgivare fruktar man att den svenska modellen ändå kommer att påverkas.

 • Läs även...

  Därför bråkar Sverige om minimilöner i EU

  I morgon, onsdag, lägger EU-kommissionen fram ett förslag om reglering av minimilöner på Europanivå. Men arbetet med förslaget har stött på stort motstånd från de nordiska länderna.

 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.