• Lönekartläggning är ett viktigt verktyg för att komma till rätta med lönegapet mellan kvinnor och män. Foto: Colourbox

Årliga lönekartläggningar återinförs

Publicerad 23 juni 2016, kl 07:25

Från och med nästa år blir arbetsgivare återigen skyldiga att göra årliga lönekartläggningar. Dessutom kommer fler företag än tidigare att behöva dokumentera kartläggningarna. Unionen välkomnar beslutet.

Sedan 2008 då Alliansregeringen ändrade diskrimineringslagen behöver företag inte genomföra lönekartläggningar mer än vart tredje år. En rapport från Unionen förra året visade att arbetsgivare blivit sämre på att genomföra kartläggningar efter lagändringen, en tredjedel av företagen hade inte gjort någon lönekartläggning alls under de senaste tre åren.

Läs mer: Arbetsgivare måste jobba hårdare mot diskriminering

Stefan Löfvén lovade under valrörelsen att återinföra årliga lönekartläggningar. På tisdagen sade riksdagen ja till regeringens förslag om ändringar i diskrimineringslagen. Dessutom kommer kravet på skriftlig dokumentation vid lönekartläggningen ändras till att omfatta arbetsgivare med minst tio anställda. I dag går gränsen vid 25 anställda.

Unionen har länge drivit kravet på att återinföra årliga lönekartläggningar efter som det anses vara ett viktigt verktyg för att komma till rätta med ojämställda löner.

– Jag blev superglad när jag hörde om beslutet, jag har väntat länge på det personligen. Sen blir det spännande att se vad nästa steg blir och  frågan är hur mycket krut man kommer att lägga på att lagen efterlevs, säger Theres Sysimetsä, styrelseledamot i Unionen.

– Vi behöver titta på olika sätt att verkställa lagen och här ligger det ett tungt ansvar på alla arbetsmarknadens parter.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.