Annons
 • Lönekartläggning är ett viktigt verktyg för att komma till rätta med lönegapet mellan kvinnor och män. Foto: Colourbox

Årliga lönekartläggningar återinförs

Publicerad 23 juni 2016, kl 07:25

Från och med nästa år blir arbetsgivare återigen skyldiga att göra årliga lönekartläggningar. Dessutom kommer fler företag än tidigare att behöva dokumentera kartläggningarna. Unionen välkomnar beslutet.

Sedan 2008 då Alliansregeringen ändrade diskrimineringslagen behöver företag inte genomföra lönekartläggningar mer än vart tredje år. En rapport från Unionen förra året visade att arbetsgivare blivit sämre på att genomföra kartläggningar efter lagändringen, en tredjedel av företagen hade inte gjort någon lönekartläggning alls under de senaste tre åren.

Läs mer: Arbetsgivare måste jobba hårdare mot diskriminering

Stefan Löfvén lovade under valrörelsen att återinföra årliga lönekartläggningar. På tisdagen sade riksdagen ja till regeringens förslag om ändringar i diskrimineringslagen. Dessutom kommer kravet på skriftlig dokumentation vid lönekartläggningen ändras till att omfatta arbetsgivare med minst tio anställda. I dag går gränsen vid 25 anställda.

Unionen har länge drivit kravet på att återinföra årliga lönekartläggningar efter som det anses vara ett viktigt verktyg för att komma till rätta med ojämställda löner.

– Jag blev superglad när jag hörde om beslutet, jag har väntat länge på det personligen. Sen blir det spännande att se vad nästa steg blir och  frågan är hur mycket krut man kommer att lägga på att lagen efterlevs, säger Theres Sysimetsä, styrelseledamot i Unionen.

– Vi behöver titta på olika sätt att verkställa lagen och här ligger det ett tungt ansvar på alla arbetsmarknadens parter.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Unionen vill ha tredelad föräldraförsäkring

  Nu ställer sig Unionen bakom principen om en tredelad föräldraförsäkring. En anledning är att det nu finns en statlig utredning som föreslår just detta.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Många företag bryter mot lagen

  Fyra av tio företag bryter mot lagen om årlig lönekartläggning, visar Unionens nya undersökning som bygger på svar från förbundets klubbar. Ett företag som lever upp till kraven i lagen är verktygstillverkaren Pressmaster i Älvdalen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.