Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Astra Zeneca satsar i Södertälje igen

Det ser ut att bli mellan 150 och 250 nya jobb när Astra Zeneca satsar 2,3 miljarder kronor på att bygga en ny anläggning för biologiska läkemedel i Södertälje.
Gabriella Westberg Publicerad 18 maj 2015, kl 11:41
Henrik Montgomery/TT
AstraZenecas Margareta Ozolins och Pascal Soriot i en virtuell miljö av den nya läkemedelsfabriken som planeras i Södertälje. Henrik Montgomery/TT

Efter många år av tunga nedskärningar för läkemedelsjätten i Södertälje tycks vinden ha vänt.

Eva Cederwall Finn, som är Unionens klubbordförande på Astra Zeneca, befinner sig för dagen med resten av klubbstyrelsen på konferens. Hon berättar att hon hade fått en möteskallelse till klockan åtta i morse, men kände inte till mer om satsningen än det.

- Så jag visste att det var något på gång och jag hade vibbar om att det skulle vara något positivt. Men det här var ju bättre än man hade kunnat drömma om!

Den planerade investeringen på 2,3 miljarder kronor i en ny fabrik är den första fasen i ett tredelat program som syftar till att utvidga Astra Zenecas kapacitet för tillverkning av just biologiska läkemedel, enligt ett pressmeddelande.

Extra roligt är det, tycker Eva Cederwall Finn, att satsningen rör tillverkning av biologiska läkemedel, det vill säga en helt ny verksamhet för Södertälje. Det har tidigare varit det amerikanska dotterbolaget Medimmune, som stått för den verksamheten, som dock redan i dag lär utgöra "halva forskningsportföljen", enligt Astra Zeneca.

De flesta av de aviserade 150-250 nya jobben kommer sannolikt att gå till tillverkning och logistik, men det lär också behövas tjänstemän med uppdrag som kvalitetssäkring och planering, gissar Eva Cederwall Finn.

Artikeln uppdateras under dagen.

Biologiska läkemedel

Ett biologiskt läkemedel är ett preparat vars aktiva substans har producerats i eller renats fram ur material av biologiskt ursprung (levande celler eller vävnad), enligt Läkemedelsverket.

Biologiska läkemedel används i behandlingen av bland annat cancer och autoimmuna sjukdomar.

35 procent av Astra Zenecas omsättning består av läkemedel tillverkade vid anläggningarna i Södertälje (Snäckviken och Gärtuna).

Exporten från Sverige var 39 miljarder kronor 2013, cirka 3,5 procent av hela den svenska exporten.

3 800 personer arbetar på Astra Zeneca i Södertälje.

6 200 personer arbetar på Astra Zeneca i Sverige, totalt.

 

Astra Zeneca

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.