Annons
Annons
 • Arbetsgivarnas kravlista inför de nya avtalen för kabinpersonalen innehåller bland annat utökade möjligheter till provanställningar och visstidsanställningar liksom inskränkningar i rätten till sympatiåtgärder vid konflikter. Foto: Lars Pehrsson/TT

Återhämtning i fokus för flygbranschen

Publicerad 26 januari 2016, kl 16:42

Bättre möjligheter till återhämtning och ett fungerande arbetstidsmått. Det är två av de viktigaste kraven för kabinanställda inom flyget i årets avtalsrörelse.

Flygbranschen befinner sig i en extremt konkurrensutsatt position. Följden har blivit ökad press på personal vad gäller arbetstider och arbetsförhållanden.

Det här syns också i avtalskraven som Unionen på tisdagen lämnade över till arbetsgivarna inom flyget. Utöver branschgemensamma krav som ytterligare avsättningar till flexpension och löneökningar på 2,8 procent, trycker Unionen också på att möjligheterna till återhämtning måste förbättras.

- Vi har fått mycket input från våra medlemmar att det behövs, då ska man också titta på ett partsgemensamt arbete i arbetsmiljöfrågor, säger Nikta Nabavi, avtalsansvarig ombudsman på Unionen.

Dessutom kräver Unionen att man ska få in ett arbetstidsmått i avtalet.

- Till skillnad från i andra branscher har vi inga bestämmelser om arbetstidsmått per vecka eller fyraveckorsperiod. Man behöver ha ett begrepp om arbetstiden, en ram, att förhålla sig till, säger Nikta Nabavi enligt vilken arbetsgivarnas kravlista bland annat innehåller utökade möjligheter till provanställningar och visstidsanställningar, och inskränkningar i rätten till sympatiåtgärder vid konflikter.

Den 31 mars löper det nuvarande avtalet ut.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Det vill medlemmarna att Unionen jobbar för

  Minskad arbetstid, online-kontrakt och att de som jobbar hemifrån blir fullt försäkrade. Det är några frågor som medlemmarna tycker att Unionen ska jobba för framöver.