• Arbetsgivarnas kravlista inför de nya avtalen för kabinpersonalen innehåller bland annat utökade möjligheter till provanställningar och visstidsanställningar liksom inskränkningar i rätten till sympatiåtgärder vid konflikter. Foto: Lars Pehrsson/TT

Återhämtning i fokus för flygbranschen

Publicerad 26 januari 2016, kl 16:42

Bättre möjligheter till återhämtning och ett fungerande arbetstidsmått. Det är två av de viktigaste kraven för kabinanställda inom flyget i årets avtalsrörelse.

Flygbranschen befinner sig i en extremt konkurrensutsatt position. Följden har blivit ökad press på personal vad gäller arbetstider och arbetsförhållanden.

Det här syns också i avtalskraven som Unionen på tisdagen lämnade över till arbetsgivarna inom flyget. Utöver branschgemensamma krav som ytterligare avsättningar till flexpension och löneökningar på 2,8 procent, trycker Unionen också på att möjligheterna till återhämtning måste förbättras.

- Vi har fått mycket input från våra medlemmar att det behövs, då ska man också titta på ett partsgemensamt arbete i arbetsmiljöfrågor, säger Nikta Nabavi, avtalsansvarig ombudsman på Unionen.

Dessutom kräver Unionen att man ska få in ett arbetstidsmått i avtalet.

- Till skillnad från i andra branscher har vi inga bestämmelser om arbetstidsmått per vecka eller fyraveckorsperiod. Man behöver ha ett begrepp om arbetstiden, en ram, att förhålla sig till, säger Nikta Nabavi enligt vilken arbetsgivarnas kravlista bland annat innehåller utökade möjligheter till provanställningar och visstidsanställningar, och inskränkningar i rätten till sympatiåtgärder vid konflikter.

Den 31 mars löper det nuvarande avtalet ut.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Flyganställda fick ingen vilodag

  Två kabinanställda fick jobba i över ett dygn, två arbetspass i följd, vilket gjorde att de hade rätt till vila. Men någon sådan beviljades aldrig av uthyrningsföretaget.

 • Läs även...

  Så bör facket hantera sexuella trakasserier

  Arbetsgivaren är ansvarig för att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Men hur ska det lokala facket agera? Den frågan ger TCO svar på i en ny handbok.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.