Annons
 • Arbetsgivarnas kravlista inför de nya avtalen för kabinpersonalen innehåller bland annat utökade möjligheter till provanställningar och visstidsanställningar liksom inskränkningar i rätten till sympatiåtgärder vid konflikter. Foto: Lars Pehrsson/TT

Återhämtning i fokus för flygbranschen

Publicerad 26 januari 2016, kl 16:42

Bättre möjligheter till återhämtning och ett fungerande arbetstidsmått. Det är två av de viktigaste kraven för kabinanställda inom flyget i årets avtalsrörelse.

Flygbranschen befinner sig i en extremt konkurrensutsatt position. Följden har blivit ökad press på personal vad gäller arbetstider och arbetsförhållanden.

Det här syns också i avtalskraven som Unionen på tisdagen lämnade över till arbetsgivarna inom flyget. Utöver branschgemensamma krav som ytterligare avsättningar till flexpension och löneökningar på 2,8 procent, trycker Unionen också på att möjligheterna till återhämtning måste förbättras.

- Vi har fått mycket input från våra medlemmar att det behövs, då ska man också titta på ett partsgemensamt arbete i arbetsmiljöfrågor, säger Nikta Nabavi, avtalsansvarig ombudsman på Unionen.

Dessutom kräver Unionen att man ska få in ett arbetstidsmått i avtalet.

- Till skillnad från i andra branscher har vi inga bestämmelser om arbetstidsmått per vecka eller fyraveckorsperiod. Man behöver ha ett begrepp om arbetstiden, en ram, att förhålla sig till, säger Nikta Nabavi enligt vilken arbetsgivarnas kravlista bland annat innehåller utökade möjligheter till provanställningar och visstidsanställningar, och inskränkningar i rätten till sympatiåtgärder vid konflikter.

Den 31 mars löper det nuvarande avtalet ut.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  SATS har bildad klubb

  I förra veckan bildades den första fackklubben på SATS i Stockholm. Det är dessutom den första klubben i den privatägda delen av gymbranschen i Sverige.

 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.