Annons
 • Niklas Hallstedt

Att byta namn med stolthet

Publicerad 27 maj 2009, kl 12:40 Uppdaterad 27 maj 2009, kl 12:41

För några år sedan bytte folk med utländska efternamn till mer svenskklingande. Nu byter de namn till andra utländska efternamn i stället. I bästa fall är det ett tecken på att diskrimineringen har minskat.

Att svenska arbetsgivare hellre anställer en Svensson än en Nasri eller en Arafat är väl bekant. Framför allt gäller det mindre företag, där det kanske är chefen ensam som sköter rekryteringen, visade forskare vid Högskolan i Kalmar för några år sedan. I en annan studie undersöktes svenska arbetsgivares, rekryterares och studenters omedvetna fördomar. Arabiskt klingande namn associerades med lägre prestationsförmåga av 77 procent.

Så det är inte konstigt att folk byter namn - det kan ju ge jobb.

Men nu har trenden vänt rapporterar SR:s Ekot. På Patent- och registreringsverket har man märkt att personer med ett utländskt efternamn numera hellre byter till ett annat utländskt efternamn.

I programmet medverkar Arash, som bytte namn från Sheikholeslami till Sanari. Han var trött på att alltid tvingas bokstavera, samtidigt ville han ha ett namn som han hade en relation till.

- Det kändes fånigt att byta till typ Gyllengylf bara för att det skulle låta svenskt, säger han.

Det är bara att instämma.

Det blir "en viss stolthet" att inte byta till ett efternamn som låter svenskt, säger Arash vidare.

Bra, stolthet är aldrig fel. Det är bara att hoppas att den attitydförändringen går hand i hand med en större öppenhet och mindre rädsla hos arbetsgivarna.

Fortfarande är det dock vansinnigt att människor ska tvingas byta namn för att passa in i normen. Skulle vi dra tanken på namnens enkelhet till det yttersta skulle folk med namn som till exempel Bengtzing byta till Bengtsing. Om man ska slippa bokstavera. Och en sådan konstighet som Hallstedt borde definitivt bli Allstett.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Rörlig arbetsmarknad kan ge kompetensbrist

  Universitetsregionerna riskerar att bli förlorare när rörligheten på arbetsmarknaden ökar, enligt ny forskning. Den trenden känner Unionen i universitetsstaden Linköping delvis av.

 • Läs även...

  Kollega får ny chefredaktör

  Helena Ingvarsdotter blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Hon har lång erfarenhet från fackförbundspress och kommer närmast från Lärarförbundet där hon var chefredaktör för flera tidningar.

 • Läs även...

  Vi dricker inte kaffe för att det är gott

  Nej, det är inte alls smaken på kaffe som gör att du dricker – det är koffeinet. Eller alkoholruset när det handlar om starkare drycker. Det visar forskare vid Northwestern University i USA.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.