Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Att byta namn med stolthet

För några år sedan bytte folk med utländska efternamn till mer svenskklingande. Nu byter de namn till andra utländska efternamn i stället. I bästa fall är det ett tecken på att diskrimineringen har minskat.
Niklas Hallstedt Publicerad 27 maj 2009, kl 12:40
Niklas Hallstedt

Att svenska arbetsgivare hellre anställer en Svensson än en Nasri eller en Arafat är väl bekant. Framför allt gäller det mindre företag, där det kanske är chefen ensam som sköter rekryteringen, visade forskare vid Högskolan i Kalmar för några år sedan. I en annan studie undersöktes svenska arbetsgivares, rekryterares och studenters omedvetna fördomar. Arabiskt klingande namn associerades med lägre prestationsförmåga av 77 procent.

Så det är inte konstigt att folk byter namn - det kan ju ge jobb.

Men nu har trenden vänt rapporterar SR:s Ekot. På Patent- och registreringsverket har man märkt att personer med ett utländskt efternamn numera hellre byter till ett annat utländskt efternamn.

I programmet medverkar Arash, som bytte namn från Sheikholeslami till Sanari. Han var trött på att alltid tvingas bokstavera, samtidigt ville han ha ett namn som han hade en relation till.

- Det kändes fånigt att byta till typ Gyllengylf bara för att det skulle låta svenskt, säger han.

Det är bara att instämma.

Det blir "en viss stolthet" att inte byta till ett efternamn som låter svenskt, säger Arash vidare.

Bra, stolthet är aldrig fel. Det är bara att hoppas att den attitydförändringen går hand i hand med en större öppenhet och mindre rädsla hos arbetsgivarna.

Fortfarande är det dock vansinnigt att människor ska tvingas byta namn för att passa in i normen. Skulle vi dra tanken på namnens enkelhet till det yttersta skulle folk med namn som till exempel Bengtzing byta till Bengtsing. Om man ska slippa bokstavera. Och en sådan konstighet som Hallstedt borde definitivt bli Allstett.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.