• Från vänster: Contour mouse, Oyster mouse, Trackball mouse, Penclick mouse, Rollermouse Red.

Åtta sätt att slippa musarm

Publicerad 3 februari 2014, kl 15:10

Variation är A och O när man ska undvika musarm - en åkomma som numera är så vanlig att den har en helt egen internationell dag, den 28 februari.

Musarm är egentligen ingen åkomma, utan ett samlingsnamn för många olika tillstånd som kan drabba nacke, axlar och händer vid alltför idogt arbete framför datorn. Därför finns det också flera olika styrdon, vilken som lämpar sig bäst för dig beror på allt från hur du sitter till storlek på hand och hur du arbetar med musen. Bästa tipset är att variera mellan olika typer av möss.

8 sätt att slippa musarm

 1. Håll löst och avspänt i den ergonomiskt utformade musen.
 2. Ha alltid stöd för underarmarna så att skuldrorna avlastas.
 3. Träna på att arbeta omväxlande med höger och vänster hand.
 4. Ha skärmen på rätt höjd för att slippa belasta nacken.
 5. Undvik att vinkla eller vrida handleden när du jobbar.
 6. Prova olika typer av styrdon.
 7. Använd kortkommandon.
 8. Se till att tangentbordet inte är bredare än axlarna. Skaffa ett tangentbord med separat sifferdel om du har smala axlar.

(Källa: Karolinska institutet m fl.)

Det finns en uppsjö olika styrdon på marknaden, med lika stor variation på priser. Här är några exempel (se även bilden ovan):

Rollermouse red påstås kännas som en förlängning av de egna händerna. Den mest lättanvända och exakta rullmusen eller mousetrappern någonsin hävdar tillverkarna.  Från 2 076 kronor och uppåt.

Penclic Mouse är en svensk uppfinning som ser ut som en vanlig penna och som används nästan på samma sätt.  Finns för mellan 500 och 800 kronor på de flesta datorvaruhusen.

Trackballmusen gör att man slipper röra handen så mycket. Finns i en massa olika varianter. Kensington Orbit Optical trackball kostar 325 kronor på Ergohuset.

Oyster mouse är namnet på en vertikalmus som går att vinkla i fem olika lägen och kan användas både med vänster och höger hand.  Den har sex klickknappar med de vanligaste kortkommandona plus skrollhjul och finns både med och utan sladd.  Pris runt 2 000 kronor.

Contour mouse 4. Storleken spelar roll. I alla fall när det gäller möss eftersom våra händer har olika storlekar.  Välj alltså mus efter handstorlek.  Priset är dock detsamma oberoende av storlek, 985 kronor.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Svagare skydd vid arbetsskada i hemmet

  Jobbar du hemifrån till följd av corona? Din arbetsgivare har fortfarande arbetsmiljöansvar. Men råkar du ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare.

 • Läs även...

  Allvarliga brister i arbetsmiljön i industrin

  Arbetsmiljöverket ser mycket allvarligt på att man hittat brister i arbetsmiljön på över nittio procent av 480 inspekterade industrier. Totalt har 3 900 brister konstaterats vid inspektioner gjorda under en fyraårsperiod.

 • Läs även...

  Chefer åtalas för björnattack

  Den före detta vd:n vid Orsa Rovdjurspark åtalas tillsammans med en tidigare parkchef för arbetsplatsolyckan då en anställd djurvårdare dödades av en björn. Huvudförhandlingen för bland annat arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död, inleds i vår.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.