Annons
 • Foto: Colourbox

Åtta steg för bättre jämställdhet i IT-bolaget

Publicerad 7 april 2015, kl 15:29

I slutet av det här året kommer det att saknas omkring en miljon programmerare inom EU. I Sverige håller programmering på att bli ett av de vanligaste yrkena, men det räcker inte på långa vägar - även här saknas tiotusentals programmerare. Det enklaste sättet att åtgärda bristen är att öppna branschen för den halva av befolkningen som inte verkar ha lockats hittills – kvinnorna.

 1. Reflektera över dina fördomar. Vem du än är, vilken bakgrund du än har, har du fördomar. Om du inte kan se dina egna fördomar kan du inte heller komma förbi dem. Forskare vid Uppsala universitet har översatt amerikanska så kallade IAT-tester till svenska förhållanden. Testa dina fördomar här. 
   
 2. Låt små flickor greja med manicker. Har du en gammal oanvänd radio hemma och en uttråkad dotter? Bra. Ge verktyg till flickan, låt henne skruva isär och sätta ihop radion som hon vill. Eller valfri annan maskin.
   
 3. Ingenjör är något man blir, det är inte något man föds till. Anna Henningsson, som nyligen fick Microsofts utmärkelse Årets IT-tjej, hade inte en tanke på att hon skulle kunna bli ingenjör förrän hon var över 20 år. Hon var dålig på matte och en typisk humanist, berättade hon för Kollega då. Först när hon gått ut gymnasiet och insåg att hon måste komplettera sin samhällsvetenskapliga examen med ett naturtekniskt basår för att bli sjukgymnast insåg hon att matte ju faktiskt kunde vara roligt. Nu är hon på god väg att bli dataingenjör. 
   
 4. Det sägs ofta att 90- och 00-talisterna söker sig till företag med tydliga värderingar som tar socialt ansvar. Kvinnor lär göra så i än högre grad än män. Med teknik kan man bygga proteser, ge mikrolån och motarbeta cyberattacker, underlätta för demokratiska val och samordna protestmarscher. ICT for development (IT för utvecklingsarbete) är ett akademiskt ämne på många universitet i Sverige och utlandet. Socialt arbete behöver IT.  Berätta om det!
   
 5. Dags att rekrytera utvecklare? Tänk först igenom ordentligt hur annonsen utformas. Hur presenteras företaget, vilka krav lyfts fram som viktigast, vem sköter rekryteringen? Enligt Jacqueline de Rojas, styrelseledamot för Tech UK och vice vd för Citrix, är det i rekryteringsprocessen jämställdheten stupar
   
 6. Om du sitter i en företagsledning – gör det till ett uttalat och prioriterat mål att locka och rekrytera kvinnor till att sköta tekniska arbetsuppgifter (inte administration, sälj eller HR).
   
 7. När företaget eller utbildningen får en förfrågan om att delta i en paneldebatt, skicka en kvinnlig kollega! Låt företagets kvinnliga programmerare möta kunder och mingla på konferenser - inte för att kvinnor är så bra på att vara sociala utan för att de med sin kunskap kan visa för andra geniala kvinnliga programmerare att de skulle kunna känna sig välkomna där. Skapa en positiv och modern bild av företaget i branschen. 
   
 8. Om du är IT-man och får en förfrågan om att delta i en paneldebatt – fråga om det finns någon kvinna med i panelen. Vägra delta annars! Det är bara slappt skitsnack att det inte finns kompetenta kvinnliga tekniker, ingenjörer, datavetare och utvecklare. Testa Rättviseförmedlingen.

 

Med inspiration från AAUW.org.

Behövs kvinnor i IT-branschen?

I Stockholms län är programmerare i dag det vanligaste yrket. Det finns nästan 36 000 anställda i gruppen systemare och programmerare. Knappt en femtedel är kvinnor.

I landet som helhet är programmerare det åttonde vanligaste yrket, med 78 734 anställda systemare och programmerare.

Redan i slutet av 2015 kommer det att saknas omkring en miljon programmerare i EU. Enbart i Sverige kommer det att saknas tiotusentals - med befintligt behov, obeaktat startups och nya jobbtillfällen som skulle kunna skapas.

Enligt SCB:s prognoser kommer andelen kvinnor på arbetsmarknaden med eftergymnasial datautbildning att minska från 35 procent 2012 till 26 procent 2035 - samtidigt som behovet av arbetskraft inom IT-branschen ökar.

SCB, Sthlm Handelskammare, Digitaliseringskommissionen
Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  1 av 10 kvinnor får frågor om graviditet

  Betydligt fler kvinnor än män upplever att de har fått kränkande frågor under en anställningsintervju. Men kvinnor och män får olika slags nedsättande frågor – kvinnor främst om graviditet och män om sjukdom, visar en ny studie.

 • Läs även...

  Medelålders chefer vill byta jobb

  Många i medelåldern drömmer om att byta jobb. Men 4 av 10 upplever att det är svårt att få ett nytt arbete på grund av stigande ålder. Det visar en undersökning om karriär och yrkesliv från Folkuniversitetet.

 • Läs även...

  I Skellefteå blomstrar industrin

  Ryktet om industrins och landsortens död på grund av globaliseringen är överdrivet – tvärtom har den gynnat Sverige. Och framför allt de små och mellanstora företagen på mindre orter. I Skellefteå frodas industriföretagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.