Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Åtta steg för bättre jämställdhet i IT-bolaget

Publicerad 7 april 2015, kl 15:29

I slutet av det här året kommer det att saknas omkring en miljon programmerare inom EU. I Sverige håller programmering på att bli ett av de vanligaste yrkena, men det räcker inte på långa vägar - även här saknas tiotusentals programmerare. Det enklaste sättet att åtgärda bristen är att öppna branschen för den halva av befolkningen som inte verkar ha lockats hittills – kvinnorna.

 1. Reflektera över dina fördomar. Vem du än är, vilken bakgrund du än har, har du fördomar. Om du inte kan se dina egna fördomar kan du inte heller komma förbi dem. Forskare vid Uppsala universitet har översatt amerikanska så kallade IAT-tester till svenska förhållanden. Testa dina fördomar här. 
   
 2. Låt små flickor greja med manicker. Har du en gammal oanvänd radio hemma och en uttråkad dotter? Bra. Ge verktyg till flickan, låt henne skruva isär och sätta ihop radion som hon vill. Eller valfri annan maskin.
   
 3. Ingenjör är något man blir, det är inte något man föds till. Anna Henningsson, som nyligen fick Microsofts utmärkelse Årets IT-tjej, hade inte en tanke på att hon skulle kunna bli ingenjör förrän hon var över 20 år. Hon var dålig på matte och en typisk humanist, berättade hon för Kollega då. Först när hon gått ut gymnasiet och insåg att hon måste komplettera sin samhällsvetenskapliga examen med ett naturtekniskt basår för att bli sjukgymnast insåg hon att matte ju faktiskt kunde vara roligt. Nu är hon på god väg att bli dataingenjör. 
   
 4. Det sägs ofta att 90- och 00-talisterna söker sig till företag med tydliga värderingar som tar socialt ansvar. Kvinnor lär göra så i än högre grad än män. Med teknik kan man bygga proteser, ge mikrolån och motarbeta cyberattacker, underlätta för demokratiska val och samordna protestmarscher. ICT for development (IT för utvecklingsarbete) är ett akademiskt ämne på många universitet i Sverige och utlandet. Socialt arbete behöver IT.  Berätta om det!
   
 5. Dags att rekrytera utvecklare? Tänk först igenom ordentligt hur annonsen utformas. Hur presenteras företaget, vilka krav lyfts fram som viktigast, vem sköter rekryteringen? Enligt Jacqueline de Rojas, styrelseledamot för Tech UK och vice vd för Citrix, är det i rekryteringsprocessen jämställdheten stupar
   
 6. Om du sitter i en företagsledning – gör det till ett uttalat och prioriterat mål att locka och rekrytera kvinnor till att sköta tekniska arbetsuppgifter (inte administration, sälj eller HR).
   
 7. När företaget eller utbildningen får en förfrågan om att delta i en paneldebatt, skicka en kvinnlig kollega! Låt företagets kvinnliga programmerare möta kunder och mingla på konferenser - inte för att kvinnor är så bra på att vara sociala utan för att de med sin kunskap kan visa för andra geniala kvinnliga programmerare att de skulle kunna känna sig välkomna där. Skapa en positiv och modern bild av företaget i branschen. 
   
 8. Om du är IT-man och får en förfrågan om att delta i en paneldebatt – fråga om det finns någon kvinna med i panelen. Vägra delta annars! Det är bara slappt skitsnack att det inte finns kompetenta kvinnliga tekniker, ingenjörer, datavetare och utvecklare. Testa Rättviseförmedlingen.

 

Med inspiration från AAUW.org.

Behövs kvinnor i IT-branschen?

I Stockholms län är programmerare i dag det vanligaste yrket. Det finns nästan 36 000 anställda i gruppen systemare och programmerare. Knappt en femtedel är kvinnor.

I landet som helhet är programmerare det åttonde vanligaste yrket, med 78 734 anställda systemare och programmerare.

Redan i slutet av 2015 kommer det att saknas omkring en miljon programmerare i EU. Enbart i Sverige kommer det att saknas tiotusentals - med befintligt behov, obeaktat startups och nya jobbtillfällen som skulle kunna skapas.

Enligt SCB:s prognoser kommer andelen kvinnor på arbetsmarknaden med eftergymnasial datautbildning att minska från 35 procent 2012 till 26 procent 2035 - samtidigt som behovet av arbetskraft inom IT-branschen ökar.

SCB, Sthlm Handelskammare, Digitaliseringskommissionen
Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  ”Snedrekryteringen går att påverka”

  Ellen Broström blev ingenjör för att hon var fascinerad av matematik, teknik och ledarskap. Jämställdheten inom yrket var inget som hon hade funderat över. Men väl på utbildningen reflekterade hon över att det var så många fler killar än tjejer.

 • Läs även...

  Här tjänar en ingenjör mest

  Lönen beror på var du jobbar, i alla fall om du är ingenjör. För en civilingenjör kan det handla om en skillnad på över 8 000 kronor mellan olika delar av landet. För en högskoleingenjör är den största löneskillnaden en tusenlapp mindre.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  Sjukskriven ingenjör fick rätt mot Amazon

  I augusti stämde Unionen handelsjätten Amazon för felaktig uppsägning i samband med en sjukskrivning. Nu har medlemmen fått rätt i tingsrätten.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Amazon för uppsägning

  När ingenjören började jobba på Amazons servicehall var den fortfarande under uppbyggnad. Han efterfrågade stöd och hjälp med att prioritera bland sina arbetsuppgifter, men fick i stället svaret att han saknade kompetens och sades upp.

 • Läs även...

  Sjukskriven fick rätt mot Försäkringskassan

  En ingenjör som var sjukskriven på grund av stress, jobbade få timmar vissa dagar och fler andra, beroende på hur han mådde. Det var inte okej enligt Försäkringskassan som nekade honom sjukpenning, men nu har fått backa.

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Corona får Apotea att rekrytera

  Många korttidspermitteras och varslas nu om uppsägning från sina arbeten. Men det finns även de arbetsplatser som är i stort behov av personal. Ett av de företag som rekryterar personal för fullt är Apotea.