• Diamanter. De första syntetiska diamanterna skapades 1953, av ASEA, i Sverige. Element Six i Robertsfors producerar i dag syntetiska diamanter till industrin. Foto: Colourbox

Avgångsvederlag från diamantfabriken

Publicerad 14 november 2014, kl 10:51

Mellan en och sex månadslöner. Så mycket erbjuds tjänstemännen som blir av med jobbet när diamanttillverkaren Element Six i Robertsfors lägger ned.
– Det är alldeles för lite, vi har folk här som jobbat i 40 år, säger Unionenklubbens ordförande Olof Karlsson.

Om drygt ett år ska tillverkningen ha flyttat till Sydafrika och Irland. Facket ville ha kompensation för att gå med på en avtalsturlista med vars hjälp företaget skulle kunna strunta i turordningen sist in-först ut. Istället avbröt företaget förhandlingarna och gick ut med ett ensidigt erbjudande om avgångsvederlag.

Medan tjänstemännens avgångsvederlag beror på anställningstiden ligger arbetarnas på samma nivå, 100 000 kronor, för samtliga. De anställda inom produktionen ska sluta den sista juni. Därefter ska Element Six anställa via ett bemanningsföretag, dit de anställda erbjuds att följa med, ytterligare ett halvår.

Olof Karlsson menar att företaget egentligen aldrig har velat ha någon riktig diskussion.

– Nu kan de gömma sig bakom oss. Vi har tagit fasta på det som är praxis, köper man ut någon via avtalsturlistor brukar man ofta få upp till två årslöner. Men eftersom avgångsvederlag inte finns i lagar och avtal kan företaget köra sitt eget race.

Att företaget skulle backa på flytten eller hur uppsägningarna hanteras tror han inte.

– Jag är övertygad om att koncernledningen kommer att driva igenom det här. För oss i facket återstår att säkerställa att företaget följer lag och avtal.

På Element Six i Robertsfors finns cirka 200 anställda, varav drygt 50 är tjänstemän.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Sades upp utan förklaring

  ”Bara så du vet är du uppsagd från i morgon”. Det beskedet gav företaget utan förklaring om varför och vägrade sedan komma till förhandling med Unionen.

 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän sägs upp på grund av krisen

  Allt fler varsel leder nu till uppsägningar – inte minst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det visar en koll som Kollega har gjort bland Unionens regionkontor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.