Annons
 • Diamanter. De första syntetiska diamanterna skapades 1953, av ASEA, i Sverige. Element Six i Robertsfors producerar i dag syntetiska diamanter till industrin. Foto: Colourbox

Avgångsvederlag från diamantfabriken

Publicerad 14 november 2014, kl 10:51

Mellan en och sex månadslöner. Så mycket erbjuds tjänstemännen som blir av med jobbet när diamanttillverkaren Element Six i Robertsfors lägger ned.
– Det är alldeles för lite, vi har folk här som jobbat i 40 år, säger Unionenklubbens ordförande Olof Karlsson.

Om drygt ett år ska tillverkningen ha flyttat till Sydafrika och Irland. Facket ville ha kompensation för att gå med på en avtalsturlista med vars hjälp företaget skulle kunna strunta i turordningen sist in-först ut. Istället avbröt företaget förhandlingarna och gick ut med ett ensidigt erbjudande om avgångsvederlag.

Medan tjänstemännens avgångsvederlag beror på anställningstiden ligger arbetarnas på samma nivå, 100 000 kronor, för samtliga. De anställda inom produktionen ska sluta den sista juni. Därefter ska Element Six anställa via ett bemanningsföretag, dit de anställda erbjuds att följa med, ytterligare ett halvår.

Olof Karlsson menar att företaget egentligen aldrig har velat ha någon riktig diskussion.

– Nu kan de gömma sig bakom oss. Vi har tagit fasta på det som är praxis, köper man ut någon via avtalsturlistor brukar man ofta få upp till två årslöner. Men eftersom avgångsvederlag inte finns i lagar och avtal kan företaget köra sitt eget race.

Att företaget skulle backa på flytten eller hur uppsägningarna hanteras tror han inte.

– Jag är övertygad om att koncernledningen kommer att driva igenom det här. För oss i facket återstår att säkerställa att företaget följer lag och avtal.

På Element Six i Robertsfors finns cirka 200 anställda, varav drygt 50 är tjänstemän.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  210 tjänster bort på Sandvik

  Lika många tjänstemän som varslades i augusti kommer att sägas upp. Det står klart sedan första delen av förhandlingarna på Sandvik Materials Technology avslutats.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.