Annons
Annons
 • Arbetsgivaren menar att kvinnan bär skulden för att en läkare på företaget skickade fel resultat till personer som testat positivt för covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Avskedad för illojalitet efter coronamiss

Publicerad 6 september 2021, kl 14:24 Uppdaterad 6 september 2021, kl 15:54

Kvinnan hjälpte till att starta upp kliniker för coronatester när hon blev avskedad för illojalitet. Arbetsgivaren anser bland annat att hon som verksamhetschef borde ha kontrollerat en läkare som skickade ut felaktiga testresultat.

Behovet av att testa sig för coronasmitta gjorde att flera företag startade upp i pandemins spår. Det nystartade företaget erbjöd PCR-tester i både Stockholm, Göteborg och Malmö, samt på Arlanda för dem som behöver ett reseintyg.

Här jobbade Unionenmedlemmen med att utveckla de olika klinikerna, rekrytera undersköterskor, schemalägga de anställda och vara del av den dagliga driften.

Anklagas för illojalitet

I början av sommaren blev kvinnan inkallad i ett rum av en delägare och bolagets vd som meddelade att hon var avskedad. Anledningen var enligt arbetsgivaren att hon skulle ha agerat illojalt mot företaget.

– Arbetsgivaren har varit väldigt svepande till skälen för avskedandet men grunden ska ha varit en form av arbetsvägran, något hon tillbakavisar helt då det inte ligger någon sanning i det, säger Ulf Åkesson, förbundsjurist på Unionen, som företräder kvinnan.

Läs mer: Miljonskadestånd för illojal chef

I bolagets svaromål till tingsrätten anklagar man bland annat kvinnan för att, i en privat chattgrupp, ha uppmanat anställda att sjukskriva sig och inte komma till jobbet. Företaget anser också att hon som verksamhetschef bär en del av skulden till att en läkare på företaget skickade ut fel resultat till personer som testat positivt för covid-19. Något som senare IVO-anmäldes.

Läs mer: Sjuk på jobbet kan leda till uppsägning

Efter att kvinnan fick beskedet blev hon arbetsbefriad och tanken var att företaget skulle hålla en överläggning med hennes fackförbund Unionen, men någon sådan blev inte av. Unionen stämmer nu hälsoföretaget på sammanlagt 150 000 kronor i skadestånd för kvinnans avsked.

Kollega har varit i kontakt med hälsoföretaget som inte vill kommentera tvisten innan rättegången har startat. 

  AVSKED ELLER UPPSÄGNING?

  Avsked: Om du blir avskedad av din arbetsgivare innebär det att anställningen upphör omedelbart och utan uppsägningstid eller uppsägningslön. Det innebär också att du gjort något så grovt och allvarligt att arbestgivaren inte kan ha kvar dig som anställd. Grund för avsked kan vara att du stulit saker från din arbetsgivare, hotat eller slagit någon på arbetsplatsen eller varit frånvarande utan rimligt skäl.

  Uppsagd av personliga skäl: Att bli uppsagd av personliga skäl är också allvarligt men innebär inte att du måste gå på dagen. Har du samarbetsproblem, svårt att prestera eller saknar rätt kompetens för det jobb du ska utföra, måste arbetsgivaren först fundera på om det går att omplacera dig till en annan enhet eller syssla. Fungerar inte det kan du hänga löst, men har då en uppsägningstid, som varierar beroende av hur länge du varit anställd.

  Skriv din kommentar

  Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2021-09-27.

  Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
  Våra regler för kommentarer

  • Läs även...

   Fler känner sig diskriminerade på jobbet

   Coronapandemin gjorde att Unionens jurister fick in ovanligt många ärenden under 2020. Medlemmar som känner sig diskriminerade stod för den tydligaste ökningen.

  • Läs även...

   Coronasmittad kom till jobbet – fick sparken

   Kvinnan avskedades sedan hon varit på kontoret med förkylning som senare visade sig vara coronasmitta. Enligt kvinnan själv informerade hon sina chefer om symtomen och fick klartecken att stanna på arbetsplatsen.

  • Läs även...

   Engagerade sig fackligt - avskedades

   När fastighetsbolaget ville försämra villkoren tog projektledaren strid för medarbetarna. Men det uppskattades inte av arbetsgivaren som avskedade mannen och anklagade honom för illojalitet.

  • Läs även...

   Debatt: Du är rättslös utan facket

   Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

  • Läs även...

   Covidsjuk besökte kund – fick sparken

   Trots att mannen berättade att han smittats med coronaviruset insisterade kunden på ett personligt möte. När hans arbetsgivare fick vetskap om kundmötet blev han avskedad.

  • Läs även...

   Debatt: Ge egenföretagare samma chans

   Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.