Avskedades för hemmajobb

Publicerad 29 april 2014, kl 10:46

Avdelningschefen rapporterade in den arbetstid han jobbat hemma. Det var några timmar för mycket tyckte innovationsföretaget och avskedade honom. Nu stämmer Unionen bolaget på 150 000 kronor.

Smarta telefoner gör det smidigt och lätt att svara på ett jobbmejl från kollegor, även när arbetsdagen egentligen är slut. Gränsen mellan arbete och fritid suddas ut, vilket gör att många tjänstemän jobbar  mer än de borde. För en avdelningschef i Uppsala blev frågan om hemmajobb dock det omvända när han enligt företaget ska ha tillgodogjort sig arbetstid som han inte arbetat, vilket ledde till avsked.

Företaget använder stämpelklockor vid in- och utpassering. Avdelningschefen stämplade ut när arbetsdagen var slut, men fortsatte att jobba hemma, vilket han också rapporterade in.

- Eftersom han har arbetsuppgifter som inte är bundna till lokalen så kan han jobba hemma. Vi menar att företaget har känt till att han gör det och att de har haft en muntlig överenskommelse som säger att det varit okej, säger Lena Isenstam, förbundsjurist på Unionen.

Bolaget menar dock att Unionenmedlemmen rapporterat in timmar när han egentligen varit ledig. Men de har aldrig gett honom någon varning.

- Om han har misskött sig så måste arbetsgivaren först ge en varning. Det hade varit bra att ha en diskussion kring arbetstider, där de resonerade kring om han uppfyller de krav som finns. Men nu har de avskedat honom som en blixt från klar himmel, säger Lena Isenstam.

Eftersom Unionen anser att företaget känt till och godkänt att chefen ibland jobbade hemma och inte gett honom någon varning som visade på att han misskött sig, så stämmer förbundet arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Sades upp utan förklaring

  ”Bara så du vet är du uppsagd från i morgon”. Det beskedet gav företaget utan förklaring om varför och vägrade sedan komma till förhandling med Unionen.

 • Läs även...

  Blev avskedad på sms

  ”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  De förlorade strid mot storbankerna

  Utvecklingsföretaget Accumulate ville ha betalt för sin uppfinning Bank-id och stämde storbankerna på sammanlagt sex miljarder kronor i förlorade intäkter. Men när domstolen nu sagt sitt har resultatet blivit 13 miljoner i nota för rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

  En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.