Avskedades utan förklaring

Publicerad 7 maj 2015, kl 09:11

Mannen blev inkallad till chefen och avskedades utan förklaring. När han bad om svar fick han bara ett sms där han ombads lämna tillbaka sina arbetsredskap. Nu stämmer Unionen bilserviceföretaget på sammanlagt 200 000 kronor.

Medlemmen hade arbetat som kundmottagare på bilserviceföretaget sedan i oktober, när han blev inkallad till sin chef som berättade att han var avskedad.

Att avskeda någon är en allvarlig åtgärd för både arbetsgivaren och arbetstagaren och ska ske endast i undantagsfall när andra åtgärder inte är möjliga. Avsked innebär också att anställningen upphör med omedelbar verkan, det vill säga utan att arbetstagaren har rätt till en uppsägningstid.

Eftersom det krävs stora tabbar för att bli avskedad frågade medlemmen varför han måste gå på dagen. Han fick inget svar, men på kvällen kom ett sms där han ombads lämna tillbaka företagets dator. Mannen försökte även dagen efter att få svar på sina frågor, men fick bara ett papper i handen som bekräftade permitteringen. Då Unionen anser att medlemmen blivit avskedad utan att saklig grund förelegat stämmer man företaget på drygt 200 000 kronor.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Var uppsagd utan att veta om det

  När medlemmen frågade varför hon inte fått ut sin lön svarade chefen att hon blivit uppsagd – flera månader tidigare.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Försenat intyg gav avsked

  Ett läkarintyg som skickades in för sent blev orsaken till ett avsked. När Unionens ombudsman ringde upp bolagets vd för att förklara misstaget sade vd:n att den enda godtagbara anledningen till tabben var om kvinnan ”hade legat i koma”

 • Läs även...

  Fick sparken efter 27 år

  Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

 • Läs även...

  Skulle ta över familjeföretag - blev uppsagd

  Sonen skulle ta över företaget vid årsskiftet. I stället sades anställningen upp efter ett bråk. Nu stämmer Unionen familjeföretaget på sammanlagt 400 000 kronor för bland annat utebliven uppsägningslön och semesterersättning.

 • Läs även...

  Vägrade bärga bilar – fick sparken

  Driftchefen anklagades för arbetsvägran och blev avskedad då han inte ville köra bärgningsbil. Nu har Unionen stämt bärgningsfirman.

 • Läs även...

  22 miljoner till Unionens medlemmar

  Tvister om företagshemligheter och illojalitet har ökat de senaste åren. Samtidigt minskar antalet övriga juridiska ärenden. Det visar statistik från Unionen, som lyckades få ut över 22 miljoner till medlemmarna under 2018.

 • Läs även...

  ”Trygghet inte att bita sig fast vid ett jobb”

  Slopa turordningsreglerna och arbetsgivarens omplaceringsskyldighet. Det är ett par förslag som Svenskt Näringsliv presenterade i dag. Unionen å sin sida betonar vikten av att individens trygghet på arbetsmarknaden stärks.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.