Annons
 • Unionens ombudsman tror att utvisningen av anställda kanske hade kunnat undvikas om Spotify velat teckna kollektivavtal. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Avtal hade kunnat hjälpa Spotify

Publicerad 21 februari 2017, kl 15:38

Ett antal medarbetare på Spotify hotas av utvisning. Den situationen hade kanske kunnat undvikas om företaget velat teckna kollektivavtal, enligt Unionens ombudsman.

På Spotify finns drygt 100 Unionenmedlemmar, däremot inget kollektivavtal. När Unionens ombudsman Ia Hamn nyligen genomförde en förhandling på företaget ställde hon frågan om kollektivavtal till Spotifys HR-ansvariga.

– Han visste mycket väl vad det var, men var inte intresserad.

Hade det funnits avtal hade kanske situationen med de 15 utvisningshotade medarbetarna, som Kollega berättat om, kunnat undvikas. I alla fall om den beror på slarv med pensioner och försäkringar, anser Ia Hamn.

Läs mer: Spotifys anställda riskerar utvisning

– Om man tecknar avtal följer tjänstepension och försäkringar med på ett strukturerat sätt. Har man ett kollektivavtal så får man en paketlösning. Har man däremot inte avtal måste man själv se till att skaffa alla de här sakerna, man måste ha en viss kunskap om vad som behövs.

Många stora arbetsgivare i IT-branschen har avtal, men långt ifrån alla. Så länge som företaget går bra är det inte alltid som de anställda tänker på vad det innebär att inte ha kollektivavtal.

– De bolag som går bra i IT-branschen har relativt bra förmåner. Då är det lätt att glömma att det är ensidiga åtaganden som kan dras undan när det börjar gå sämre. Är det dessutom ett attraktivt bolag så är det bra att ha i sitt cv att man har jobbat där. Då kanske man inte vill ställa så jättemånga krav, säger Ia Hamn.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.