Annons
Annons
  • Under måndagen kom Unionen och Almega överens om nya avtal för IT och Telekom. Foto: Anders Wiklund / TT

Avtal klara med Almega

Publicerad 2 maj 2016, kl 10:33

Under måndagen tecknade Unionen de första kollektivavtalen med Almega, inom IT och Telekom. Trots att Unionen misslyckades med att få igenom flexpension i årets avtalsrörelse är man nöjd med villkoren i avtalen.

De båda avtalen, som omfattar omkring 33 000 Unionenmedlemmar, är ettåriga och innehåller bland annat löneökningar på 2,2 procent. Enligt Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, lyckades Unionen dessutom stå emot Almegas försämringskrav genom att villkor från tidigare avtal nu förlängs.

– Striden med Almega handlar inte bara om flexpension. Det handlar också om att Almega vill tömma avtalen på innehåll, säger Niklas Hjert i en kommentar.

Vidare anklagar han Almega för att vilja urholka kollektivavtalen, som Unionen å sin sida ser som det viktigaste verktyget för att skapa trygghet och bra villkor på arbetsmarknaden.

Även om Unionen inte fick igenom flexpension med Almega i årets avtalsrörelse menar Niklas Hjert att medlemmarna tydligt visat att de var beredda att gå ut i konflikt för flexpensionen. En viktig signal till Almega inför framtiden.

– Vi bygger ut flexpensionen inom alla andra områden. Unionens medlemmar inom Almega accepterar inte att de ska ha sämre villkor än medlemmarna på andra områden, säger Niklas Hjert.

Avtalen gäller från 1 april 2016 till 31 mars 2017. Totalt har Unionen drygt 106 000 medlemmar på Almegas avtalsområden.

Avtalen innehåller bland annat:

  • Löneökningar enligt märket på 2,2 procent
  • Uppräkning av lägstlöner med 2,2 procent
  • Förlängning av tidigare villkor

Lediga jobb
  • Läs även...

    Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

    Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.