Annons
 • Under måndagen kom Unionen och Almega överens om nya avtal för IT och Telekom. Foto: Anders Wiklund / TT

Avtal klara med Almega

Publicerad 2 maj 2016, kl 10:33

Under måndagen tecknade Unionen de första kollektivavtalen med Almega, inom IT och Telekom. Trots att Unionen misslyckades med att få igenom flexpension i årets avtalsrörelse är man nöjd med villkoren i avtalen.

De båda avtalen, som omfattar omkring 33 000 Unionenmedlemmar, är ettåriga och innehåller bland annat löneökningar på 2,2 procent. Enligt Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, lyckades Unionen dessutom stå emot Almegas försämringskrav genom att villkor från tidigare avtal nu förlängs.

– Striden med Almega handlar inte bara om flexpension. Det handlar också om att Almega vill tömma avtalen på innehåll, säger Niklas Hjert i en kommentar.

Vidare anklagar han Almega för att vilja urholka kollektivavtalen, som Unionen å sin sida ser som det viktigaste verktyget för att skapa trygghet och bra villkor på arbetsmarknaden.

Även om Unionen inte fick igenom flexpension med Almega i årets avtalsrörelse menar Niklas Hjert att medlemmarna tydligt visat att de var beredda att gå ut i konflikt för flexpensionen. En viktig signal till Almega inför framtiden.

– Vi bygger ut flexpensionen inom alla andra områden. Unionens medlemmar inom Almega accepterar inte att de ska ha sämre villkor än medlemmarna på andra områden, säger Niklas Hjert.

Avtalen gäller från 1 april 2016 till 31 mars 2017. Totalt har Unionen drygt 106 000 medlemmar på Almegas avtalsområden.

Avtalen innehåller bland annat:

 • Löneökningar enligt märket på 2,2 procent
 • Uppräkning av lägstlöner med 2,2 procent
 • Förlängning av tidigare villkor

Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Första klubb på gång på Sats

  Snart kommer den första Unionenklubben i den privatägda gymbranschen att bildas. Det vågar André Salazar på Unionen slå fast sedan han varit på det första medlemsmötet på Sats huvudkontor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.