• Under måndagen kom Unionen och Almega överens om nya avtal för IT och Telekom. Foto: Anders Wiklund / TT

Avtal klara med Almega

Publicerad 2 maj 2016, kl 10:33

Under måndagen tecknade Unionen de första kollektivavtalen med Almega, inom IT och Telekom. Trots att Unionen misslyckades med att få igenom flexpension i årets avtalsrörelse är man nöjd med villkoren i avtalen.

De båda avtalen, som omfattar omkring 33 000 Unionenmedlemmar, är ettåriga och innehåller bland annat löneökningar på 2,2 procent. Enligt Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, lyckades Unionen dessutom stå emot Almegas försämringskrav genom att villkor från tidigare avtal nu förlängs.

– Striden med Almega handlar inte bara om flexpension. Det handlar också om att Almega vill tömma avtalen på innehåll, säger Niklas Hjert i en kommentar.

Vidare anklagar han Almega för att vilja urholka kollektivavtalen, som Unionen å sin sida ser som det viktigaste verktyget för att skapa trygghet och bra villkor på arbetsmarknaden.

Även om Unionen inte fick igenom flexpension med Almega i årets avtalsrörelse menar Niklas Hjert att medlemmarna tydligt visat att de var beredda att gå ut i konflikt för flexpensionen. En viktig signal till Almega inför framtiden.

– Vi bygger ut flexpensionen inom alla andra områden. Unionens medlemmar inom Almega accepterar inte att de ska ha sämre villkor än medlemmarna på andra områden, säger Niklas Hjert.

Avtalen gäller från 1 april 2016 till 31 mars 2017. Totalt har Unionen drygt 106 000 medlemmar på Almegas avtalsområden.

Avtalen innehåller bland annat:

 • Löneökningar enligt märket på 2,2 procent
 • Uppräkning av lägstlöner med 2,2 procent
 • Förlängning av tidigare villkor

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Partierna om: Den svenska partsmodellen

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Corona skjuter upp avtalsrörelsen

  Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.