• Foto: Anders Wiklund / TT

Avtal klart för industrin

Publicerad 31 mars 2017, kl 11:49 Uppdaterad 31 mars 2017, kl 12:56

Löneavtalet inom industrin är klart och uppges gälla för tre år framåt.

Facken och arbetsgivarna inom industrin är överens om ett nytt treårigt avtal. Det uppger Ekot i Sveriges Radio. Parterna håller presskonferens klockan 12 där detaljerna i det nya avtalet presenteras.

Läs mer: Så höga löneökningar ger det nya avtalet

Enligt källor till Sveriges Radio ska löneavtalet inom industrin, det så kallade märket, vara treårigt med ett avtalsvärde på 6,5 procent.

Tidigare i veckan ratade facken medlarnas bud som innehöll ett treårigt avtal med löneökningar på 5,9 procent. Bland annat eftersom förslaget saknade avsättningar till flexpension.

Läs mer: Facken säger nej till medlarnas förslag

Industriavtalet omfattar ungefär en halv miljon anställda och berör indirekt hela arbetsmarknaden eftersom avtalet sätter nivån för hela arbetsmarknaden.

Se presskonferensen på Unionens avtalssajt.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Den svenska partsmodellen

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.