• Unionens och Svensk Handels nya avtal ger 80 000 tjänstemän mer pengar i både plånbok och till pensionsavsättningar. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Avtal klart för tjänstemän inom handeln

Publicerad 29 april 2016, kl 10:58

Unionen och Svensk Handel har tecknat kollektivavtal för cirka 80 000 tjänstemän inom handeln. Avtalet är värt 2,2 procent och innehåller första gången även avsättningar till flexpension.

Avtalet som blev klart under torsdagen följer märket på 2,2 procent och innehåller såväl individgarantier som höjda lägstlöner. Unionen är nöjt med resultatet.

– Avtalsförhandlingarna har varit tuffa och pågått länge, men vi har en ansvarstagande och konstruktiv motpart i Svensk Handel som tar ansvar för den svenska partsmodellen. Det tjänar både de anställda och företagen på, säger Kristina Fanberg, avtalsansvarig ombudsman på Unionen, i ett pressmeddelande.

Avtalet gäller från den 1 maj 2016 till 30 april nästa år. För första gången ska 0,2 procent av de 2,2 procenten i avtalet avsättas till flexpensionen.

– Det är positivt att tjänstemännen inom handeln nu får sin första avsättning till flexpension. Därmed har ännu fler anställda på svensk arbetsmarknad fått möjlighet till en tryggare pension i framtiden, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, i pressmeddelandet.

Unionen och Svensk Handel fortsätter nu att förhandla fram nya kollektivavtal för tjänstemän inom apotek och på Systembolaget.

Avtalet innehåller bland annat:

 • Avtalsvärde 2,2 procent, varav 0,2 i pensionsavsättning (den första avsättningen till flexpension som görs på området).
 • Överenskommelse rörande rätt till deltid i pensionssyfte från 62 års ålder.
 • Löneökningar om 2,0 procent med individgaranti om 285 kr samt höjda lägstlöner med 2,0 procent.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Corona skjuter upp avtalsrörelsen

  Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.