Annons
 • Unionens och Svensk Handels nya avtal ger 80 000 tjänstemän mer pengar i både plånbok och till pensionsavsättningar. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Avtal klart för tjänstemän inom handeln

Publicerad 29 april 2016, kl 10:58

Unionen och Svensk Handel har tecknat kollektivavtal för cirka 80 000 tjänstemän inom handeln. Avtalet är värt 2,2 procent och innehåller första gången även avsättningar till flexpension.

Avtalet som blev klart under torsdagen följer märket på 2,2 procent och innehåller såväl individgarantier som höjda lägstlöner. Unionen är nöjt med resultatet.

– Avtalsförhandlingarna har varit tuffa och pågått länge, men vi har en ansvarstagande och konstruktiv motpart i Svensk Handel som tar ansvar för den svenska partsmodellen. Det tjänar både de anställda och företagen på, säger Kristina Fanberg, avtalsansvarig ombudsman på Unionen, i ett pressmeddelande.

Avtalet gäller från den 1 maj 2016 till 30 april nästa år. För första gången ska 0,2 procent av de 2,2 procenten i avtalet avsättas till flexpensionen.

– Det är positivt att tjänstemännen inom handeln nu får sin första avsättning till flexpension. Därmed har ännu fler anställda på svensk arbetsmarknad fått möjlighet till en tryggare pension i framtiden, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, i pressmeddelandet.

Unionen och Svensk Handel fortsätter nu att förhandla fram nya kollektivavtal för tjänstemän inom apotek och på Systembolaget.

Avtalet innehåller bland annat:

 • Avtalsvärde 2,2 procent, varav 0,2 i pensionsavsättning (den första avsättningen till flexpension som görs på området).
 • Överenskommelse rörande rätt till deltid i pensionssyfte från 62 års ålder.
 • Löneökningar om 2,0 procent med individgaranti om 285 kr samt höjda lägstlöner med 2,0 procent.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.