• En av H&M:s butiker på Manhattan, New York. Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Avtal med H&M i NY - med svensk hjälp

Publicerad 20 november 2015, kl 14:15

USA är ett av de länder där fackligt arbete ofta ses med misstro. När ett amerikanskt fackförbund skulle teckna kollektivavtal med den svenska klädkedjan H&M i New York fick de ta hjälp av svenska förbund. Samtidigt jobbar H&M på att fylla varumärket med goda värderingar – ett arbete där fackliga relationer spelar en allt större roll.

Det globala facket Uni Global bjöd på torsdagen in H&M att träffa representanter från de 18 fackförbund, däribland Unionen och Handelsanställda förbund, som tillsammans bildat en facklig allians för H&M-anställda över hela världen. 

En kick-off för H&M

- Det här är första gången vi träffar så många förbund på en gång. Det är en kick-off för oss, sa Mathias Zwierlein, som är ansvarig för H&M:s globala arbetsmarknadsrelationer.

Flera av de fackliga representanterna passade på att ställa kritiska frågor till H&M om hur det kommer sig att företagets värderingar inte alltid tycks motsvaras i relationen till facket på lokal och nationell nivå.

En av dem var Alvin Ramnarain, som arbetar för det amerikanska handelsfacket RWDSU-UFCW i New York. Han var med om att teckna de första, och hittills enda, kollektivavtalen med H&M i USA och berättar att det inte gick helt smort – förrän de fick hjälp från Sverige.

Efter att under en längre tid ha kämpat för att få teckna avtal för H&M-anställda på Long Island, utanför New York, beskrevs situationen i ett brev till svenska fack som har avtal med H&M, Unionen och Handels. När det amerikanska facket sedan inledde förhandlingar med H&M på Manhattan, ett år senare, kunde avtal tecknas för de då nio butikerna.

Första gången förnyades avtalet utan problem, men när det i år skulle förnyas för andra gången, tog det stopp igen. Då hade ytterligare ett par butiker öppnat, varav en var den 600:e flaggskeppsbutiken på 5th Avenue.

- Det var som att vi inte hade haft någon relation tidigare, vi fick börja om från början för varje ny butik, berättar Alvin Ramnarain.

...skulle hellre slippa gå omvägen över Sverige nästa gång

Samtidigt pågick en rättslig prövning mot H&M i en arbetsdomstol i Seattle, om ett fall där föreningsrätten hade kränkts – som facket vann. På Manhattan stoppades de fackligas tillträde till butikerna och möjligheten att träffa potentiella medlemmar begränsades. Och förnyelsen av avtalet dröjde.

Än en gång skickades brev till Sverige. Unionens internationella ombudsman var en av dem som blev kontaktad, minns Alvin Ramnarain. Han är inte säker på hur turerna sedan gick, men på något sätt löstes konflikten.

- Efter ett halvår kunde vi förnya avtalen igen. Vi tror på goda relationer och dialog mellan fack och arbetsgivare. Vi är stolta över att ha lyckats få till avtal för butikerna på Manhattan, men jag skulle hellre slippa ta omvägen över Sverige nästa gång.

Lokala frågor ska lösas lokalt

Mathias Zwierlein, ska förhandlingar om kollektivavtal i USA behöva gå via Sverige?
- Nej, lokala frågor ska lösas lokalt, något annat är inte hållbart. Men vi vet att social dialog inte är någon enkel sak. Ofta finns olika uppfattningar, fackets perspektiv är inte alltid det samma som våra lokala managers har. Alla har inte heller erfarenhet av god social dialog. Det är dock inte acceptabelt inom H&M att från arbetsgivarhåll försöka inverka på medarbetares föreningsfrihet, det vill jag understryka. 

Ändå händer det. Hur mycket tid lägger ni på att informera och instruera managers på nationell och lokal nivå om vikten av en god relation till facket?

- Mer och mer. Och mer. Vi mäter inte hur mycket tid vi lägger på det, men det är för närvarande en av våra viktigaste frågor, säger Mathias Zwierlein och citerar en facklig representant från Österrike:

- Antifacklig verksamhet i USA påverkar affärerna i Österrike. Konsekvenserna för varumärket är globala. Det innebär att vi måste jobba ännu hårdare med nätverken på en global nivå.

H&M är stolta över att vara progressiva vad gäller att höja de lägsta villkoren på produktionssidan, och påverka underleverantörer genom överenskommelser som Bangladesh Accord och det nya ramavtalet med det globala industrifacket IndustriAll. Företaget har ett uttalat syfte att påverka hela tekoindustrin till att bli mer socialt hållbar.

När kommer H&M att arbeta lika progressivt för att sprida den svenska modellen i omvärlden?
- Den svenska modellen är en utmärkt förebild för andra marknader. Det är alltid inspirerande att kunna referera till den svenska partsmodellen. Men förhållandena ser inte likadana ut överallt.

Globalt ramavtal

H&M har sedan 2004 ett globalt ramavtal, gällande detalj- och partihandel, med Uni Global Union, motsvarande det som tecknades nyligen med IndustriAll för leverantörskedjan.

Enligt såväl Alvin Ramnarain som Unionens internationella ombudsman Marie Nelving Kihlberg skulle det avtalet dock behöva förhandlas om, för att tydligare reglera arbetsgivarens neutralitet gentemot föreningsrätten - det vill säga att inte på något sätt vare sig förhindra eller påverka medarbetare att organisera sig fackligt - samt att garantera att facket får tillträde till arbetsplatserna.

För närvarande pågår ingen förhandling om ett nytt ramavtal, men den allians av fackförbund som bildades på onsdagen innebär en kraftsamling inför det - med tentakler ända ner på arbetsplatsgolven, på 16 av H&M:s marknader. 

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.