Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Avtal med H&M i NY - med svensk hjälp

USA är ett av de länder där fackligt arbete ofta ses med misstro. När ett amerikanskt fackförbund skulle teckna kollektivavtal med den svenska klädkedjan H&M i New York fick de ta hjälp av svenska förbund. Samtidigt jobbar H&M på att fylla varumärket med goda värderingar – ett arbete där fackliga relationer spelar en allt större roll.
Gabriella Westberg Publicerad 20 november 2015, kl 14:15
Mark Lennihan/AP/TT
En av H&M:s butiker på Manhattan, New York. Mark Lennihan/AP/TT

Det globala facket Uni Global bjöd på torsdagen in H&M att träffa representanter från de 18 fackförbund, däribland Unionen och Handelsanställda förbund, som tillsammans bildat en facklig allians för H&M-anställda över hela världen. 

- Det här är första gången vi träffar så många förbund på en gång. Det är en kick-off för oss, sa Mathias Zwierlein, som är ansvarig för H&M:s globala arbetsmarknadsrelationer.

Flera av de fackliga representanterna passade på att ställa kritiska frågor till H&M om hur det kommer sig att företagets värderingar inte alltid tycks motsvaras i relationen till facket på lokal och nationell nivå.

En av dem var Alvin Ramnarain, som arbetar för det amerikanska handelsfacket RWDSU-UFCW i New York. Han var med om att teckna de första, och hittills enda, kollektivavtalen med H&M i USA och berättar att det inte gick helt smort – förrän de fick hjälp från Sverige.

Efter att under en längre tid ha kämpat för att få teckna avtal för H&M-anställda på Long Island, utanför New York, beskrevs situationen i ett brev till svenska fack som har avtal med H&M, Unionen och Handels. När det amerikanska facket sedan inledde förhandlingar med H&M på Manhattan, ett år senare, kunde avtal tecknas för de då nio butikerna.

Första gången förnyades avtalet utan problem, men när det i år skulle förnyas för andra gången, tog det stopp igen. Då hade ytterligare ett par butiker öppnat, varav en var den 600:e flaggskeppsbutiken på 5th Avenue.

- Det var som att vi inte hade haft någon relation tidigare, vi fick börja om från början för varje ny butik, berättar Alvin Ramnarain.

...skulle hellre slippa gå omvägen över Sverige nästa gång

Samtidigt pågick en rättslig prövning mot H&M i en arbetsdomstol i Seattle, om ett fall där föreningsrätten hade kränkts – som facket vann. På Manhattan stoppades de fackligas tillträde till butikerna och möjligheten att träffa potentiella medlemmar begränsades. Och förnyelsen av avtalet dröjde.

Än en gång skickades brev till Sverige. Unionens internationella ombudsman var en av dem som blev kontaktad, minns Alvin Ramnarain. Han är inte säker på hur turerna sedan gick, men på något sätt löstes konflikten.

- Efter ett halvår kunde vi förnya avtalen igen. Vi tror på goda relationer och dialog mellan fack och arbetsgivare. Vi är stolta över att ha lyckats få till avtal för butikerna på Manhattan, men jag skulle hellre slippa ta omvägen över Sverige nästa gång.

Lokala frågor ska lösas lokalt

Mathias Zwierlein, ska förhandlingar om kollektivavtal i USA behöva gå via Sverige?
- Nej, lokala frågor ska lösas lokalt, något annat är inte hållbart. Men vi vet att social dialog inte är någon enkel sak. Ofta finns olika uppfattningar, fackets perspektiv är inte alltid det samma som våra lokala managers har. Alla har inte heller erfarenhet av god social dialog. Det är dock inte acceptabelt inom H&M att från arbetsgivarhåll försöka inverka på medarbetares föreningsfrihet, det vill jag understryka. 

Ändå händer det.

Hur mycket tid lägger ni på att informera och instruera managers på nationell och lokal nivå om vikten av en god relation till facket?

- Mer och mer. Och mer. Vi mäter inte hur mycket tid vi lägger på det, men det är för närvarande en av våra viktigaste frågor, säger Mathias Zwierlein och citerar en facklig representant från Österrike:

- Antifacklig verksamhet i USA påverkar affärerna i Österrike. Konsekvenserna för varumärket är globala. Det innebär att vi måste jobba ännu hårdare med nätverken på en global nivå.

H&M är stolta över att vara progressiva vad gäller att höja de lägsta villkoren på produktionssidan, och påverka underleverantörer genom överenskommelser som Bangladesh Accord och det nya ramavtalet med det globala industrifacket IndustriAll. Företaget har ett uttalat syfte att påverka hela tekoindustrin till att bli mer socialt hållbar.

När kommer H&M att arbeta lika progressivt för att sprida den svenska modellen i omvärlden?
- Den svenska modellen är en utmärkt förebild för andra marknader. Det är alltid inspirerande att kunna referera till den svenska partsmodellen. Men förhållandena ser inte likadana ut överallt.

Globalt ramavtal

H&M har sedan 2004 ett globalt ramavtal, gällande detalj- och partihandel, med Uni Global Union, motsvarande det som tecknades nyligen med IndustriAll för leverantörskedjan.

Enligt såväl Alvin Ramnarain som Unionens internationella ombudsman Marie Nelving Kihlberg skulle det avtalet dock behöva förhandlas om, för att tydligare reglera arbetsgivarens neutralitet gentemot föreningsrätten - det vill säga att inte på något sätt vare sig förhindra eller påverka medarbetare att organisera sig fackligt - samt att garantera att facket får tillträde till arbetsplatserna.

För närvarande pågår ingen förhandling om ett nytt ramavtal, men den allians av fackförbund som bildades på onsdagen innebär en kraftsamling inför det - med tentakler ända ner på arbetsplatsgolven, på 16 av H&M:s marknader. 

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".