Annons
 • Foto: TT/Colourbox

Avtal räddar ekonomin när olyckan är framme

Publicerad 8 december 2016, kl 11:34

Utan kollektivavtal kan man förlora tusentals kronor om man råkar ut för en arbetsskada. Den statliga försäkringen har stora luckor, konstateras i en ny rapport.

Minst en fjärdedel av inkomsten går förlorad om en anställd på ett kollektivavtalslöst företag drabbas av en arbetsskada som leder till sjukfrånvaro. Det är dessutom en förlust som ökar med stigande inkomst, visar Folksams rapport Välfärdstendens.

En privatanställd som tjänar 40 000 kronor i månaden och råkar ut för en arbetsskada som gör att hen inte kan arbeta under 150 dagar tappar nästan halva inkomsten utan avtal. Med avtal är inkomsten oförändrad.

Anställda inom privat sektor med kollektivavtal har nämligen ett hundraprocentigt inkomstskydd vid kortvarig arbetsoförmåga. Saknas kollektivavtal utbetalas däremot endast sjukpenning från Försäkringskassan på högst 78 procent av lönen.

Förra året anmäldes 44 071 arbetsskador som ledde till sjukfrånvaro. Det är en ökning med 25 procent sedan 2009, enligt rapporten. Den som råkar ut för en arbetsskada kan ha rätt till ersättning från den statliga arbetsskadeförsäkringen. Men striktare villkor har bidragit till att allt färre beviljas så kallad livränta, som ersätter inkomstförlusten om den skadade tvingas gå ned i arbetstid eller byta till annat yrke med lägre lön.

Den statliga försäkringen ger däremot ingen ersättning vid kortvarig nedsättning av arbetsförmågan. Det är i det läget man kan ha nytta av den kollektivavtalade Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA. Den ger dessutom ersättning för bland annat sjukvårdskostnader och rehabilitering.

Enligt rapporten är det kollektivavtalade skyddet vid arbetsskada väl känt. Åtta av tio löntagare känner till skyddet.

Men samtidigt höjs det röster för att TFA bör förändras. TFA uppkom i början av 1970-talet och är anpassad efter hur arbetsmarknaden såg ut då, konstaterar ptk.se som talat med Mia Carlsson, docent i civilrätt. I dag är försäkringen bättre anpassad till klassiska olycksfallsskador, som varit vanliga inom industrin, än till sjukdomar och belastningsskador som är vanliga inom servicerelaterade yrken, skriver ptk.se.

Läs också: Arbetsskador snart gratis för staten

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Kompetens­utveckling

  Hur kan ni underlätta för yrkesverksamma att omskola sig och byta bana under arbetslivet?

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  "En tragisk situation"

  De 250 anställda vid den konkursdrabbade klädkedjan JC, står ännu både utan aprillön och ersättning från den statliga lönegarantin. Även ett hundratal anställda på företaget Flexenclosure är i en liknande situation. Här är vad du ska tänka på om du inte får ut din lön.

 • Läs även...

  Facket bra för ekonomin

  Starka fackföreningar och den svenska partsmodellen har haft stor betydelse för demokratin och människors ekonomiska välstånd. Det visar en forskningsrapport från Futurion.

 • Läs även...

  Undvik att förlora på att vara föräldraledig

  Pensionen behöver inte påverkas av föräldraledigheten. Men för de som är äldre än 39 år gäller det att se till att tjänstepensionen betalas in som vanligt under frånvaron.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.