Annons
Annons
 • Foto: TT/Colourbox

Avtal räddar ekonomin när olyckan är framme

Publicerad 8 december 2016, kl 11:34

Utan kollektivavtal kan man förlora tusentals kronor om man råkar ut för en arbetsskada. Den statliga försäkringen har stora luckor, konstateras i en ny rapport.

Minst en fjärdedel av inkomsten går förlorad om en anställd på ett kollektivavtalslöst företag drabbas av en arbetsskada som leder till sjukfrånvaro. Det är dessutom en förlust som ökar med stigande inkomst, visar Folksams rapport Välfärdstendens.

En privatanställd som tjänar 40 000 kronor i månaden och råkar ut för en arbetsskada som gör att hen inte kan arbeta under 150 dagar tappar nästan halva inkomsten utan avtal. Med avtal är inkomsten oförändrad.

Anställda inom privat sektor med kollektivavtal har nämligen ett hundraprocentigt inkomstskydd vid kortvarig arbetsoförmåga. Saknas kollektivavtal utbetalas däremot endast sjukpenning från Försäkringskassan på högst 78 procent av lönen.

Förra året anmäldes 44 071 arbetsskador som ledde till sjukfrånvaro. Det är en ökning med 25 procent sedan 2009, enligt rapporten. Den som råkar ut för en arbetsskada kan ha rätt till ersättning från den statliga arbetsskadeförsäkringen. Men striktare villkor har bidragit till att allt färre beviljas så kallad livränta, som ersätter inkomstförlusten om den skadade tvingas gå ned i arbetstid eller byta till annat yrke med lägre lön.

Den statliga försäkringen ger däremot ingen ersättning vid kortvarig nedsättning av arbetsförmågan. Det är i det läget man kan ha nytta av den kollektivavtalade Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA. Den ger dessutom ersättning för bland annat sjukvårdskostnader och rehabilitering.

Enligt rapporten är det kollektivavtalade skyddet vid arbetsskada väl känt. Åtta av tio löntagare känner till skyddet.

Men samtidigt höjs det röster för att TFA bör förändras. TFA uppkom i början av 1970-talet och är anpassad efter hur arbetsmarknaden såg ut då, konstaterar ptk.se som talat med Mia Carlsson, docent i civilrätt. I dag är försäkringen bättre anpassad till klassiska olycksfallsskador, som varit vanliga inom industrin, än till sjukdomar och belastningsskador som är vanliga inom servicerelaterade yrken, skriver ptk.se.

Läs också: Arbetsskador snart gratis för staten

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.

 • Läs även...

  Facket fixade kortad arbetstid

  De anställda på Fiskarhedenvillan har äntligen fått till ett avtal om arbetstidsförkortning. Men vägen dit var komplicerad, och krävde snabba beslut, då en bortglömd bilaga i ett kollektivavtal höll på att sänka Unionenklubben.