Annons
Annons
 • Unionen har tecknat avtal för studentmedarbetare i fastighetsbranschen. Foto: TT

Avtal ska få studenter i jobb

Publicerad 5 september 2014, kl 14:54

Ett nytt avtal ska ge studerande en fot in på arbetsmarknaden. Unionen har tecknat avtal för studentmedarbetare i fastighetsbranschen. Det innebär man ska kunna anställas redan under sin studietid och arbeta med relevanta arbetsuppgifter max 15 timmar i veckan.

- Det är ett sätt att underlätta för studenter att få relevant arbetslivserfarenhet och för fastighetsbranschen att rekrytera ny kompetens, säger Patrik Pedersen, som är central ombudsman på Unionen.

Avtalet för studenter vänder sig till arbetsgivare i fastighetsbranschen och studerande på högskolor och universitet. Systemet, som från början är ett danskt koncept, har funnits på svensk arbetsmarknad tidigare men endast i begränsad skala. Avtalet med fastighetsbranschen är det första inom privat sektor.

Tanken är att studenterna anställs redan under tiden de pluggar och kan arbeta med uppgifter som är relevanta för utbildningen. Tiden får dock inte överstiga 15 timmar per vecka. Lönerna ska vara avtalsmässiga och sättas individuellt.

Fastighetsbranschen har haft svårt att rekrytera ny kompetens, med pensionsavgångar, nyetableringar och en snabb teknikutveckling. Med de nya avtalen ser branschen till att täcka upp personalförsörjningen och erbjuder en student arbetslivserfarenhet.

Sammanlagt är det åtta förbund som skrivit på avtalet med fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo.

Vi har också skrivit på

Vision
Jusek
Sveriges Ingenjörer
Civilekonomerna
Sveriges Arkitekter
Akademikerförbundet SSR
Ledarna

Lediga jobb
 • Läs även...

  Äldre får rätt att plugga längre

  Senast 2022 ska även äldre, upp till 60 år, kunna plugga med studiemedel enligt regeringens förslag i höstbudgeten. Bra, men inte nog, anser Unionen som också vill se ett höjt bidrag.

 • Läs även...

  Inga ändrade regler för inkomstförsäkring

  Kravet på hur länge man ska ha varit med i a-kassan för att få ersättning sänks tillfälligt till tre månader. Men för att få del av Unionens inkomstförsäkring måste du fortfarande ha varit medlem i både förbundet och a-kassan i tolv månader. Däremot slipper du karensen.

 • Läs även...

  Hockeyspelare har fått nytt avtal

  Större inflytande över hur namn och bild får användas och högre lägastalöner för nya spelare. Det är innehållet i det nya avtal som Unionen tecknat för elithockeyspelare.

 • Läs även...

  Svårare att göra ett bra jobb under krisen

  Hälften av de privatanställda tjänstemännen upplever att det blivit svårare att göra ett bra jobb under coronapandemin. Många hemmajobbare har även problem med arbetsmiljön och tycker att de har för lite kontakt med kollegorna.

 • Läs även...

  Facket röstade mot aktieutdelning

  Att rösta för aktieutdelning på 3,8 miljarder samtidigt som företaget har krisberedskap och behöver spara är provocerande. Det menar ordföranden i Unionenklubben på Sandvik, som röstade mot förslaget.

 • Läs även...

  Unionen kritiskt till ingångsavdrag

  Sänk arbetsgivaravgiften för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, föreslår regeringen. En dålig idé anser Unionen.