Annons

Avtalskrav för IT&Telekom överlämnade

Publicerad 14 januari 2016, kl 13:34

Årets avtalsrörelse kommer att bli tuff, även om man löser frågan om flexpensionen, spår Unionens ordförande Martin Linder. På onsdagen överlämnade han avtalskraven till arbetsgivarna inom IT och Telekom.

- Vi hoppas alltid att man ska kunna hitta lösningar inom ramen för förhandlingar. Men vi kan inte utesluta att det kan krävas kraftigare åtgärder, säger Martin Linder som är övertygad om att medlemmarna skulle vara villiga att gå i konflikt för att få till ett avtal om flexpension.

Flexpension är en extra avsättning till pension kombinerat med möjligheten att gå ned i arbetstid när man närmar sig pension och finns redan med i många av Unionens avtal.  Arbetsgivarna inom Almega, som IT- och Telekomföretagen tillhör, har dock sagt klart nej.

- Det finns absolut ett stöd för flexpensionen. Det har varit väldigt tydligt att medlemmarna inte accepterar att de ska ha sämre förutsättningar än anställda i andra sektorer, säger Martin Linder.

De viktigaste av de krav som överlämnades är, förutom flexpension, reallöneökningar och att det ska skapas bättre möjligheter till återhämtning i arbetslivet. Det handlar till exempel om att tjänsteresor ska betraktas som arbetstid, att schemalagt arbete på obekväm arbetstid ska ge kortare arbetstid och att tydliggöra att det krävs en skriftlig överenskommelse för att avtala bort sin övertidsersättning.

Dessutom vill Unionen ha ett gemensamt arbete med arbetsgivarna om kompetensfrågor. Tillgång till kompetens och kompetensutveckling är avgörande för en framgångsrik IT- och Telekombransch.

Att privattjänstemännens paraplyorganisation PTK strax före jul begärde förhandlingar med Svenskt Näringsliv om ökade avsättningar till pensionen kan möjligtvis lösa knuten med flexpensionen. Men även om det skulle bli så betyder det inte att de nya avtalen är i hamn. Medan facken vill reglera exempelvis löneökningarna i centrala avtal är arbetsgivarnas mål att så mycket som möjligt ska avgöras ute på arbetsplatserna.

- Vi står väldigt långt ifrån varandra, konstaterar Martin Linder.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Partierna om: Den svenska partsmodellen

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.