Annons
Annons
 • Hudterapeuten hjälpte till att göra reklam för företaget i sociala medier. Men när hon bad om en arbetsbeskrivning fick hon sparken. Foto: Colourbox

Bad om arbetsbeskrivning – blev avskedad

Publicerad 27 april 2020, kl 13:27

När hudterapeuten ifrågasatte varför hon utförde vissa arbetsuppgifter utanför betald arbetstid blev hon avskedad. Det menar Unionen som nu stämmer skönhetssalongen i Arbetsdomstolen.

Förutom att göra skönhetsbehandlingar hjälpte terapeuten även till med att marknadsföra företaget i sociala medier. Eftersom det tog en del tid på kvällar och helger, men också utfördes gratis utanför arbetstid, bad hon om att få en tydligare arbetsbeskrivning. En kort tid efter blev hon avskedad.

Under en första förhandling hävdade arbetsgivaren att skälet till avskedet var att terapeuten hade bedrivit en konkurrerande verksamhet. På vilket sätt hon gjort det, ville företaget inte gå närmare in på. De ansåg också att hon skadat företaget genom att hanterat bokningssystemet på ett felaktigt sätt.

För att bli avskedad krävs att den anställde grovt har misskött sitt jobb. Unionen anser att det inte finns något skäl för avskedandet och stämmer därför kliniken på sammanlagt 200 000 kronor i skadestånd och utebliven lön.

Läs mer: Se till att få en befattningsbeskrivning

 

 

Avsked eller uppsägning?

 • Det är stor skillnad mellan att bli avskedad och uppsagd.
 • En arbetsgivare får bara avskeda om en anställd grovt har misskött sin anställning.
 • Vid ett avsked måste den anställda lämna arbetsplatsen direkt och mister då lön och andra förmåner.
 • Den som blir uppsagd behåller lön och förmåner under uppsägningstiden, men måste ibland jobba under uppsägningstiden.
 • En anställd kan bli uppsagd på grund av arbetsbrist eller av personliga skäl. Personliga skäl kan till exempel vara stöld, illojal konkurrens, arbetsvägran och olovlig frånvaro.
 • Läs även...

  Kvinna fick löneavdrag för egen 50-årspresent

  En kvinna fick två limousinresor i present av bilföretaget hon jobbade för. Trodde hon. Men när hon blev uppsagd drog företaget av kostnaden på slutlönen.

 • Läs även...

  Få arbetsgivare döms för diskriminering

  Trots att diskriminering på jobbet är vanligt är diskrimineringsärenden svåra att driva till domstol. På fem år har Unionen bara vunnit en enda gång mot en arbetsgivare. Men hälften av medlemmarna får ändå kompensation.

 • Läs även...

  Unionenmedlem förlorade Babblarna

  Unionenmedlemmen äger inte rätten till Babblarna, trots att han varit med och skapat dem. Det slår AD fast och dömer illustratören att betala 2,5 miljoner kronor i rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Ordnade padelturnering – fick sparken efter 19 år

  En kvinna på en tennis- och padelklubb fick sparken efter 19 år. Enligt klubben gjorde hon fel när hon anordnade aktiviteter efter stängning. Men kvinnan hade fått chefernas tillåtelse och nu stämmer Unionen klubben på 200 000 kronor.

 • Läs även...

  Frostig relation med chef ledde till avsked

  Efter att inköparen bad nya chefen att förtydliga hennes arbetsuppgifter och skickade en kopia av önskemålet till facket blev relationen ansträngd. Kort därefter blev hon avskedad. Felaktigt, menar Unionen som stämmer företaget i AD.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Astra Zeneca

  Unionen och två andra fackförbund stämmer Astra Zeneca i AD och kräver en halv miljon kronor för brott mot mbl. Det sedan läkemedelsföretaget gjort omorganiseringar och tillsatt chefer utan att förhandla med facket.