Bakläxa för bakgrundssnokare

Publicerad 16 januari 2014, kl 14:49

Två företag som gör bakgrundskontroller av arbetssökande måste enligt en dom i kammarrätten upphöra med tjänsterna eller skärpa sina rutiner för hur de behandlar personuppgifter. Registreringen av uppgifter om brott måste dessutom upphöra.

 

En felrekrytering kan bli otroligt kostsam. Det menar de företag som förspråkar rätten att få kolla upp arbetssökandes bakgrund i samband med nyrekryteringar. Motståndarna invänder att den personliga integriteteten hotas och risken är överhängande att kompetenta kandidater blir bortsållade helt i onödan.

Oavsett ståndpunkt, efterfrågan på bakgrundskontroller är stor. Det är däremot inte kunskapen om hur man bör hantera känsliga personuppgifter hos en del av de säkerhetsföretag som specialiserat sig på området.

Hösten 2011 hade Datainspektionen fått nog av bristerna hos två företag i Stockholm respektive Göteborg. Datainspektionen beslutade att företagen antingen måste upphöra med bakgrundskontrollerna eller skapa rutiner för hur man informerar de arbetssökande om hur man behandlar personuppgifter. Företagen bör dessutom upphöra med att registrera uppgifter om att den arbetssökande dömts för brott, eftersom det strider mot Personuppgiftslagen, Pul.

Besluten överklagades av de båda bolagen som ansåg att de inte var personuppgiftsansvariga eftersom de agerade för en uppdragsgivares räkning och att Pul:s regler inte var tillämpliga på de tjänster som bolagen tillhandahöll.

Förvaltningsrätten avslog emellertid överklagandet och nu har även kammarrätten kommit fram till samma bedömning. Kammarrätten slår fast att bolagens behandling av personuppgifter är automatiserad eftersom rapporterna behandlas och sparas digitalt, och därmed ska omfattas av Pul.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Corona får Apotea att rekrytera

  Många korttidspermitteras och varslas nu om uppsägning från sina arbeten. Men det finns även de arbetsplatser som är i stort behov av personal. Ett av de företag som rekryterar personal för fullt är Apotea.

 • Läs även...

  Intervjurobot ska testas av psykolog

  Rekryteringsfirman TNG har utvecklat en robot som kan sköta anställningsintervjuer. Nu ska robotens förmågor testas av en psykolog.

 • Läs även...

  Spela dig till nytt jobb

  Spela på din dator och avslöja vem du egentligen är. Nu ska ett rekryteringsföretag testa kandidaternas egenskaper med hjälp av ett dataspel.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.