Bankerna missgynnar kvinnliga företagare

Publicerad 1 juli 1998, kl 12:00

Bankerna missgynnar kvinnliga företagare

Närings- och teknikutvecklingsverket, Nutek, startar ett projekt för att få bankernas företagsrådgivare att förstå kvinnligt företagande.

Varannan kvinnlig företagare tycker att deras bank behandlar dem annorlunda än de manliga kunderna.

Kvinnors kompetens ifrågasätts oftare än mäns och de blir också nonchalant behandlade, enligt Nutek.

- Vi måste ta klagomålen på allvar. Det finns många kvinnor som vill starta företag. Förutom en personlig karriär innebär deras initiativ också en utveckling av svenskt näringsliv, säger Inga Lill Stjerndahl, på Nutek.

Projektet startar i höst på FöreningsSparbankerna i Dalarnas, Gävleborgs och Örebros län.

- På sikt ska alla våra bankers företagsrådgivare kunna förstå och värdera kvinnors företagande, säger Margareta Holmgren, på FöreningsSparbanken.

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Mellansvenska företag ropar efter kompetens

   Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

  • Läs även...

   Pappor jobbar minst deltid

   Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

  • Läs även...

   Egenföretagare får bättre sjukpenning

   Unionen välkomnar regeringens förslag om att alla nya egenföretagare ska få bättre sjukpenning.
   – Men man behöver även se över om socialförsäkringen fungerar när det gäller kombinatörerna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

  • Läs även...

   "Vi har alltid varit stridbara"

   På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

  • Läs även...

   Jobb i batterifabrik välkomnas av Unionen

   Västerås och Skellefteå drog vinstlotterna när Northvolt beslutade sig för var de ska lägga sin batteritillverkning. Medan huvudfabriken hamnar i Skellefteå, vilket beräknas ge mellan 2 000 och 2 500 jobb, förläggs utvecklingen till Västerås.

  • Läs även...

   Otrygghet bromsar kvinnors företagande

   Om fler kvinnor ska våga starta företag måste socialförsäkringarna ändras så att de blir mer gynnsamma för egenföretagare. Det anser Unionen.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.