Annons

Bara en av tio får 80 procent av lönen i a-kassa

Publicerad 20 november 2009, kl 13:33

Ny statistik från Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, visar att endast 13 procent av alla heltidsanställda får ut 80 procent av sin lön när de blir arbetslösa.

- Med en försäkring som bara ger var tionde arbetslös 80 procent, har man utan riksdagsbeslut övergivit inkomstbortfallsprincipen som bygger på att alla; arbetare, tjänstemän och företagare ska ha skyddad inkomst när man blir arbetslös, säger Harald Pettersson, ordförande i SO, i ett pressmeddelande.

Anledningen till att allt färre arbetslösa får ut 80 procent av lönen är att taket i arbetslöshetsförsäkringen inte höjts sedan juli 2002. Även det faktum att dagpenningen för de första hundra dagarna sänks från 730 kr till 680 påverkar utbetalningarnas storlek.

- Regeringen måste ta sitt ansvar och snarast möjligt besluta om att höja och indexera taket. I dessa svåra tider måste de arbetslösa och varslade kunna lita på att trygghetssystemen fungerar så som det är avsett. En höjning av taket i a-kassan ger också en positiv effekt i kommunerna och därmed Sveriges ekonomi, säger Harald Pettersson.

Alla medlemmar inom Unionen har en inkomstförsäkring som täcker upp till 80 procent av inkomsten upp till 36 000 i 150 dagar. Den som tjänar mer än så kan teckna en frivillig tilläggsförsäkring som ger 80 procent av den tidigare lönen upp till 80 000.

Madeleine Danemo
Lediga jobb
 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

  Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp är negativt för löneutvecklingen.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.