Bara en av tio får 80 procent av lönen i a-kassa

Publicerad 20 november 2009, kl 13:33

Ny statistik från Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, visar att endast 13 procent av alla heltidsanställda får ut 80 procent av sin lön när de blir arbetslösa.

- Med en försäkring som bara ger var tionde arbetslös 80 procent, har man utan riksdagsbeslut övergivit inkomstbortfallsprincipen som bygger på att alla; arbetare, tjänstemän och företagare ska ha skyddad inkomst när man blir arbetslös, säger Harald Pettersson, ordförande i SO, i ett pressmeddelande.

Anledningen till att allt färre arbetslösa får ut 80 procent av lönen är att taket i arbetslöshetsförsäkringen inte höjts sedan juli 2002. Även det faktum att dagpenningen för de första hundra dagarna sänks från 730 kr till 680 påverkar utbetalningarnas storlek.

- Regeringen måste ta sitt ansvar och snarast möjligt besluta om att höja och indexera taket. I dessa svåra tider måste de arbetslösa och varslade kunna lita på att trygghetssystemen fungerar så som det är avsett. En höjning av taket i a-kassan ger också en positiv effekt i kommunerna och därmed Sveriges ekonomi, säger Harald Pettersson.

Alla medlemmar inom Unionen har en inkomstförsäkring som täcker upp till 80 procent av inkomsten upp till 36 000 i 150 dagar. Den som tjänar mer än så kan teckna en frivillig tilläggsförsäkring som ger 80 procent av den tidigare lönen upp till 80 000.

Madeleine Danemo
Lediga jobb
 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Stor oro bland kulturarbetare

  Över 1 800 kulturarbetare har under mars månad anslutit sig till Unionens a-kassa. Det är ingen tvekan om att coronakrisen har en stor påverkan på kultursverige. En av dem som är oroliga för framtiden är Hanna Olsson Lanneberg på Uppsala Konsert & Kongress.

 • Läs även...

  Nu får Gunnar leva på sin frus lön

  Många egenföretagare är i kris till följd av coronasmittan. För två veckor sedan hade Gunnar Söderberg redan 15 föreläsningar inbokade under våren. Nu är de flesta avbokade.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.