Annons
 • Med barn under 12 år stiger kvinnors sjukskrivningar mer än mäns, visar Afa Försäkrings rapport. Foto: Colourbox

Barn ökar risken för sjukskrivning – för kvinnor

Publicerad 28 mars 2014, kl 10:43

Kvinnor löper större risk att bli sjukskrivna än män. Allra störst risk att bli sjukskrivna har kvinnor med små barn. Det visar en ny studie från Afa Försäkring.

Sjukskrivningsstatistiken skiljer sig en hel del mellan kvinnor och män. Kvinnor har i genomsnitt fler och längre sjukperioder än män. En ny rapport från Afa Försäkring om mönster i sjukskrivningstalen bekräftar den bilden. Att få barn ökar risken att bli sjukskriven mycket mer för kvinnor än för män, visar rapporten.

Privat- och kooperativt anställda arbetare som inte har barn under 12 år löper ungefär lika stor risk att bli sjuka. Men när de får barn ökar risken med 55 procent för kvinnorna jämfört med männen. För kvinnor med två barn, varav ett i åldern 2-6 år, är risken 2,47 gånger större än för män i samma situation.

Den vanligaste orsaken till långa sjukskrivningar är sjukdomar i muskler och skelett, som exempelvis värk och förslitningar. Ett tydligt mönster är, enligt studien, att de som har denna diagnos oftare blir sjuka igen. Den näst vanligaste diagnosen vid längre sjukskrivningar är psykisk ohälsa, som också är den diagnos som ökar snabbast.

Om studien

Afa Försäkringars studie omfattar drygt 513 000 försäkrade löntagare som haft minst en sjukperiod på 15 dagar eller mer under åren 2005 och 2012. Antalet sjukdagar är högst i Norrlandslänen. Allra flest sjukdagar per individ har invånarna i Jämtlands län. Minst antal sjukdagar har kvinnorna på Gotland.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Sexuella trakasserier: Medlem fick rätt mot chef

  Chefen försökte bland annat få den nyanställda kvinnan att suga på en gurka han placerat mellan benen. Den sexuellt trakasserade kvinnan fick med Unionens hjälp rätt mot arbetsgivaren även om ersättningen blev låg på grund av risk för konkurs.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Sjukskrivna drabbas när företag trotsar ny lag

  Arbetsgivare som struntar i sitt rehabansvar för sjukskrivna medarbetare riskerar inget straff. I stället kan den sjuka gå miste om sin sjukpenning. Det hände mellanchefen Göran.

 • Läs även...

  Sjukskrivna riskerar att hamna i kläm

  Korta tiden för att överklaga myndighetsbeslut från två månader till tre veckor. Det föreslår en utredning om socialförsäkringen. En mycket dålig idé anser TCO, som i sitt remissvar menar att det är de sjukskrivna som hamnar i kläm.

 • Läs även...

  Hockeyspelande revisor får nobben i rätten

  Normalt är du skyddad om du skadar dig under arbetstid. Men inte om du gör illa dig under friskvårdstimmen och har ett jobb som inte kräver särskilt god kondition, enligt en dom från kammarrätten i Jönköping.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.