• Med barn under 12 år stiger kvinnors sjukskrivningar mer än mäns, visar Afa Försäkrings rapport. Foto: Colourbox

Barn ökar risken för sjukskrivning – för kvinnor

Publicerad 28 mars 2014, kl 10:43

Kvinnor löper större risk att bli sjukskrivna än män. Allra störst risk att bli sjukskrivna har kvinnor med små barn. Det visar en ny studie från Afa Försäkring.

Sjukskrivningsstatistiken skiljer sig en hel del mellan kvinnor och män. Kvinnor har i genomsnitt fler och längre sjukperioder än män. En ny rapport från Afa Försäkring om mönster i sjukskrivningstalen bekräftar den bilden. Att få barn ökar risken att bli sjukskriven mycket mer för kvinnor än för män, visar rapporten.

Privat- och kooperativt anställda arbetare som inte har barn under 12 år löper ungefär lika stor risk att bli sjuka. Men när de får barn ökar risken med 55 procent för kvinnorna jämfört med männen. För kvinnor med två barn, varav ett i åldern 2-6 år, är risken 2,47 gånger större än för män i samma situation.

Den vanligaste orsaken till långa sjukskrivningar är sjukdomar i muskler och skelett, som exempelvis värk och förslitningar. Ett tydligt mönster är, enligt studien, att de som har denna diagnos oftare blir sjuka igen. Den näst vanligaste diagnosen vid längre sjukskrivningar är psykisk ohälsa, som också är den diagnos som ökar snabbast.

Om studien

Afa Försäkringars studie omfattar drygt 513 000 försäkrade löntagare som haft minst en sjukperiod på 15 dagar eller mer under åren 2005 och 2012. Antalet sjukdagar är högst i Norrlandslänen. Allra flest sjukdagar per individ har invånarna i Jämtlands län. Minst antal sjukdagar har kvinnorna på Gotland.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Skydd vid påtår på kontoret - inte hemma

  Det kan bli knivigt att få ersättning för arbetsskada om olyckan är framme när du jobbar hemifrån på grund av corona. Arbetsgivarna är däremot skyddade mot skadeståndsanspråk.

 • Läs även...

  Färre färdolyckor i spåren av corona

  Antalet färdolyckor har minskat märkbart under coronavåren. Enligt den rapport för arbetsolyckor 2020 som AFA Försäkring just presenterat är kvinnorna överrepresenterade i färdolycksfallen.

 • Läs även...

  Hockeyspelande revisor får nobben i rätten

  Normalt är du skyddad om du skadar dig under arbetstid. Men inte om du gör illa dig under friskvårdstimmen och har ett jobb som inte kräver särskilt god kondition, enligt en dom från kammarrätten i Jönköping.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.