Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Barn till textilarbetare betalar ett högt pris

Svenska klädföretag tar inte tillräckligt ansvar för barnen till textilarbetarna i Bangladesh, enligt en rapport från övervakningsorganisationen Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd.
Ola Rennstam Publicerad 26 september 2014, kl 14:12
Swedwatch/TT
Barn i slum i stadsdelen Mohakhali i Dhaka där många textilarbetare bor. Swedwatch/TT

Arbetskraften i Bangladesh tillhör världens billigaste. Det har många svenska klädföretag insett och anlitar därför tillverkningsfabriker i landet - enbart klädjätten H&M vänder sig till över 300 fabriker i Bangladesh.

Efter att arbetsförhållandena i textilfabrikerna uppmärksammats har många bolag utvecklat sitt hållbarhetsarbete när det gäller mänskliga rättigheter. Men, enligt en ny rapport av Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd, där saknas barnperspektivet.

Studien visar att textilarbetarnas låga löner, osäkra anställningar och svaga ställning i samhället hotar flera av barnens rättigheter. Textilarbetarnas barn får ensidig och näringsfattig mat, de som bor i slumområdena är ofta sjuka och har sällan råd att söka läkarhjälp. Barn som lämnats kvar i byarna och lever separerade från sina föräldrar uttrycker nedstämdhet, sorg och skuld.

– Barnen får betala det högsta priset när textilarbetarnas löner helt enkelt inte räcker till en acceptabel levnadsstandard för dessa familjer. Faktorer som korruption, bristande sociala trygghetssystem och en totalt oreglerad hyresmarknad i slummen bidrar ytterligare till att låsa fast dem i fattigdom. Därför behöver klädföretagen ta sig an frågan om barnens rättigheter på ett både övergripande och långsiktigt plan, säger Henrik Fröjmark, rapportchef på Swedwatch i ett pressmeddelande.

Företag är, enligt internationella riktlinjer, skyldiga att identifiera och hantera risker för kränkningar av mänskliga rättigheterna. Barn är en särskild riskgrupp.

I rapporten uppger 18 svenska kläd- och textilföretag att de ser en koppling mellan sin verksamhet och textilarbetarnas barns välmående. Men fortfarande är företagens hållbarhetsarbete begränsat till kontrollen av barnarbete. De anger samtidigt att levnadslöner är den enskilt viktigaste faktorn för att förbättra situationen för barnen.

I rapporten uppmanas svenska och internationella företag att ta sig an frågan om mänskliga rättigheter i allmänhet och barns rättigheter i synnerhet.

De 18 företagen är: C. Jahn, Coop, Ellos, Gekås, Gina Tricot, H&M, ICA, IKEA, Intersport, KappAhl, Kwintet, Lindex, MQ, New Wave Group, RNB, Sandryds, Stadium och Åhléns.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer". 

Internationellt

Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen

Johanna Rovira Publicerad 16 oktober 2023, kl 13:27
Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen
Bild från Unionens kongress där medverkande håller upp skyltar som bildar orden Frige alla fackliga fångar i Belarus!
Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen