Bäst a-kassa i norr

Publicerad 21 augusti 2014, kl 12:24

Endast fem procent av dem som arbetar heltid kan få full ersättning från a-kassan om de blir arbetslösa. Det visar nya beräkningar från TCO där man också jämfört siffrorna mellan olika län i landet.

En mycket liten del av de heltidsarbetande kan få maximal ersättning från a-kassan vid arbetslöshet, motsvarande 80 procent av den tidigare inkomsten. Medelinkomsttagaren får nöja sig med ungefär hälften.

När TCO har tittat på hur det ser ut i landet, är det högst andel som får fullt inkomstskydd i Jämtland och Västerbottens län. Lägst andel har finns i Kronoberg och Jönköpings län.

Enligt en tidigare studie från TCO har arbetslösa förlorat tusentals kronor varje månad i köpkraft, eftersom a-kasseersättningen inte hänger med vare sig pris- eller löneökningar. I vissa fall kan det till och med bli svårt att klara försörjningen. Exempelvis har ensamstående arbetslösa utan barn 3 700 kronor mindre varje månad att röra sig med i 2014 års prisnivå, jämfört med 2001.

TCO föreslår att inkomsttaket i arbetslöshetsförsäkringen höjs från 18 700 kronor i månaden till 27 500 kronor. Det skulle innebära att ytterligare 1 123 000 personer som jobbar heltid skulle få fullt inkomstskydd och att andelen som får full ersättning skulle bli 39 procent i hela landet.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Unionens a-kassa dyrast

  58 kronor. Så mycket höjs avgiften till Unionens a-kassa som därmed blir dyrast av landets kassor.
  – Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att finansiera de utgifter vi fått, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.