Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Begära högre lön = dålig karma

Kvinna inom IT-branschen med lägre lön än dina manliga kollegor? Vänta på bättre tider. Att be om en löneökning är bara dålig karma. Det rådet gav Microsofts vd Satya Nadella publiken vid ett seminarium för kvinnor i databranschen i torsdags.
Gabriella Westberg Publicerad 10 oktober 2014, kl 14:51
Manish Swarup/AP/TT
Microsofts vd Satya Nadella vid ett (annat) seminarium för studenter i New Delhi. Manish Swarup/AP/TT

Uttalandet fick genast kritik både på plats och i sociala medier, vilket snart tvingade Nadella till en pudel.

Det var ironiskt nog på evenemanget the Grace Hopper Celebration of Women in Computing i Phoenix, USA, som Microsoft-chefen bjudits in till en paneldiskussion, för att diskutera kvinnors möjligheter i den så övervägande mansdominerade IT-branschen.

Inom Microsoft är tre fjärdedelar av alla anställda, på alla nivåer, män och när det gäller de tekniska uppdragen står männen för hela 83 procent. Det är en snedbalans som flera stora IT-jättar, inklusive Microsoft, har börjat jobba med systematiskt på sistone.

När Microsofts vd Satya Nadella så fick frågan hur kvinnor i branschen som ligger efter sina manliga kollegor i lön borde agera för att våga begära en löneökning, svarade han så här:

”Det handlar inte så mycket om att begära löneökning som att lita på att systemet kommer att belöna dig under resans gång”, och tillade att det vore ”god karma” att låta bli att begära löneökning och det visar arbetsgivaren att man är pålitlig och beredd att ta ansvar.

Moderatorn, Maria Klawe, rektor på Harvey Mudd College och även ledamot i styrelsen för Microsoft, svarade genast att hon inte höll med - vilket gav applåder från publiken, enligt The Guardian. Hon fortsatte att rekommendera kvinnor som hamnat efter i löneutvecklingen att läsa på om löner och sedan öva sig i lönesamtal med människor de litar på.

På Twitter utbröt snart en storm kring Nadellas uttalande, som han senare under dagen besvarade så här (översatt från engelska):

“Var otydlig kring hur kvinnor bör begära lönehöjning. Vår bransch måste sluta genuslönegapet så att en lönehöjning inte ska behövas på grund av fördomar.”

Även internt pudlade Microsofts vd till kvällen, genom ett mejl till de anställda:

“Jag tycker att män och kvinnor ska få lika lön för lika arbete. När det kommer till rådgivning kring hur att få en lönehöjning när man tycker att det är berättigat, då var Marias råd det rätta. Tycker du att du är värd en lönehöjning ska du begära det.”

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström