Annons

Behöver du en alvedon - stanna hemma!

Publicerad 7 september 2012, kl 10:30

En kall sommar innebär inte automatiskt fler förkylningar säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet. Visst snoras och hostas det en del under hösten men det är för att basilusker och virus sprids när vi träffas på jobbet, skolan och dagis igen efter semestern.

Kan vi räkna med en förkyld höst efter den kalla sommaren vi haft i år?

- Det finns inga studier som tyder på att vi blir lättare sjuka efter en kall och mörk sommar, men det samband vi kan tänka oss är att D-vitamin från solen är viktigt för att bygga upp immunförsvaret. Lägre halter D-vitamin efter en sommar med lite sol skulle kunna påverka men det finns inga vetenskapliga belägg för det.

Lite extra C-vitamin och ingefära kanske kan hålla förkylningarna borta, eller?

- Tillräcklig med C-vitamin är viktigt för att hålla slemhinnor i schakt men det vi tar utöver det kroppen behöver, kissar vi bara ut. Äter vi mycket grönsaker och frukt så får vi i oss tillräckligt med C-vitaminer för att klara förkylningarna.

När det kommer till andra naturläkemedel är de flesta studierna rätt undermåliga men de är princip ofarliga att äta. Tycker du att du mår bättre av att äta naturläkemedel så kan du göra det.

Vad är bäst, handsprit eller tvål och vatten?

- Tvål och vatten i första hand när man har tillgång till det. Det ger en bättre mekanisk rengöring, man spolar bort virus och bakterier. Det finns också en del virus som inte är så känsliga för sprit.

Det är heller ingen idé att sprita nytvättade händer som inte är alldeles torra. Spriten är koncentrerad och kommer den i kontakt med fukt späds den ut.

Det finns belägg för att luftvägsinfektioner minskar genom att man tvättar händerna regelbundet. Tvätta med tvål och vatten efter till exempel toabesök och använd handsprit däremellan när du vet med dig att du varit lite överallt med händerna. Spriten kan också upplevas skonsammare mot huden, för mycket tvättande med tvål och vatten torkar ut. Så den balansen bör också hållas.

Varför känns det som om vissa förkylningar aldrig går över?

- Det kan nog vara fler förkylningar på varandra. De finns mycket som går under hösten, efter skolstart härjar Rhinoviruset som kan komma tillbaka både en och två gånger. Tänk på att vi har över 200-300 virus som kan ge oss förkylningar och lite allvarliga sjukdomar som är mer influensaliknande.

Om jag känner mig risig, när ska jag stanna hemma från jobbet?

- Du ska vara hemma från jobbet om du måste ta en Alvedon för att orka gå ditt.

De allra flesta tänker på sig själva, vad orkar jag? Men du ska också tänka på smittorisken. Tanken på att man är oumbärlig kan verkligen sätta jobbet på pottan när fler blir smittade.

Men man kan väl ändå inte stanna hemma med minsta lilla förkylning.

- Alla med lite snuva kan inte stanna hemma, det gör inte jag heller. Se till att hålla avstånd från kollegor när du känner dig förkyld, sätt dig en bit bort från de andra under mötet, låt bli att ta i hand eller kindpussas och hosta i armvecken. Men det är oerhört svårt att låta bli att ta på saker som andra också tagit i, som handtag, möbler, datorer och telefoner. Den som är förkyld ska själv tänka på att använda handsprit och vidta försiktighetsåtgärder så kollegor inte blir smittade. 

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Hög stress bland unga engagerade

  Anställda och förtroendevalda inom ungdomsrörelsen brinner för sitt jobb. Men sektorn tampas med stora utmaningar. Hot, trakasserier och otydliga strukturer är några som kan få allvarliga konsekvenser för arbetsmiljön.

 • Läs även...

  Partipolitik i vägen för nytt storfack

  Tjänstemän och arbetare, förenen eder? Unionen utesluter inte ett nytt storfack mellan dem och IF Metall. Men det största hindret är att Unionen är partipolitiskt obundet, medan IF Metall samverkar med Socialdemokraterna.

 • Läs även...

  Utländsk utbildning översätts i ny tjänst

  Nu lanserar Universitets- och högskolerådet (UHR) en webbtjänst som snabbt visar vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige, för att den med utländsk examen lättare ska få jobb. Unionen välkomnar initiativet.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

 • Läs även...

  ”Hiskeliga pengar inom herrfotbollen”

  Hedvig Lindahl är målvakt i det svenska fotbollslandslaget. Hon lämnade nyss Chelsea och har tidigare spelat i Allsvenskan för klubbar som Malmö FF och Linköpings FC.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.