• Ylva Johansson var positiv till förslaget. Foto: Arno Mikkor

 • Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Arno Mikkor

Betald ledighet för studier kan bli möjligt nästa år

Publicerad 27 mars 2018, kl 12:34

Upp till ett års ledigt från jobbet för att komma vidare i yrkeslivet med en ersättning motsvarande a-kassan. Det föreslås av en ny utredning.

Utredningen har bland annat tittat på vilka effekterna blir av att gå ned i arbetstid och jobba mindre, och konstaterar att detta inte är vägen att gå varken för att komma till rätta med de stressrelaterade sjukdomarna eller minska kompetensbristen på arbetsmarknaden.

I stället för att föreslå ett nytt friår eller ett system motsvarande det finska alterneringsåret, där det inte finns krav på den ledige, har man i stället landat i ett förslag där ledigheten ska användas till utbildning, validering, arbetspraktik, prova annat arbete eller driva företag.

– Syftet ska inte vara att vila upp sig. Det är inte ett effektivt sätt att komma åt problem med stress och psykisk ohälsa. Finns sådana problem måste de lösas på arbetsplatsen, sa utredaren Anders Wallner i samband med att utredningen överlämnades till regeringen på tisdagen.

– Vi tror att den här reformen skulle ge upphov till många solskenshistorier. Fler skulle våga ta steget att röra på sig under tryggare former.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som tog emot förslaget, var positiv i sina reaktioner.

Bland annat anser hon att det är intressant att utredningen konstaterar att minskad arbetstid inte är en lösning på problemet med stress i arbetslivet.

– Det här är ett tydligt nej till friår. Inte minst av jämställdhetsskäl, eftersom det skulle riskera att bli en kvinnofälla, sa Ylva Johansson som påpekade att det finns två perspektiv på utvecklingsledigheten.

Dels individens, som på det här viset själv får ta ansvar för sin utveckling för att förhindra framtida arbetslöshet eller sjukskrivning. Dels arbetsmarknadens, som erbjuds en konkret lösning på problemet med bristyrken.

– Att enbart utbilda de som är arbetslösa kommer inte att räcka. I stället måste många av dem som redan har jobb uppgradera sig till de bristyrken som finns, medan andra kan komma in på deras jobb.

Fakta

För att som anställd komma i fråga för utvecklingsledigt ska man ha jobbat i tio år och ha varit hos den senaste arbetsgivaren minst ett år, enligt förslaget. Dessutom måste man komma överens med arbetsgivaren om att man kan vara ledig, slutligen ska en utvecklingsplan godkännas av Arbetsförmedlingen. Ledigheten kan vara mellan tre och tolv månader lång. Ersättningen ska motsvara den a-kasseersättningen man skulle ha haft vid arbetslöshet. Utvecklingsledigheten kan i bästa fall införas 2019. Fullt utbyggd skulle den omfatta 20 000 personer per år. Arbetet som den utvecklingsledige lämnar skulle i sin tur ge jobb åt en arbetslös. I och med att det handlar om en förordning krävs inte en politisk majoritet för införandet.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  S vill avskaffa allmän visstid

  Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid som anställningsform och presenterade vid en presskonferens på onsdagen det förslaget och 39 andra vallöften som partiet tänker sig ska leda till en tryggare arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Pappaledighet kan bli EU-lag

  Vardera föräldern får rätt till fyra månaders ledighet fram till barnets tolvårsdag. Ledigheten blir obligatorisk och kan inte överlåtas på den andre föräldern. Dessutom ges möjlighet att ta ut sjukdagar för att ta hand om släktingar. Det är några av lagförslagen som kommer att gälla inom hela EU.

 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Unionen: Ändra karensdagen

  Sju av tio jobbar trots att de är sjuka. Ofta på grund av stress och rädsla att inte hinna med arbetsuppgifterna. Men en annan viktig orsak är att många inte har råd med karensdagen. Unionen vill därför hitta alternativ till karensdagen.

 • Läs även...

  Sökes: Kreativ person som kan samarbeta

  Kompetens handlar inte bara om att gå kurser, det som arbetsgivarna efterlyser i år är den kompetens som inte kan fästas på kursintyg - dina färdigheter och förmågor.

 • Läs även...

  Här är morgondagens yrken

  Globalisering, automatisering och grön omställning är några av de trender som ligger till grund när Trygghetsrådet (TRR) tillsammans med United Minds listar morgondagens yrken. På listan finns bland annat klimatrevisor, vertikalodlare och kulturflätare.

 • Läs även...

  Fler får sämre villkor på nytt jobb

  Trots högkonjunkturen satsar företagen inte tillräckligt på personalens kompetensutveckling. Statistik från Trygghetsrådet visar att en allt större andel av uppsagda tjänstemän får sämre villkor i sina nya jobb.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.