• Från den 1 juli nästa år får alla fackanslutna göra skatteavdrag med 25 procent av medlemsavgiften Foto: Fredrik Sandberg/TT

Billigare att vara med i facket nästa år

Publicerad 6 september 2017, kl 13:20

Nästa år återinförs avdragsrätten för fackavgiften. För de flesta av Unionens medlemmar innebär det en skattesänkning med knappt 700 kronor per år.

För ett par veckor sedan föreslog Unionen och Kommunal att skatteavdraget för fackavgiften återinförs.

– Fackligt medlemskap är ett fundament i den svenska partsmodellen och för att så många som möjligt ska ha schyssta villkor på arbetsmarknaden, sa Martin Linder då till Kollega.

Läs mer: Unionen föreslår skatteavdrag för fackavgift

Och snart får fackförbunden som de vill: från den 1 juli nästa år får alla fackanslutna göra skatteavdrag med 25 procent av medlemsavgiften. För de flesta av Unionens medlemmar innebär det en skattelättnad på 675 kronor per år.

Avdraget är ett resultat av de budgetförhandlingar som Vänsterpartiet och regeringen genomfört.

– Vänsterpartiet har arbetat för att återinföra avdragsrätten för medlemsavgiften i fackföreningar sedan den avskaffades av alliansregeringen för tio år sedan. För många innebär avdragsrätten skillnaden mellan att stå utanför facket och att gå med. Vår förhoppning är att fler nu ska ha råd att betala sin medlemsavgift och på så vis stärka den fackliga organisationsgraden, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

Avdraget kostar staten 1,33 miljarder kronor nästa år och därefter 2,67 miljarder kronor om året.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Unionen vill se avdrag för fackavgift

  Den som är med i facket ska betala lägre skatt. Det föreslår Unionen och Kommunal i en debattartikel i Aftonbladet i dag.
  – Fackligt medlemskap är ett fundament i den svenska partsmodellen, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

 • Läs även...

  Unionen med i regeringens digitaliseringsråd

  Martin Linder, Unionens ordförande, har utsetts till ledamot i regeringens nya digitaliseringsråd. Att försöka se till att alla anställda får en bra möjlighet till den omställning som digitaliseringen kommer att kräva står högt på hans agenda.

 • Läs även...

  New York nästa för Unionen

  Nästa vecka öppnar Unionen ett pop up-kontor i New York. Syftet är att peka på vikten av att hålla koll på vad som händer med pension och trygghetsförsäkringar när man jobbar utomlands.

 • Läs även...

  Fackmedlemmar slipper skatt på privat sjukvård

  Från och med den 1 juli nästa år ska alla som har en sjukvårdsförsäkring som jobbet står för betala förmånsskatt. Det gäller dock inte den som har en gruppförsäkring via facket.

 • Läs även...

  Unionen kan tänka sig treårigt avtal

  Unionen säger ja till ett treårigt avtal för industrin– förutsatt att det är tillräckligt bra. Men än så länge verkar parterna stå långt ifrån varandra.

 • Läs även...

  Partierna om: Den svenska partsmodellen

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Fackligt arbete ska ge a-kassa

  Som Kollega tidigare berättat kan den som blir arbetslös efter att ha haft fackliga uppdrag förlora ekonomiskt på det, då det kan göra att man inte får full a-kassa. Under fredagen meddelades dock att regeringen har lagt fram ett lagförslag för att ändra på det, från den 1 juli 2018.

 • Läs även...

  Unionen varnar för ökad kompetensbrist

  Regeringens höstbudget är ovanligt frikostig. 40 miljarder kronor läggs bland annat på skattesänkningar och utbildning. Unionen ser positivt på flera delar av budgeten, men anser att utbildningssatsningen borde haft en annan inriktning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.