Annons
Annons

Bilprovare dömdes för mutbrott

Publicerad 7 september 2006, kl 12:00

Sju personer, varav fyra Sifmedlemmar, som arbetat vid Bilprovningen i Hedemora har dömts till dagsböter för att ha tagit emot mutor av en kund. Mutorna har bestått av öl och sprit.

Redan tidigare i år träffade de nu dömda en uppgörelse med sin arbetsgivare som innebar att de fick lämna sina jobb, mot viss ekonomisk kompensation. Därmed var saken utagerad för Bilprovningens del, men inte för åklagaren.
De tidigare anställda har hela tiden hävdat att spriten ska ses som en julgåva. Falu tingsrätt konstaterar dock att deras arbete är en form av myndighetsutövning och att kraven på deras agerande är och ska vara höga.
- Det ställs särskilda krav på våra medlemmar som jobbar med myndighetsutövning. Det borde också tas med i lönesättningen. De har väldigt lågt löneläge, säger Hans Ekström, ombudsman på Sifs förhandlingsenhet.
De anställda döms att betala 30 dagsböter vardera. Den kund som försett dem med spriten får i sin tur betala 40 dagsböter för bestickning.
Hans Ekström anser inte att det hade behövt gå så långt som till rättegång över huvud taget.
- Just det här ärendet hade kunnat skötas bättre internt. Det är inte säkert att man som arbetsgivare måste ta till storsläggan mot varje anställd vid varje tillfälle. Det ska finnas ömsesidig lojalitet och förtroende.

LINDA SVENSSON

Fotnot: Lönerna på Bilprovningen ligger oftast mellan 20 000 och 24 000.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Arbetslöshet: Unga drabbas hårt av pandemin

  Yngre drabbas hårdast av coronakrisen. Förra året var arbetslösheten bland unga 24 procent. Och risken är att krisen får negativa effekter på ungas arbetsliv även när den är över.

 • Läs även...

  Större löneklyfta på grund av coronan

  Risken är stor att pandemin leder till ökade löneskillnader mellan kvinnor och män. Det visar en ny undersökning av de löneanspråk som akademiker ställer när de ska anställas.