Annons
Annons
 • Den kanadensiska mobiltillverkaren Blackberry meddelade på torsdagen att de stänger ner verksamheten i Malmö och Göteborg. Samtliga 153 anställda ser ut att bli av med jobbet. Foto: Geoff Robins/AP/TT

Blackberry lämnar Sverige

Publicerad 24 april 2015, kl 12:08 Uppdaterad 24 april 2015, kl 14:44

Ytterligare en mobiltillverkare lämnar Sverige. Kanadensiska Blackberry stänger ner tillverkningen i Malmö och Göteborg och samtliga 99 anställda blir av med jobbet.

Blackberry har haft fallande försäljningssiffror och har globalt skurit ner från 8 000 anställda till 6 200 under det senaste året, enligt nyhetstjänsten Rapidus. I fjol stängdes Stockholmskontoret och 2013 fick ett tjugotal anställda gå från kontoret i Malmö.

Nu har ledningen överlämnat en förhandlingsframställan om omorganisation som går ut på att hela verksamheten i Sverige läggs ner. I Malmö arbetar i dag 93 personer och i Göteborg 6. Enligt Hans Björkqvist, gruppchef på Unionen region Sydväst, kom beskedet helt utan förvarning, för de anställda. Han kan ännu inte svara på när nedläggningen ska ske, men inledande förhandlingar har föreslagits dra igång i mitten av maj.

- Då kommer vi att lyssna på företagets resonemang och svara på det. Sedan finns många frågor om hur verksamheten ska löpa på, tills det tar slut, och när det blir. Antagligen vill företaget inte dra ut på nedläggningen för länge, eftersom de då riskerar att förlora kompetens medan verksamheten fortfarande pågår. Men hur fort det kan gå vet jag inte. 

De anställda på Blackberry omfattas inte av något kollektivavtal. Det gör det också att påverka i förhandlingarna, för Hans Björkqvist och hans kollegor på Unionen. Dessutom innebär det att de som sägs upp inte har rätt till stöd från Trygghetsrådet, som bara gäller de som omfattas av kollektivavtal.

- Vi får diskutera om företaget kan kompensera för det på något sätt, säger Hans Björkqvist.

Så sent som i mitten av mars kom beskedet att 1 000 personer varslas om uppsägning på Sony i Lund, och nästan precis samtidigt meddelade Ericsson att 2 200 anställda varslas då en del av verksamheten istället flyttas till Polen.  Varslet på Blackberry är i antal berörda mycket mindre, men innebär ändå ytterligare ett slag mot branschen och regionen, där konkurrensen om jobben inom telekom ser ut att hårdna. 

 Just i dag besöker en delegation från Unionen, däribland region Sydväst men även förbundets andra vice ordförande Martin Linder, medlemmarna som varslats från Sony Mobile

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

  En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.

 • Läs även...

  Skriv på eller gå

  Skriv på ett nytt anställningsavtal som innebär jobb även utanför ordinarie arbetstid, eller sluta på företaget. Det ultimatumet ställer företaget Apsis på sina anställda.

 • Läs även...

  Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

  I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Vissa branscher klarar krisen bättre

  Nästan alla branscher har drabbats av varsel och korttidsarbete under coronavåren. Men det finns några undantag.

 • Läs även...

  Behov av bättre studiestöd efter corona

  I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.

 • Läs även...

  "Vi är glada att vi får behålla jobben"

  Om några veckor skulle Liseberg ha slagit upp portarna för säsongen. Men coronakrisen gör att premiären skjuts upp och personalen permitteras. Carina Berntsson är en av dem som går ner i tid – men är inte orolig för att bli av med jobbet.