• Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Colourbox

Blev sjuk - fick sparken

Publicerad 30 maj 2017, kl 15:56

Kvinnan mådde illa och var tvungen att gå hem från jobbet. Eftersom hon inte frågat om lov valde arbetsgivaren att ge henne sparken med omedelbar verkan. Agerandet strider mot las, anser Unionen, som nu stämt företaget.

Den 47-åriga kvinnan arbetade som hudterapeut på en skönhetssalong i Stockholm. I början av december förra året kallades hon in till jobbet – trots att hon var hemma på grund av feber och magsjuka. Arbetsgivaren hävdade att hon var tvungen att jobba eftersom de hade så många inbokade kunder den dagen. Hudterapeuten gick till salongen men i samband med lunchen kände hon sig illamående och yr och tog därför beslutet att hon var tvungen att gå hem. Dessutom hade hon fått ett samtal om att även hennes son hade insjuknat.

När arbetsgivaren kort därpå ringde och undrade vart hon tagit vägen förklarade hudterapeuten situationen och meddelade att hon inte orkade jobba mer den dagen. Chefen förklarade att man inte får gå hem utan att först fråga om lov och deklarerade därpå att om kvinnan inte omedelbart kom tillbaka till skönhetssalongen var hon inte var välkommen tillbaka över huvud taget.

Dagen därpå begav sig hudterapeuten därför till arbetsplatsen för att hämta sin privata utrustning. På kvällen fick hon ett sms från chefen där hon anklagades för olaga intrång och stöld, vilket salongens övervakningskameror bevisade. Chefen upprepade också beskedet att kvinnan aldrig mer var välkommen tillbaka.

Unionen anser att arbetsgivaren gjort sig skyldig till brott mot las, lagen om anställningsskydd, genom att avskeda kvinnan från sin tillsvidareanställning. Enligt förbundet innebär kvinnans agerande inte ens saklig grund för uppsägning.
Dessutom saknade salongens lokaler skyltar med information om att lokalen är kameraövervakad och hudterapeuten har aldrig lämnat sitt samtycke till att bli övervakad. Enligt Unionen har bolaget därmed brutit mot kameraövervakningslagen och kränkt hudterapeutens personliga integritet.

Unionen stämmer skönhetssalongen i Solna tingsrätt och kräver 190 000 kronor i allmänt skadestånd. Dessutom kräver man ekonomiskt skadestånd på 25 000 per månad från dagen då kvinnan avskedades till och med dagen för huvudförhandling.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Kommentarer

Jag blev uppsagd för att jag jobbade mig sjuk (utmattning). Men jag hade 2,5 månad provanställning kvar innan den skulle övergå i tillsvidareanställning. Finns det något jag kan göra?

Hej. Jag föreslår att du kontaktar Unionens medlemsservice. tel: 0770-870870
/Ola Rennstam, reporter

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2017-06-20. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Unionen stämmer varv

  En arbetsledare på ett båtvarv avskedades för att han ska ha krävt pengar från underleverantörer för att de ska ges fortsatta uppdrag. Arbetsledaren bestrider arbetsgivarens anklagelser och nu har Unionen stämt båtvarvet.

 • Läs även...

  Var uppsagd utan att veta om det

  När medlemmen frågade varför hon inte fått ut sin lön svarade chefen att hon blivit uppsagd – flera månader tidigare.

 • Läs även...

  Blev gravid - förlorade jobbet

  När Unionenmedlemmen berättade att hon var gravid började företaget hon var inhyrd av att plocka bort arbetsuppgifter. En vecka senare blev hon uppsagd. Nu har Unionens stämt hennes arbetsgivare för diskriminering.

 • Läs även...

  Hotad med stryk - om han kontaktade facket

  Kontakta Unionen och du åker på stryk. Det var chefens budskap när en anställd bartender inte lät sig skrämmas av arbetsgivarens hot att sluta betala ut hans lön.

 • Läs även...

  Trafikledare snuvades på ersättning

  Nära fyra av tio Unionenmedlemmar har avtalat bort sin övertidsersättning, ibland på grund av ohemula krav från arbetsgivaren. Nu har förbundet stämt ett företag som bland annat avtalade bort övertiden för en 20-årig vikarie.

 • Läs även...

  Vägrade bärga bilar – fick sparken

  Driftchefen anklagades för arbetsvägran och blev avskedad då han inte ville köra bärgningsbil. Nu har Unionen stämt bärgningsfirman.

 • Läs även...

  Ekonomichef köpte pool på företagskortet

  Vid mer än 100 tillfällen använde ekonomichefen bolagets pengar till privata utgifter. Bland annat köpte hon en pool. Nu har kvinnan dömts för trolöshet mot huvudman och att betala tillbaka de 620 000 kronor som hon spenderat.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.