• Arbetsdomstolen måste ta ställning till om strejkvarslet bryter mot fredsplikten eller inte innan en eventuellt strejk kan bryta ut. Foto: Colourbox

Blir det strejk?

Publicerad 15 april 2016, kl 11:42 Uppdaterad 15 april 2016, kl 15:20

Unionens strejk mot Almega riskerar att skjutas upp efter att Almega hävdat att strejken bryter mot fredsplikten. Innan Arbetsdomstolen hunnit ta ställning i frågan blir det ingen strejk. Tonläget är dessutom högt och parterna tycks stå långt ifrån varandra.

Efter att förhandlingarna mellan Unionen och Almega bröt samman varslade Unionen tillsammans med Sveriges Ingenjörer om strejk.

Sedan dess har Medlingsinstitutet med hjälp av sina medlare samlat in information från parterna och medlat dem emellan.

Läs mer: Medling pågår om flexpension

Än har medlarna inte hunnit lägga fram något bud till parterna att ta ställning till, men tonläget mellan facken å ena sidan och Almega å den andra är högt och mycket tyder på att de står långt ifrån varandra.

I förra veckan anklagade Unionen Almegaföretag för att otillåtet ha samlat in uppgifter om vilka anställda som är medlemmar i facket. Almega menade tvärtom att det inte alls var olagligt och att det dessutom var nödvändigt för att företagen skulle kunna förbereda sig på en eventuell strejk.

Läs mer: Almegaföretag vill ha ut medlemslistor

Under torsdagen blossade en ny oenighet upp då Almega hävdade att Unionen och Sveriges Ingenjörer bryter mot fredsplikten med sitt strejkvarsel i och med att det skulle råda fredsplikt i pensionsfrågan.

Unionen gör dock en annan bedömning och hävdar att Almega bara försöker förhala strejken.

Almega har lämnat in en invändning till facken som i sin tur lämnat den till Arbetsdomstolen som nu har till uppgift att reda ut hur det ligger till innan strejken bryter ut. Praxis är att det tar Arbetsdomstolen cirka fem arbetsdagar.

Läs mer: Almega: Strejkvarslet bryter mot fredsplikten 

Med knappt tre dygn kvar är det utifrån sett svårt att tänka sig att parterna kommer kunna enas om ett nytt avtal innan måndag. Lyckas man blir det säkert i elfte timmen. Medlarna har dock gett besked att man inte kommer med något bud eller hemställan under helgen och Unionen kommer därför inte kalla in delgationerna som planerat. Förhandlingarna tar i stället en paus i väntan på Arbetsdomstolens beslut.

Enligt Unionen skjuts troligen starten för en eventuell strejk upp, men när den kan komma att bryta ut vet man inte. Förbundet påpekar dock att målet fortfarande är att komma överens med Almega om ett avtal för flexpension.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Corona skjuter upp avtalsrörelsen

  Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.