Annons
 • Arbetsdomstolen måste ta ställning till om strejkvarslet bryter mot fredsplikten eller inte innan en eventuellt strejk kan bryta ut. Foto: Colourbox

Blir det strejk?

Publicerad 15 april 2016, kl 11:42 Uppdaterad 15 april 2016, kl 15:20

Unionens strejk mot Almega riskerar att skjutas upp efter att Almega hävdat att strejken bryter mot fredsplikten. Innan Arbetsdomstolen hunnit ta ställning i frågan blir det ingen strejk. Tonläget är dessutom högt och parterna tycks stå långt ifrån varandra.

Efter att förhandlingarna mellan Unionen och Almega bröt samman varslade Unionen tillsammans med Sveriges Ingenjörer om strejk.

Sedan dess har Medlingsinstitutet med hjälp av sina medlare samlat in information från parterna och medlat dem emellan.

Läs mer: Medling pågår om flexpension

Än har medlarna inte hunnit lägga fram något bud till parterna att ta ställning till, men tonläget mellan facken å ena sidan och Almega å den andra är högt och mycket tyder på att de står långt ifrån varandra.

I förra veckan anklagade Unionen Almegaföretag för att otillåtet ha samlat in uppgifter om vilka anställda som är medlemmar i facket. Almega menade tvärtom att det inte alls var olagligt och att det dessutom var nödvändigt för att företagen skulle kunna förbereda sig på en eventuell strejk.

Läs mer: Almegaföretag vill ha ut medlemslistor

Under torsdagen blossade en ny oenighet upp då Almega hävdade att Unionen och Sveriges Ingenjörer bryter mot fredsplikten med sitt strejkvarsel i och med att det skulle råda fredsplikt i pensionsfrågan.

Unionen gör dock en annan bedömning och hävdar att Almega bara försöker förhala strejken.

Almega har lämnat in en invändning till facken som i sin tur lämnat den till Arbetsdomstolen som nu har till uppgift att reda ut hur det ligger till innan strejken bryter ut. Praxis är att det tar Arbetsdomstolen cirka fem arbetsdagar.

Läs mer: Almega: Strejkvarslet bryter mot fredsplikten 

Med knappt tre dygn kvar är det utifrån sett svårt att tänka sig att parterna kommer kunna enas om ett nytt avtal innan måndag. Lyckas man blir det säkert i elfte timmen. Medlarna har dock gett besked att man inte kommer med något bud eller hemställan under helgen och Unionen kommer därför inte kalla in delgationerna som planerat. Förhandlingarna tar i stället en paus i väntan på Arbetsdomstolens beslut.

Enligt Unionen skjuts troligen starten för en eventuell strejk upp, men när den kan komma att bryta ut vet man inte. Förbundet påpekar dock att målet fortfarande är att komma överens med Almega om ett avtal för flexpension.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.