Annons
Annons
 • Per Bolund (mp), finansmarknads- och konsumentminister samt biträdande finansminister, som inleder Unionens och Alectas seminarium i morgon. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Per Bolund: Så orkar vi jobba längre

Publicerad 19 januari 2015, kl 16:05

Rimliga arbetsvillkor och en fungerande företagshälsovård är regeringens medel för att få folk att orka jobba längre, menar finansmarknadsminister Per Bolund. Dessutom ska satsningar på högskoleplaster och komvux göra det möjligt att byta jobb mitt i livet.

Tror du på att lagstifta om höjd pensionsålder?
– Det är inget som vi har på bordet från regeringens sida. Vi ser att man blir äldre och äldre i Sverige och får fler friska år och det är klart att det är ett område som vi får fortsätta analysera, men vi har inget förslag i dag.

Vad tror du om en modell där ditt yrke avgör när man kan ta ut allmän pension?
 – Till viss del kan man säga att vi har det redan i dag. Det finns olika pensionsåldrar för olika yrkesgrupper. Scenkonstnärer kan exempelvis inte jobba fram till 65 års ålder. Men jag tror mer på att ha en möjlighet att vara flexibel med när man tar ut pension, att man har ett spann mellan när man kan börja ta ut pension men där man också kan jobba vidare längre upp i åldrarna. Mer flexibilitet i systemet helt enkelt.

Hur ser du på den forna regeringens försök att reglera åldersgränsen för uttag av tjänstepension?
­– Det var väl inget särskilt bra medialt genomförande. Det kändes som att statsministerns uttalande snarare skapade mer ilska och irritation än ledde till att det blev en bra diskussion i samhället.

– Man måste bygga på människor vilja och en känsla av att människor vill bidra. Inte att det ska vara ett tvång och en press uppifrån där man tvingar människor till saker som de inte har lust med. Jag tror att det var fel ingång, man kan komma ganska långt på att ge människor möjligheter snarare än att pressa dem.

Är det inte en onödig lag eftersom så få människor tar ut tjänstepension redan vid 55 år?
– Jo det kan jag tycka, att det inte är något stort samhällsproblem och därför onödigt att reglera. Det här handlar om människors egna inkomster, som de har tjänat in under sin livstid och då ska man inte i onödan bestämma hur de själva prioriterar och väljer att ta ut dem utan det ska vara ett individuellt val i stor utsträckning.

Är det rimligt att tjänstepensionen utgör en så stor del av ens pension, med tanke på att så många står utanför tjänstepensionen?
– Det där varierar beroende på vem man är och vilket jobb och inkomst man har haft. Men från regeringens sida hade vi ett förslag i budgeten om att sänka skatten på pension vilket skulle göra att man får lite mer att leva på. Framför allt de som har lägst inkomst och det är de som inte har tjänstepension.  Det skulle minska klyftan som har blivit mellan olika pensionärer.

Unionen tror på deltidspension som en del i att människor ska kunna jobba längre – hur tänker regeringen jobba för att människor ska orka längre och klara en omställning mitt i livet?
– Det handlar dels om att se till att människor har rimliga arbetsvillkor och att vi har en fungerande företagshälsovård. Och att man satsar på att människor ska ha en livsstil som gör att de orkar långt upp i åldrarna, att uppmuntra människor att ha ett aktivt liv och att inte använda alkohol och tobak i för stora mängder, till exempel genom beskattning.

– Men det handlar också om att öppna möjligheten för människor att kunna söka sig till ett annat yrke även senare i livet. Det är viktigt att man satsar på högskoleplatser och komvux, så att man kan skaffa sig en examen även i högre åldrar. Den här regeringen har prioriterat utbildningsmöjligheter för alla människor.

Morgondagens finansmarknad

I morgon (tisdag 20 januari) inleder Per Bolund seminariet ”Stärk ditt ekonomiska självförtroende” med att ge en bild av hur finansmarknaden fungerar i dag och i framtiden. Seminariet arrangeras av Unionen Stockholm tillsammans med Alecta.

 • Läs även...

  Pension vid 65 stark norm

  Är det dags för pension så snart du fyller 65? Eller har du hälsa och lust att fortsätta några år till? Attityder till äldre påverkar kraftigt vår vilja att jobba upp i åren.

 • Läs även...

  John Mellkvist kämpar mot ålderismen

  PR-konsulten John Mellkvist är starkt kritisk mot ålderismen på arbetsmarknaden och har engagerat sig i att förbättra attityderna, bland annat genom en nyutkommen bok.
  – Värst ålderism utövas sannolikt av min egen generation, säger han.

 • Läs även...

  Deltid gör liten skillnad på tjänstepensionen

  Om du har en månadslön på knappt 42 000 kronor och går ned på halvtid från 61 års ålder kan din tjänstepension minska mindre än du tror. I detta fall med 360 kronor i månaden.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  Krisstöd ska dämpa följder av corona

  Regeringen, C och L är nu överens om att införa ett nytt avtal för korttidsarbete. Senast den 1 augusti 2020 ska ett statligt krisstöd för näringslivet kunna vara på plats, med syfte att mildra följderna av coronaviruset.