Annons
 • Nu blir det möjligt att vara hemma med sitt bonusbarn. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Bonusföräldrar får ta ut föräldraledighet

Publicerad 27 juni 2019, kl 11:31

Snart kan en förälder överföra föräldrapenningsdagar till sin sambo, som alltså kan vara föräldraledig med sitt bonusbarn. Den nya lagen ska även förenkla för samkönade par som inseminerats utomlands.

Lagändringen träder i kraft den 1 juli i år och innebär att en mamma eller pappa kan föra över en eller flera av sina föräldrapenningdagar till sin sambo. Det gäller även om föräldern och sambon inte är gifta med varandra eller har gemensamma barn. Sambon får rätt till ledighet från jobbet under föräldraledighetsperioden.

Riksdagen beslutade under hösten 2018 och ändra lagen efter förslag från regeringen. De nya reglerna kommer även att förenkla för samkönade par som genomgått insemination utomlands. Den som inseminerats och föder barnet kan överföra föräldradagar till sin sambo i väntan på att närståendeadoptionen blir klar.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

 • Läs även...

  Hockeyspelande revisor får nobben i rätten

  Normalt är du skyddad om du skadar dig under arbetstid. Men inte om du gör illa dig under friskvårdstimmen och har ett jobb som inte kräver särskilt god kondition, enligt en dom från kammarrätten i Jönköping.

 • Läs även...

  Män bara 20 procent föräldralediga

  Män tar ut 25 procent av föräldrapenningen men bara 20 procent av föräldraledigheten. Det betyder att kvinnor är föräldralediga mer obetald tid, vilket får ekonomiska konsekvenser både i dag och för deras framtida pension.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.