Annons
Annons
 • Nu blir det möjligt att vara hemma med sitt bonusbarn. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Bonusföräldrar får ta ut föräldraledighet

Publicerad 27 juni 2019, kl 11:31

Snart kan en förälder överföra föräldrapenningsdagar till sin sambo, som alltså kan vara föräldraledig med sitt bonusbarn. Den nya lagen ska även förenkla för samkönade par som inseminerats utomlands.

Lagändringen träder i kraft den 1 juli i år och innebär att en mamma eller pappa kan föra över en eller flera av sina föräldrapenningdagar till sin sambo. Det gäller även om föräldern och sambon inte är gifta med varandra eller har gemensamma barn. Sambon får rätt till ledighet från jobbet under föräldraledighetsperioden.

Riksdagen beslutade under hösten 2018 och ändra lagen efter förslag från regeringen. De nya reglerna kommer även att förenkla för samkönade par som genomgått insemination utomlands. Den som inseminerats och föder barnet kan överföra föräldradagar till sin sambo i väntan på att närståendeadoptionen blir klar.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Chefen gnällde varje gång Jonas vabbade

  När Jonas vabbade som mest var han inte på jobbet en hel arbetsvecka under fyra månader. När han skulle ringa jobbet och säga att det var dags igen var chefen allt annat än nöjd.

 • Läs även...

  Efter vab kommer vaf - vård av förälder

  När barnen äntligen börjat reda sig själva och du tänker satsa helhjärtat på jobbet kommer nästa barriär i din karriär – skruttiga föräldrar som behöver din hjälp. Vaf, vård av förälder, påverkar dock inte din inkomst lika mycket som vab.

 • Läs även...

  Många föräldradagar tas aldrig ut

  Drygt 3,7 miljoner. Så många föräldrapenningdagar har brunnit inne för föräldrar sedan 2010. Det framgår av statistik från Försäkringskassan.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.