Borgstena Textile flyttar från Sverige

Publicerad 11 april 2007, kl 12:00

Ett femtiotal anställda riskerar att mista jobbet när företaget flyttar sin tillverkning till Portugal.

Skälet till flytten är att företaget, som tillverkar textiler till fordon, vill samla all produktion till en ort. Sonny von Schedvin, Sifs klubbordförande vid Borgstena Textile är kritisk till nedläggningen. Han framhåller särskilt den erfarenhet och kompetens som går förlorad för företaget.
- Det är ett tufft klimat att arbeta som underleverantör till fordonsindustrin, de som arbetar här har skaffat sig en unik kompetens. Det är ett omfattande projekt att flytta en produktion och de har ett jättejobb framför sig. Jag har svårt att se hur de ska kunna starta upp i Portugal utan hjälp från Sverige.
Han tycker även att det beslutsunderlag facket har tagit del av är allt för tunt.
- Det står i beslutet att Sverigeenheten inte har nått upp till uppsatta mål, men vi har inte fått se några siffror. Vi har begärt att få mer uppgifter inför förhandlingarna.
Bland de anställda som berörs finns närmare 30 sifare. Borgstena Textile kommer att ha kvar sitt huvudkontor med produktutveckling och försäljning i Sverige.

ANNE-LI LEHNBERG

Lediga jobb
 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Företag gillar svenska modellen

  De flesta jobbar på företag med kollektivavtal. Än så länge. Om det ska förbli så måste avtalen göras än mer attraktiva för arbetsgivarna menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Men det är ett feltänk, menar Unionens ordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Oro på Ericsson efter ytterligare sparpaket

  Upp emot 14 000 anställda på Ericsson i Europa och Latinamerika kan tvingas bort när företaget ska spara, enligt uppgifter i media. Hur det skulle slå mot jobben i Sverige är fortfarande oklart.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Turordningen inte självklar

  Trodde du att sist in-först ut var en absolut regel? Då tror du fel. Det blir allt vanligare att fackklubbar kommer överens med arbetsgivaren om en alternativ turordning, genom en så kallad avtalsturlista.

 • Läs även...

  Utvisning riskerar att orsaka konkurs

  Christina Nygren och Sirajul Islam var en ”perfect match” sett ur affärssynpunkt. Och så hade det kunnat fortsätta. Men en olycklig miss gör att Sirajul kan utvisas. Nu kämpar de tillsammans för att han ska få stanna i Sverige.

 • Läs även...

  200 tjänster försvinner från Ica

  200 tjänstemän på Ica Sverige blir av med jobbet. Pengarna som företaget sparar ska användas till robotar och automatisering.

 • Läs även...

  BRA varslar personal

  Flygbolaget BRA vill säga upp 44 anställda som jobbar med incheckning och ombordstigning vid flygplatserna i Malmö, Göteborg, Ängelholm och Visby. Av dessa har 13 personer varslats om uppsägning medan företaget sannolikt vill outsoursa de övriga.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.