Annons
 • Stockholm är en av världens bästa städer att bo och arbeta i enligt en undersökning. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Bra balans för arbetande stockholmare

Publicerad 13 augusti 2019, kl 10:28

Att jobba och leva i Stockholm är rätt behagligt – i alla fall om man jämför med hur det är i Kuala Lumpur eller Tokyo. Men bäst i världen är det i Helsingfors.

En genomsnittlig stockholmare pendlar 68 minuter om dagen, jobbar 40 timmar i veckan och lever ganska hälsosamt. Det visar en rapport från teknikföretaget Kisi.

I rapporten har 40 storstäder jämförts med hjälp av 20 parametrar för att få fram vilken stad som totalt sätt är bäst att jobba och bo i. Stockholm hamnar på en hedrande femteplats och får stryk av Hamburg, Oslo, München och Helsingfors. Hårdast är livet i Kuala Lumpur, Tokyo och Buenos Aires.

I rapporten har man undersökt hur arbetslivet ser ut vad gäller exempelvis övertid, antalet semesterdagar, pendlingstider, föräldraledighet och arbetslöshet. Men det handlar också om tillgången till sjukvård, hur förorenad luften är, jämställdhet och hur kul man kan ha det på fritiden.

Stockholm placerar sig på topp tio i de flesta av kategorierna, men inte i alla. Arbetslösheten är till exempel högre än i många andra storstäder, pendlingstiderna är långa, stressen ganska hög och tillgången till kultur och restauranger inte särskilt imponerande. Roligast fritid har invånarna i London, Tokyo, New York, Paris och Barcelona.

David Österberg
David Österberg
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-09-03.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  När yrket blir din identitet

  Vad arbetar du med? Det är den kanske allra vanligaste frågan i sociala sammanhang. Inte bara omgivningen utan även vi själva bedömer oss lätt utifrån yrket.

 • Läs även...

  Spelföretag avskedar kritisk personal

  Minst 22 anställda vid det svenska företaget Evolution Gamings kontor i Georgien har nyligen blivit av med jobben. Enligt det georgiska facket GTUC är anledningen att de protesterat mot låga löner och dåliga arbetsförhållanden.
  – Men den officiella förklaringen är naturligtvis en annan, säger fackets advokat Tamar Gabisonia.

 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  Arbetslöshet kan ge ångest

  Arbetslöshet drabbar inte bara den personliga ekonomin. Att vara utan jobb kan också ge ångest och depression. Politiker bör därför fokusera på de hälsomässiga fördelarna i att hålla arbetslösheten nere, enligt forskare.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.