Annons
 • Stockholm är en av världens bästa städer att bo och arbeta i enligt en undersökning. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Bra balans för arbetande stockholmare

Publicerad 13 augusti 2019, kl 10:28

Att jobba och leva i Stockholm är rätt behagligt – i alla fall om man jämför med hur det är i Kuala Lumpur eller Tokyo. Men bäst i världen är det i Helsingfors.

En genomsnittlig stockholmare pendlar 68 minuter om dagen, jobbar 40 timmar i veckan och lever ganska hälsosamt. Det visar en rapport från teknikföretaget Kisi.

I rapporten har 40 storstäder jämförts med hjälp av 20 parametrar för att få fram vilken stad som totalt sätt är bäst att jobba och bo i. Stockholm hamnar på en hedrande femteplats och får stryk av Hamburg, Oslo, München och Helsingfors. Hårdast är livet i Kuala Lumpur, Tokyo och Buenos Aires.

I rapporten har man undersökt hur arbetslivet ser ut vad gäller exempelvis övertid, antalet semesterdagar, pendlingstider, föräldraledighet och arbetslöshet. Men det handlar också om tillgången till sjukvård, hur förorenad luften är, jämställdhet och hur kul man kan ha det på fritiden.

Stockholm placerar sig på topp tio i de flesta av kategorierna, men inte i alla. Arbetslösheten är till exempel högre än i många andra storstäder, pendlingstiderna är långa, stressen ganska hög och tillgången till kultur och restauranger inte särskilt imponerande. Roligast fritid har invånarna i London, Tokyo, New York, Paris och Barcelona.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  När yrket blir din identitet

  Vad arbetar du med? Det är den kanske allra vanligaste frågan i sociala sammanhang. Inte bara omgivningen utan även vi själva bedömer oss lätt utifrån yrket.

 • Läs även...

  Pensionärer nöjda med livet efter jobbet

  Att gå i pension leder inte till någon kris för flertalet. Det är bara cirka tio procent av alla nyblivna pensionärer som har svårt att anpassa sig till ett liv i frihet, visar ny forskning från Göteborgs universitet.

 • Läs även...

  Ett stort steg närmare visselblåsarskydd

  Under måndagen antog EU:s ministerråd visselblåsardirektivet. Därmed var det sista hindret att stoppa direktivet avklarat och det blir snart förbjudet att straffa anställda som rapporterar om oegentligheter på jobbet.

 • Läs även...

  "Smärtan var outhärdlig"

  Exakt 2.55 varje natt kom den näst intill outhärdliga huvudvärken. Just att den var så regelbunden fick Jenny Norén att misstänka att hon inte längre bara led av en svår huvudvärk. Men hon fick vänta länge på rätt hjälp.
  – Hade jag inte haft min son så hade jag inte funnits i dag.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.