• Nästan 60 procent mellan 18 och 30 år svarar att en bra chef är viktigast när de väljer jobb. Foto: Pressmaster/Colourbox

Bra chef viktigt för unga anställda

Publicerad 24 mars 2017, kl 10:36

Dåligt ledarskap kan få ungdomar att välja bort en arbetsplats. Viktigast för dem är att chefen är tydlig och förstående. Bra humor väger däremot inte särskilt tungt.

En arbetsplats som vill attrahera personer mellan 18 och 30 år bör se till att cheferna är bra. Det visar en undersökning som kundserviceföretaget Transcom låtit göra.

Nära sex av tio svarar att en bra chef är viktigast vid valet av arbetsplats.

– Vi har många unga medarbetare och många unga chefer. Vi är inte direkt förvånade över resultatet, det bekräftar den feedback vi har fått i egna medarbetarundersökningar. De flesta medarbetare, oavsett ålder, vill ha en bra chef. Däremot tror jag att olika åldersgrupper - beroende på var i karriären de befinner sig - delvis värdesätter olika egenskaper, säger Annica Strahner, kommunikationsansvarig på Transcom Nordeuropa.

En bra chef är en person som är tydlig, förstående, uppmärksam och coachande, enligt ungdomarna i undersökningen. Däremot behöver chefen varken vara hårt arbetande, rolig eller generös.

– Unga har mer fokus på att chefen ska vara inspirerande och coachande. De förväntar sig en kontinuerlig dialog med sin chef, inte bara att chefen visar sig när något har gått fel eller när det är dags för det årliga utvecklingssamtalet, säger Annica Strahner.

Transcom har omkring 2 000 anställda i Sverige. Med undersökningen vill företaget bland annat punktera myten om att personer födda i slutet av 80-talet och början av 90-talet – så kallade millennials – är lata.

– Företagarna gjorde en undersökning förra året som förmedlade en väldigt negativ bild av millennials; det pratades om att de är lata och inte vill jobba trots att det finns jobb. Vi har väldigt många yngre anställda och delar inte alls den bilden. Som arbetsgivare måste man också fråga sig vad unga människor värdesätter på en arbetsplats för att kunna attrahera och anställa unga personer i framtiden.

Transcom kommer dessutom att använda sig av undersökningen i sitt eget arbetsmiljöarbete.

– Den understryker vikten av att cheferna är tydliga och coachande. Redan i dag har våra ledare regelbundna  uppföljningsssamtal med sina chefer. Dessutom har vi nyligen dragit igång ett ledarskapsprogram för våra 120 chefer, säger Annica Strahner.

Undersökningen genomfördes av GFK Norm. Totalt svarade 1 061 personer i åldrarna 18-30 år

Håller du med?

Oavsett om du är chef eller medarbetare vill vi veta vad en bra chef är för dig. Du kanske har exempel på när en chef utmärkt sig eller lyft dig? Och du som själv är chef - vilken typ av ledare eftersträvar du att vara? Dela med dig i sociala medier under #enbrachef.

 

Chefen ska vara tydlig och förstående

De fem viktigaste egenskaperna hos en chef:

 • Tydlig
 • Förstående
 • Uppmärksam
 • Coachande
 • Inspirerande
David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Coronakrisen ställer krav på ledarskapet

  Coronakrisen gör att många av oss leder på distans. Omställningen är en utmaning, inte minst arbetsmiljöansvaret. Klarar jag att leva upp till det? Hur mår medarbetarna – egentligen?

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Branscherna där man bråkar mest

  Det bråkas en del inom detaljhandeln. Men det gör man även inom grossist- och transportbranschen. Däremot är konflikterna färre inom fastighetsförvaltning, visar en ny undersökning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.