• BRA har bland annat anställda på Malmös flygplats Sturup. Foto: Johan Nilsson/TT

BRA säger upp markpersonal

Publicerad 25 januari 2019, kl 17:45

Flygbolaget BRA vill säga upp 44 anställda som jobbar med incheckning och ombordstigning vid flygplatserna i Malmö, Göteborg, Ängelholm och Visby. Av dessa har 13 personer varslats om uppsägning medan företaget sannolikt vill outsoursa de övriga.

Orsaken till neddragningen uppges vara att digitaliseringen medfört att allt fler resenärer sköter sin incheckning själva. Därför vill nu BRA (Braathens Regional Airlines) säga upp markpersonal som hanterar incheckning och ombordstigning vid gaterna och i stället köpa in de tjänster som ändå behövs för detta av flygplatserna eller andra externa bolag.

– Flygplatserna har möjlighet att dela dessa tjänster med alla andra verksamheter. Vi jobbar redan så i bland annat Kristianstad, Växjö, Halmstad och Kalmar. Nu applicerar vi samma arbetssätt på alla andra flygplatser utom Bromma, eftersom vi har en mycket större verksamhet där och även sköter andra flygbolags hantering, säger Christian Clemens, vd för BRA, till Sydsvenska Dagbladet.

Merparten av de 44 berörda är Unionenmedlemmar. I de fackliga förhandlingar som just har inletts har personalen liksom Patrik Cassersten, ombudsman på Unionens regionkontor i Malmö, nu fått besked om att 13 anställda, i Visby och Ängelholm, varslas om uppsägning. De övriga kommer sannolikt att erbjudas övergångar, det vill säga bli outsourcade till de företag på flygplatserna som BRA vill anlita.

– Eftersom dessa inte har varslats om uppsägning är det sannolikt så, säger Patrik Cassersten.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

 • Läs även...

  200 tjänster försvinner från Ica

  200 tjänstemän på Ica Sverige blir av med jobbet. Pengarna som företaget sparar ska användas till robotar och automatisering.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.