Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

BRA säger upp markpersonal

Flygbolaget BRA vill säga upp 44 anställda som jobbar med incheckning och ombordstigning vid flygplatserna i Malmö, Göteborg, Ängelholm och Visby. Av dessa har 13 personer varslats om uppsägning medan företaget sannolikt vill outsoursa de övriga.
Anita Täpp Publicerad 25 januari 2019, kl 17:45
Johan Nilsson/TT
BRA har bland annat anställda på Malmös flygplats Sturup. Johan Nilsson/TT

Orsaken till neddragningen uppges vara att digitaliseringen medfört att allt fler resenärer sköter sin incheckning själva. Därför vill nu BRA (Braathens Regional Airlines) säga upp markpersonal som hanterar incheckning och ombordstigning vid gaterna och i stället köpa in de tjänster som ändå behövs för detta av flygplatserna eller andra externa bolag.

– Flygplatserna har möjlighet att dela dessa tjänster med alla andra verksamheter. Vi jobbar redan så i bland annat Kristianstad, Växjö, Halmstad och Kalmar. Nu applicerar vi samma arbetssätt på alla andra flygplatser utom Bromma, eftersom vi har en mycket större verksamhet där och även sköter andra flygbolags hantering, säger Christian Clemens, vd för BRA, till Sydsvenska Dagbladet.

Merparten av de 44 berörda är Unionenmedlemmar. I de fackliga förhandlingar som just har inletts har personalen liksom Patrik Cassersten, ombudsman på Unionens regionkontor i Malmö, nu fått besked om att 13 anställda, i Visby och Ängelholm, varslas om uppsägning. De övriga kommer sannolikt att erbjudas övergångar, det vill säga bli outsourcade till de företag på flygplatserna som BRA vill anlita.

– Eftersom dessa inte har varslats om uppsägning är det sannolikt så, säger Patrik Cassersten.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.