Annons
Annons
  • Foto: Colourbox

Branscherna där man bråkar mest

Publicerad 6 maj 2019, kl 12:52

Det bråkas en del inom detaljhandeln. Men det gör man även inom grossist- och transportbranschen. Däremot är konflikterna färre inom fastighetsförvaltning, visar en ny undersökning.

Det sägs att storleken inte spelar någon roll. Men det verkar stämma så där när det kommer till hur mycket vi bråkar på jobbet. Ju större arbetsgrupperna är desto fler konflikter riskerar att uppstå. Det visar en undersökning som konsultföretaget Brilliant ligger bakom. De har tittat närmare på hur medarbetare inom elva branscher upplever bråk på jobbet. Förutom storleken på arbetsgruppen är svaga chefer och ojämn arbetsfördelning andra orsaker till konflikter på arbetsplatsen.

Läs också: Konflikt på kontoret?

– Konflikter är en stark bidragande orsak till sjukskrivningar. I en studie vi har gjort ser vi att man har 2,5 gånger högre sjukfrånvaro i grupper med mycket konflikter, säger Sofie Johansson, chefsanalytiker på Brilliant till SvD.

11 branscher där man bråkar mest:

1. Detaljhandeln – 16 procent upplever konflikter på jobbet. 22 procent säger att de ha en svag ledare.

2. Grossistverksamhet – 16 procent. Här fungerar arbetsfördelningen mindre bra enligt undersökningen, dåliga chefer är ett annat problem.

3. Transport – 15 procent upplever konflikter. Sämst fungerar ledarskapet, 34 procent är missnöjda med chefen.

4. Tillverkning. Oftast stora arbetsgrupper, kanske en anledning till att 14 procent känner av bråk på jobbet. Här finns också flest uttråkade medarbetare.

5. Försäljning och reparation av personbil – 12 procent vittnar om konflikter men 38 procent verkar å andra sidan vara nöjda med ledarskapet.

6. Finansiella tjänster och försäkring – 12 procent svarar att de upplever negativa konflikter och 14 procent är missnöjda med arbetsfördelningen

7. Bygg och anläggning – andelen konflikter är 11 procent.

8. IT, teknik och innovation – arbetsgrupperna är rätt små och cheferna bra men trots det svarar 11 procent att det uppstår bråk på jobbet.

9. Media och kommunikation – större arbetsgrupper kan vara en förklaring till att 10 procent upplever konflikter.

10. Konsultverksamhet – här bråkas det mindre, 6 procent. Och frågar man medarbetarna finns de bästa cheferna i den här branschen.

11. Fastighetsförvaltning – relativt konfliktfritt, 6 procent uppger att det uppstår konflikter som påverkar jobbet.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb