• Fackklubbarna på 6 av 10 företag uppger att arbetsgivaren hanterar underbemanning med att anställda jobbar övertid. Foto: Graham Oliver/Colourbox

Brist på arbetskraft leder till övertid

Publicerad 4 juli 2019, kl 11:34

Samtidigt som sysselsättningen kommer att öka råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många arbetsplatser. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

Nära tre av tio av Unionens fackklubbar på företagen tror att antalet anställda på den egna arbetsplatsen kommer att öka under det närmaste halvåret, enligt en ny enkätundersökning som förbundet har gjort.

Det är en ökning med fem procent jämfört med när samma fråga ställdes till klubbarna i januari i år.

Främst gäller den förväntade personalökningen inom tjänsteföretagen medan det inom industrin i stället väger jämnt mellan de som tror på en expansion eller en neddragning av personalstyrkan.

– Den ökade oron i omvärlden gör sannolikt att en del industriföretag nu avvaktar med att öka antalet anställda. Samtidigt verkar det inte ligga några generella personalneddragningar i korten. För tjänstesektorn tyder anställningsplanerna på att konjunkturläget är fortsatt starkt, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl, i en kommentar till undersökningen.

Enligt undersökningen fortsätter också många företag att ha stor brist på kvalificerad arbetskraft. Nästan fyra av tio klubbar, både inom industrin och tjänstesektorn, uppger att deras företag har lediga jobb som inte har kunnat tillsättas på grund av brist på rätt kompetens.

På frågan om hur man hanterar underbemanningen på det egna företaget uppger klubbarna på nästan sex av tio företag att man bland annat löser situationen genom att anställda jobbar övertid. Mest vanligt är det inom industrin där 65 procent av företagen med personalbrist låter medarbetarna jobba övertid.

Läs också: Övertid motsvarande 16 400 tjänster

– Det är en kortsiktig lösning som går ut över de anställda. Fler företag måste planera för att kompetensutveckla sin personal så att de kan möta kompetensbehoven. Det går inte att räkna med att det löser sig genom externa rekryteringar, säger Katarina Lundahl som tillägger:

– Trots att många industriföretag inte planerar att expandera personalstyrkan så är det fortsatt tufft för industrin att hitta den kompetens som de behöver. Politikerna lägger i dag alldeles för lite fokus på den här frågan

Fotnot: Undersökningen gjordes i juni 2019 och besvarades av cirka 230 klubbar, vilka representerande över 350 000 anställda i Sverige.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-07-25.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Svenskt Näringsliv vill se lägre löneökningar

  En lägre löneökningstakt och en större flexibilitet både vad gäller arbetstid och att anlita extra personal. Det är Svenskt Näringslivs främsta mål i nästa års avtalsrörelse.

 • Läs även...

  "En tragisk situation"

  De 250 anställda vid den konkursdrabbade klädkedjan JC, står ännu både utan aprillön och ersättning från den statliga lönegarantin. Även ett hundratal anställda på företaget Flexenclosure är i en liknande situation. Här är vad du ska tänka på om du inte får ut din lön.

 • Läs även...

  "Nu krävs omfattande reformer"

  I en kommentar till den undersökning som Unionen presenterade i dag, säger förbundets ordförande Martin Linder:
  – Ingen ska behöva lämna hus och hem för att kunna vidareutbilda sig. Ska vi klara skiftet på arbetsmarknaden måste möjligheterna till kompetensutveckling förbättras.

 • Läs även...

  Så påverkas jobben av den svaga kronan

  Den svenska kronan är svagare än på mycket länge, vilket får stora konsekvenser för svensk ekonomi. Men Unionens chefsekonom ser både för- och nackdelar med den svaga kronkursen.

 • Läs även...

  Psykologer larmar om beställningsjobb

  Psykologer på företagshälsan känner sig pressade att göra bedömningar som ska hjälpa arbetsgivare att säga upp anställda. Känner du själv oro? Unionens förbundsjurist tipsar om vad du ska tänka på.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

 • Läs även...

  Dubbelt så många mammor går ner i tid

  Fyra av tio kvinnor har gått ner i arbetstid för att ta hand om sina barn men bara knappt hälften så många män har gjort samma sak, det visar Unionens Novus bland privatanställda tjänstemän med barn upp till 11 år.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.