Brist på arbetsuppgifter leder till maskning

Publicerad 26 mars 2010, kl 12:04

Tjänstemän maskar inte enbart i protest och frustration över att ha blivit mörtigt behandlade av sin arbetsgivare. Många kontorsanställda har helt enkelt för lite att göra för att deras chefer är för okunniga, visar ny forskning.

Istället för att engagera sig fackligt, protesterar många tjänstemän mot sin arbetsgivare genom att stjäla arbetstid - som att Facebooka eller privatsurfa på jobbet. Internationella studier visar att kontorsarbetare i snitt ägnar 1-3 timmar om arbetsdagen till annat än sitt arbete och danska näringslivet hävdar att danskarnas Facebookande kostar dem 11 miljarder.

Roland Paulsen, sociologiforskare vid Uppsala universitet ville undersöka hur arbetsplatsmotståndet tar sig nya former, och upptäckte att många av de personer han intervjuade pysslade med privata göromål för att de faktiskt inte har något bättre för sig.

- De personer jag intervjuade var extremfall som ägnade sig åt annat minst halva sin arbetstid. Men maskandet kunde lika gärna handla om att man inte hade tillräckligt att göra, så kallat tomt arbete, som anställda som vill göra maskning till en arbetskampsfråga.

För dem som har för lite att göra ofrivilligt, kan det vara knivigt att be om fler arbetsuppgifter. Det kan väcka misstankar hos ledningen och om det uppdagas hur lite man faktiskt gjort tidigare finns det risk att man förlorar jobbet.

- De hamnar en rävsax. En intervjuperson, som bara ägnade en kvart åt dagen åt sina arbetsuppgifter bland annat för att han var effektiv, försökte först be om mer jobb lite subtilt. Men när han till slut lade korten på bordet och berättade att han varit så understimulerad och uttråkad att han läst Herman Lindkvist krönikor tillbaka till 1988, blev resultatet att arbetsgivaren förvandlade hans tjänst till halvtid.

I värsta fall kan ledan förvandlas till ett apatiskt tillstånd, boreout, där den understimulerade upplever sitt jobb som totalt meningslöst.
Vem som helst kan inte maska en masse eller drabbas av extremt tomt arbete. Det är framförallt bland de högre tjänstemännen och experterna som fenomenet förekommer, eftersom det är där insynen är som sämst. Cheferna har inte kunskapen att beräkna hur lång tid arbetet bör ta.

- Tidstillgången är ytterst orättvist fördelad i samhället och det gäller även den fria tiden vi har i vårt arbete. När ansvaret och upplägget helt är upp till den anställde finns mycket utrymme att överdriva hur lång tid jobbet tar. Två webbprogrammerare jag intervjuade avslöjade att de regelmässigt överdrev arbetet fyrfalt.

- Sedan finns det också de som ägnar sig åt annat på arbetstid, där det varken handlar om maskning eller tomt arbete, utan om att ta en behövlig paus. De gör annat för orka med och för att produktiviteten ska öka i långa loppet.  Men då handlar det om kortare tidsspill, säger Roland Paulsen. 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  PR-branschen kräver jämställda och trygga anställningar

  Nu har Metoo-rörelsen kommit till PR- och kommunikationsbranschen där över 2 000 kvinnor protesterar mot trakasserier och sexism. Unionen uppmanar medlemmar i branschen att bilda fackklubb och att kräva kollektivavtal.

 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  Facken kritiska till bantad föreskrift

  Rehabilitering är struket i den reviderade arbetsmiljöföreskrift om arbetsanpassning som ska spikas efter sommaren. Facken är mycket skeptiska till föreskriften och menar att de inte fått gehör från Arbetsmiljöverket för sina farhågor.

 • Läs även...

  Rekordmånga är sjukskrivna

  Antalet sjukskrivna tjänstemän har fördubblats de senaste tio åren. Kvinnor är sjukare än män – men allt fler män sjukskrivs på grund av psykiska diagnoser. Unionen tror att bättre rehabilitering på jobbet kan få ner sjuksiffrorna.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.