• Anna Persson på Bukowskis uppmanar andra att också starta en insamling på sin arbetsplats för att hjälpa flyktingar. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bukowskisanställd startar insamling

Publicerad 4 september 2015, kl 15:58

Efter veckans rapportering från flyktingkatastrofen på Medelhavet och bilden på den lilla pojken Aylan Kurdi som spreds över världen fick Anna Persson, konstchef på Bukowskis, nog. Hon pratade med en kollega och drog igång en insamling på arbetsplatsen.

Varför startade du insamlingen?
- Vi har diskuterat flyktingkatastrofen i omgångar på olika sätt kollegor sinsemellan. Speciellt om man har barn är det klart att det där når åt en. Men jag måste ärligt erkänna att det var den här bilden som gjorde att jag gick från att känna sådan sorg och nästan uppgivenhet inför den här otroligt stora mänskliga katastrofen, till handling. En sådan bild blir en triggerpunkt då man känner att det är helt omöjligt att det här kan få fortgå.

- Då tänkte jag i går kväll, att vad kan vi göra? I stället för att göra något stort externt tänkte jag att vi faktiskt kunde göra något internt bland personalen. Vi är många anställda och jag tror att det finns väldigt många som känner precis som jag och att människor har en otrolig vilja att hjälpa och en enorm empatisk förmåga att sluta upp när det verkligen gäller. Nu vet vi att det här är den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Vi kan inte titta tillbaka och säga att vi inte visste.

Hur går insamlingen till?
- Vi har fått lov att använda vår auktionssal, som just nu står tom, som insamlingsrum under en veckas tid. vi tog hjälp av Vi gör vad vi kan som hade väldigt bra instruktioner på vad de eftersökte. De kommer och hämtar upp grejerna om en vecka. Om några månader när det blir kallt blir situationen för de här människorna så mycket värre än den är i dag.

- Dessutom har vi en konstförening där vi samlar in pengar från medlemmar, det vill säga anställda, varje månad och företaget skjuter till motsvarande summa varje månad. Nu skänker vi en hel månads insamling till Röda Korset.

Vad har du fått för respons?
- Jag skickade ut ett mejl i morse där det stod att ”nu är det dags att gå från tanke till handling” och tydliga instruktioner om vad som behövdes och responsen har varit enorm! Från vårt kontor i Finland, våra kontor i Malmö och Göteborg har hört av sig och frågat om de kan vara med. Så det här blev en grej i hela koncernen.

Vad vill du säga till andra anställda?
- Jag vill uppmana dem att göra precis samma sak. Jag är övertygad om att responsen skulle vara precis lika positiv även där. Det ligger i människans väsen att vilja hjälpa.

- Kan den här bilden som var så fasansfull tjäna till ett syfte så kommer det något gott utav det. Vi har det så ofattbart bra och jag tycker att det är en medmänsklig plikt. Vi måste hjälpa helt enkelt. Punkt.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.