• Unionens ordförande Cecilia Fahlberg, som nyligen valdes in i Europafackets styrelse, avser att driva frågor om kompetensutveckling, arbetstid och andra tjänstemannafrågor. Foto: TT/Unionen

Cecilia Fahlberg invald i Europafacket

Publicerad 18 mars 2015, kl 15:29

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg valdes nyligen in i Europafackets styrelse. Hon vill lyfta kompetensutveckling och andra frågor som rör tjänstemän till Europanivå. En grupp som enligt henne hamnat i skymundan.

Att Unionen som enskilt fackförbund valts in i styrelsen är ovanligt. Egentligen är det bara centralorganisationerna (TCO, LO och Saco) som representerar Sverige i styrelsen. Men tack vare Unionens medlemsutveckling, en ökning med 20 procent på fyra år, och att TCO därmed har passerat miljongränsen fick TCO ytterligare en plats i styrelsen. En plats som tilldelades Unionen.

– Det är jätteroligt. Det är en central plats att finnas i. Det är roligt att medlemsutvecklingen leder till påverkan på många olika sätt. Och för egen del ska det bli väldigt kul att få knyta nya kontakter och komma närmare EU-politiken. Jag har inte riktigt hunnit med att engagera mig internationellt på det sättet som vi behöver göra, säger Cecilia Fahlberg.

Unionen är redan nu aktiva via en av de elva branschfederationerna i Europafacket (EFS), men förr eller senare hamnar de flesta frågor hos Europafackets styrelse.

En stor del av Europafackets arbete handlar om dialogen mellan arbetsgivare och arbetstagare, på EU-nivå. Det kan till exempel handla om arbetstidsfrågor och utbildning, eller hur Europa ska hävda sig i den globala utvecklingen. Under hösten har EFS kongress då man ska ta fram inriktning för den kommande styrelseperioden.

En fråga som Cecilia Fahlberg tycker är särskilt viktig, här som där, är kompetensutveckling. Hur vi som individer ska klara av att hänga med i den stenhårda globala konkurrensen.

Dessutom är det viktigt för henne att lyfta fram den psykosociala arbetsmiljön och andra ”tjänstemannafrågor”, som kommit lite i skymundan. Traditionellt har det, särskilt i Europa, varit ett starkt fokus på arbetarkollektivet och tillhörande fackförbund. Men i takt med att utvecklingen går mot fler kvalificerade tjänster och allt fler tjänstemän i förhållande till arbetare är det, enligt Fahlberg, viktigt att den fackliga organisationsgraden inte urholkas på grund av det skiftet.

– Det är väldigt många som är intresserade av Unionen och av hur vi har jobbat med vår medlemsvärvning.

Under Brysselbesöket träffade Fahlberg och de andra fackrepresentanterna dessutom EU-kommissionens chefsförhandlare. Under mötet diskuterade man arbetatagares rättigheter i frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP).

Europafacket:

Europeiska fackliga samorganisationen (EFS), i Sverige ofta kallat Europafacket, bildades 1973 sedan Europeiska fria fackföreningsfederationen och EFTA:s fackliga kommitté slogs samman. EFS består av 95 medlemsorganisationer från 36 länder och representerar totalt cirka 60 miljoner löntagare i Europa.

EFS:s uppgift är att påverka europeisk politik och lagstiftning inom bland annat sysselsättning, sociala frågor och ekonomisk politik.

Europafacket var med och drev på när EU-länderna enades om att skriva in i Amsterdamfördraget 1997, att EU, förutom allt annat, även skulle utgöra en så kallad jobbunion.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Krafttag mot hot och våld i arbetslivet

  Regeringen tar ett kliv framåt i arbetet mot våld och trakasserier i arbetslivet. En utredare ska tillsättas som ska titta närmare på hur arbetstagare kan skyddas på jobbet, på tjänsteresan och i sociala medier.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

 • Läs även...

  ”Kan få arbetslöshet på 25 procent”

  Insatserna för att dämpa följderna av corona är långt ifrån tillräckliga. Det anser Stefan Koskinen på Almega, som tror att vi riskerar en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent om inte regeringen tar till kraftfulla åtgärder.

 • Läs även...

  TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

  Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.

 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.

 • Läs även...

  Fler ska få a-kassa

  Regeringen presenterar tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna ett krispaket för att dämpa konsekvenser på arbetsmarknaden, bland annat genom att höja taket i a-kassan och sänka kraven på hur länge man ska ha jobbat och ha varit medlem i en a-kassa.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.