Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Cecilia Fahlberg lämnar Unionen i höst

Unionens förbundsordförande sedan 2008, Cecilia Fahlberg, kommer inte att ställa upp för omval vid förbundskongressen i höst. ”Det känns omtumlande även för mig”, säger hon.
Gabriella Westberg Publicerad 28 maj 2015, kl 09:50
Alex Giaccometti
"Man funderar och funderar. Sedan öppnar man grinden och går", säger Cecilia Fahlberg som har varit ordförande för Unionen sedan den första kongressen, 2008. Nu meddelar hon att hon inte ställer upp för omval vid kongressen i oktober. Alex Giaccometti

Cecilia Fahlberg var en av de drivande krafterna bakom bildandet av Unionen, som skapades efter en sammanslagning mellan förbunden HTF och SIF, 2008. Vid det nya förbundets första ordinarie kongress valdes hon till ordförande, och valdes om igen vid kongressen 2011.

- Hade jag fortsatt som ordförande en period till hade det blivit elva år. Det är en lång tid på en sådan position och jag vill inte riskera att tappa energi som ordförande.

Hon understryker att beslutet inte kommit sig av några meningsskiljaktigheter, tvärt om menar hon att förutsättningarna att lämna över till någon annan just nu är goda, med mycket kompetens i styrelsen och en tajt ledningsgrupp.

- Jag har fått vara med om så mycket under de här åren, träffat så många människor och fått vara med att påverka arbetsmarknaden och politiken. Men det jag kommer att sakna är min vardag. Peter (Hellberg, 1a vice ordförande) och Martin (Linder, 2a vice ordförande). Alla medarbetare och förtroendevalda, det mottagande och engagemang jag mött när jag varit ute, säger hon.

- Jag kommer aldrig att få vara med om en sådan här utvecklingsresa igen.

Under våren har Cecilia Fahlberg som ordförande för Unionen under våren tagit plats i Europafacket. Hon är också ordförande i PTK. När hon avgår som ordförande vid förbundets kongress i oktober lämnar hon även de positionerna. Som det ser ut i dag kommer Cecilia Fahlberg inte att ha några fackliga uppdrag efter det.

- Jag tar ett steg rakt ut nu. Jag ska köra på med full effekt fram till kongressen och se till att stötta den som kommer efter. Vad som händer sedan får jag ta då.

Har du funderat på att återgå till ditt gamla yrke?

- Nej, man ska inte gå tillbaka. Man ska gå framåt! Jag får titta på mina erfarenheter och se vart det kan leda.

Den som efterträder Cecilia Fahlberg kommer att kastas rakt in i hetluften med avtalsrörelsen 2016 för dörren.

- Kongressen är i höst. Det blir avtalsrörelse nästa år, det kan bli en avtalsrörelse året därpå också. Det är som det är. Men det finns mycket erfarenhet och kompetens i förbundets ledning och styrelse, så det oroar mig inte.

Vilka egenskaper behöver din efterträdare ha?

- Det får valberedningen och kongressen svara på.

Vilka egenskaper har du själv haft mest nytta av i din roll som ordförande?

- Mitt driv. Jag har hela tiden velat förändra. Jag inledde min fackliga karriär som förtroendevald på Transwede under en ganska stökig tid. När jag såg vad man kunde åstadkomma för medlemmarna men också för företaget – det gav mig ett driv som jag har med mig ännu. Den drivkraften och envisheten och kanske även ett visst mått mod. Jag har inte alltid valt den enklaste vägen – men en väg som stämmer överens med det jag står för. Sedan har jag haft nytta av egenskaper som att kunna lyssna, diskutera och kunna föra frågor framåt.

Något Cecilia Fahlberg hade önskat att hon kommit lite längre med är omställningsförhandlingarna, där hon ingår som ordförande för PTK med Svenskt Näringsliv som motpart.

- Vi har ju svaret! Vi har svaret på hur människor ska kunna stå starka i den snabba omställningen. Det hade varit väldigt kul att få det i hamn innan jag lämnar posten.

När bestämde du dig?

- Jag har funderat väldigt länge men det slutgiltiga beslutet tog jag i söndags. Vi har haft förbundsstyrelsemöte i veckan, då berättade jag det.

Hade du förberett dina medarbetare och människor i din närhet?

- Jag har ju pratat med min sambo, om för- och nackdelar. Men när jag ringde i måndags och berättade att jag hade tackat nej sa han bara: Va!? Mina barn, 22 och 25 år gamla, har jag pratat med per sms. De svarade: spännande! Modigt! Det är omtumlande för många, för mig också.

- Man funderar och funderar, sedan öppnar man grinden och går.

Unionen

Förhandlingar med Klarna har brutit samman

Förhandlingarna om kollektivavtal på Klarna har brutit samman.
– Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.
David Österberg, Ola Rennstam Publicerad 23 oktober 2023, kl 12:41
Till vänster, Klarnas huvudkontor. Till höger Martin Wästfelt, Unionen.
Unionen frånträder förhandlingarna med Klarna, det stod klart under måndagen. Foto: Simon Rehnström/TT/Claudio Bresciani/TT.

Efter åtta månaders förhandling står det klart: Unionen och Klarna står för långt ifrån varandra i frågan om kollektivavtal. Under måndagen valde förbundet att avsluta förhandlingarna.

–  Vi har kommit till ett läge där det inte finns några frågor kvar att diskutera och har landat i att vi var tvungna att frånträda förhandlingarna. Vårt krav på kollektivavtal kvarstår, men det finns inget mer att prata om. Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

Den stora stötestenen har, enligt Unionen, varit frågan om medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen.

– Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom.

Hur skulle du vilja sammanfatta förhandlingarna?

– Det har inte varit tvärstopp, vi har haft genomgångar av substans gällande till exempel pensionsfrågorna, men det har funnits en vilja att förhala processen från Klarnas sida.

Vad händer nu? Kommer ni ta till konfliktvapnet?

– Det är vår yttersta åtgärd och ett viktigt medel. Men exakt vad som blir vårt nästa steg svarar vi inte på nu. Det är inget mål för oss att gå i konflikt utan ett nödvändigt medel – om så krävs.

Unionen har försökt få Klarna att teckna kollektivavtal flera gånger de senaste åren, men utan resultat. Frågan fick nytt liv sommaren 2022 när Klarna meddelade att tio procent av personalstyrkan skulle sägas upp. Enligt Unionenklubben hade företaget fattat beslutet utan att informera eller förhandla med dem.

Stämdes för brott mot mbl

Unionen stämde sedan Klarna på 1,3 miljoner kronor för brott mot mbl, medbestämmandelagen. Förhandlingarna i Arbetsdomstolen, AD, inleds i början av november.

– AD-processen handlar om medlemsinflytande när det är som allra viktigast, nämligen när ett företag ska göra neddragningar och säga upp folk. Frågan är viktig att pröva och vår uppfattning är att Klarna gick över gränsen, säger Martin Wästfelt.

Klarna har även fått kritik från Arbetsmiljöverket. Företaget lät flera av sina medarbetare arbeta natt trots avsaknaden av ett kollektivavtal som reglerade arbetstiden.

– Det är inte tillåtet att arbeta natt i Sverige utan att ha kollektivavtal som medger undantag, eller en dispens från Arbetsmiljöverket, sa Jenny Bengtsson, inspektör på Arbetsmiljöverket, i september förra året.

Klarnas vd twittrade om kollektivavtal

Bankens vd, Sebastian Siemiatkowski, skrev om kollektivavtal på X, tidigare Twitter, förra helgen:

”Spenderat helgen med att läsa det första utkastet till kollektivavtal som facken skickade för 1 vecka sedan. Det och Star Wars med barnen. Spännande att faktiskt se ett riktigt i detaljerna. Läste ju om Saltsjöbadsavtalen i skolan och sen på Handels. Men aldrig fått chansen att läsa det i detaljerna på det här sättet. Intressant och mycket att fundera på kring det och hur det är tänkt att funka.”

När Kollega ber Klarna om en kommentar till de avbrutna förhandlingarna får vi ett mejl på engelska som vd:n skickade till alla anställda i fredags. Enligt det är Sebastian Siemiatkowski besviken på att fackförbunden avslutade förhandlingarna. Han medger att förhandlingarna gått långsamt, men förstår inte varför facken inte ville fortsätta:

"Med mina goda avsikter och tro på svensk pragmatism och samarbetsanda kan jag inte förstå varför de inte skulle vilja ta denna möjlighet att utforska en bra väg framåt!", skriver han.

Enligt vd:n är flera anställda skeptiska till kollektivavtal och vill hellre företräda sig själva. 

Sebastian Siemiatkowski skriver också att villkoren på Klarna är mycket bättre än villkoren i det föreslagna kollektivavtalet. Dessutom är han tveksam till om kollektivavtal passar Klarna eftersom banken är internationell med en unik affärsmodell och arbetsplatskultur.

Han avslutar dock med att skriva att han inte utesluter ett kollektivavtal på Klarna, men att han vill analysera frågorna kring ett avtal ytterligare. 

Det här innebär kollektivavtal

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan en arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och ett fackförbund. Avtalet reglerar villkoren för lön, semester och arbetstid. Det innefattar också försäkringar för exempelvis sjukdom och avtal om tjänstepension.

Kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen, oavsett om man är med i ett fackförbund eller inte. Villkoren i kollektivavtalet är miniminivåer.