• "Man funderar och funderar. Sedan öppnar man grinden och går", säger Cecilia Fahlberg som har varit ordförande för Unionen sedan den första kongressen, 2008. Nu meddelar hon att hon inte ställer upp för omval vid kongressen i oktober. Foto: Alex Giaccometti

Cecilia Fahlberg lämnar Unionen i höst

Publicerad 28 maj 2015, kl 09:50 Uppdaterad 28 maj 2015, kl 14:54

Unionens förbundsordförande sedan 2008, Cecilia Fahlberg, kommer inte att ställa upp för omval vid förbundskongressen i höst. ”Det känns omtumlande även för mig”, säger hon.

Cecilia Fahlberg var en av de drivande krafterna bakom bildandet av Unionen, som skapades efter en sammanslagning mellan förbunden HTF och SIF, 2008. Vid det nya förbundets första ordinarie kongress valdes hon till ordförande, och valdes om igen vid kongressen 2011.

- Hade jag fortsatt som ordförande en period till hade det blivit elva år. Det är en lång tid på en sådan position och jag vill inte riskera att tappa energi som ordförande.

Hon understryker att beslutet inte kommit sig av några meningsskiljaktigheter, tvärt om menar hon att förutsättningarna att lämna över till någon annan just nu är goda, med mycket kompetens i styrelsen och en tajt ledningsgrupp.

- Jag har fått vara med om så mycket under de här åren, träffat så många människor och fått vara med att påverka arbetsmarknaden och politiken. Men det jag kommer att sakna är min vardag. Peter (Hellberg, 1a vice ordförande) och Martin (Linder, 2a vice ordförande). Alla medarbetare och förtroendevalda, det mottagande och engagemang jag mött när jag varit ute, säger hon.

- Jag kommer aldrig att få vara med om en sådan här utvecklingsresa igen.

Under våren har Cecilia Fahlberg som ordförande för Unionen under våren tagit plats i Europafacket. Hon är också ordförande i PTK. När hon avgår som ordförande vid förbundets kongress i oktober lämnar hon även de positionerna. Som det ser ut i dag kommer Cecilia Fahlberg inte att ha några fackliga uppdrag efter det.

- Jag tar ett steg rakt ut nu. Jag ska köra på med full effekt fram till kongressen och se till att stötta den som kommer efter. Vad som händer sedan får jag ta då.

Har du funderat på att återgå till ditt gamla yrke?

- Nej, man ska inte gå tillbaka. Man ska gå framåt! Jag får titta på mina erfarenheter och se vart det kan leda.

Den som efterträder Cecilia Fahlberg kommer att kastas rakt in i hetluften med avtalsrörelsen 2016 för dörren.

- Kongressen är i höst. Det blir avtalsrörelse nästa år, det kan bli en avtalsrörelse året därpå också. Det är som det är. Men det finns mycket erfarenhet och kompetens i förbundets ledning och styrelse, så det oroar mig inte.

Vilka egenskaper behöver din efterträdare ha?

- Det får valberedningen och kongressen svara på.

Vilka egenskaper har du själv haft mest nytta av i din roll som ordförande?

- Mitt driv. Jag har hela tiden velat förändra. Jag inledde min fackliga karriär som förtroendevald på Transwede under en ganska stökig tid. När jag såg vad man kunde åstadkomma för medlemmarna men också för företaget – det gav mig ett driv som jag har med mig ännu. Den drivkraften och envisheten och kanske även ett visst mått mod. Jag har inte alltid valt den enklaste vägen – men en väg som stämmer överens med det jag står för. Sedan har jag haft nytta av egenskaper som att kunna lyssna, diskutera och kunna föra frågor framåt.

Något Cecilia Fahlberg hade önskat att hon kommit lite längre med är omställningsförhandlingarna, där hon ingår som ordförande för PTK med Svenskt Näringsliv som motpart.

- Vi har ju svaret! Vi har svaret på hur människor ska kunna stå starka i den snabba omställningen. Det hade varit väldigt kul att få det i hamn innan jag lämnar posten.

När bestämde du dig?

- Jag har funderat väldigt länge men det slutgiltiga beslutet tog jag i söndags. Vi har haft förbundsstyrelsemöte i veckan, då berättade jag det.

Hade du förberett dina medarbetare och människor i din närhet?

- Jag har ju pratat med min sambo, om för- och nackdelar. Men när jag ringde i måndags och berättade att jag hade tackat nej sa han bara: Va!? Mina barn, 22 och 25 år gamla, har jag pratat med per sms. De svarade: spännande! Modigt! Det är omtumlande för många, för mig också.

- Man funderar och funderar, sedan öppnar man grinden och går.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Unionen ökade 5 000

  Unionen ökade med drygt 5 000 medlemmar förra året och den största ökningen står studenterna för. Nu uppgår medlemsantalet till 650 000.

 • Läs även...

  Partipolitik i vägen för nytt storfack

  Tjänstemän och arbetare, förenen eder? Unionen utesluter inte ett nytt storfack mellan dem och IF Metall. Men det största hindret är att Unionen är partipolitiskt obundet, medan IF Metall samverkar med Socialdemokraterna.

 • Läs även...

  Brist på arbetskraft leder till övertid

  Samtidigt som sysselsättningen ökar råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många företag. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  "Situationen börjar bli ohållbar"

  Höjda reallöner och ökade avsättningar till flexpension i alla avtal. Det beslutade Unionens förbundsråd inför den kommande avtalsrörelsen. Dessutom vill man se stärkt möjlighet till återhämtning då stressen för medlemmarna börjar bli ohållbar.

 • Läs även...

  Nya jobbhjältar korade

  En majoritet Skåne med inslag av Värmland. Så beskriver årets uppstickare sig och de andra två jobbhjältarna som under måndagen prisades av Unionen för sina fackliga bedrifter

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.