Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Cecilia - från flyget till facket

Cecilia Fahlberg är flygvärdinnan som läste till civilekonom mellan flygningarna och engagerade sig fackligt när arbetsförhållandena försämrades. Nu är hon föreslagen att bli HTF:s vice ordförande.<br />
Publicerad 19 september 2006, kl 08:00

Cecilia
- från flyget till facket

Cecilia Fahlberg är flygvärdinnan som läste till civilekonom mellan flygningarna och engagerade sig fackligt när arbetsförhållandena försämrades. Nu är hon föreslagen att bli HTF:s vice ordförande.

Av Ola Rennstam


Cecilias barnveckor är ett begrepp i HTF-toppen. Förbundssekreteraren Cecilia Fahlberg är frånskild och har sina två barn varannan vecka. Dessa veckor säger hon konsekvent nej till alla arbetsrelaterade aktiviteter på kvällstid.
- Jag har lärt mig att man inte kan jobba dygnet runt. Praktiskt skulle jag kunna lösa det på annat sätt, men då skulle jag inte leva som människa. Det handlar inte enbart om mina barns behov, utan mitt behov av dem, förklarar hon.
Ibland känns det svårt att missa viktiga evenemang, men Cecilia Fahlberg har känt fullt stöd från förbundsordförande Holger Eriksson.
-Jag har haft en oerhörd respekt från Holger, han har till och med skrivit in i sin almanacka när jag har mina barnveckor, ibland längre fram i tiden än vad jag själv har hunnit. Utan den uppbackningen hade det inte gått.
Både Bengt Olsson och Cecilia Fahlberg nominerades till ny ordförande för HTF, men när valberedningen nu föreslår Bengt som ordförande och Cecilia som vice, drar Cecilia tillbaka sin kandidatur.
Vilka egenskaper gör dig till en bra ordförande - eller vice ordförande?
-Jag tror att jag är rak i min kommunikation, jag går inga omvägar utan säger som det är. Oftast ger det bra resultat, även om det är jobbigt för stunden. Jag drivs av att få kombinera min entusiasm för utveckling, att få saker att hända, med min sociala läggning.

Cecilia Fahlberg har sin bakgrund inom flyget. Efter gymnasieexamen i Borlänge bar det omedelbart av till Stockholm och jobb i resebranschen. Som reseledare på Mallorca och Gran Canaria fick hon sin beskärda del av grisfester och guidade turer. I 25-årsåldern väntade flyget.
- Att arbeta i kabin är ett lagarbete och ställer stora krav på att kunna hantera stress, men det är väldigt socialt och roligt. Det jag mest minns av tiden som flygvärdinna är en väldigt fysisk trötthet och då jobbade jag ändå inte heltid. I dag har förutsättningarna inom flyget förändrats enormt, hela branschen har hamnat i en jättekris och förhållandena är ännu tuffare för personalen jämfört med när jag arbetade, säger hon.
Den första tiden fick Cecilia enbart flygningar på helgerna och för att ha något vettigt för sig började hon läsa till civilekonom.
-Att det blev just ekonomi var mer en slump. Men ju mer jag läste desto mer intresserad blev jag och i dag är jag otroligt glad för den utbildningen. I mitt fackliga arbete har jag haft stor nytta av att kunna läsa balansräkningar för att kunna ifrågasätta siffror och hitta alternativa lösningar i förhandlingar, berättar hon.

Det fackliga intresset vaknade när hon återvände till jobbet som flygvärdinna efter föräldraledighet och fem år med ekonomi hos en researrangör.
- Det hände så mycket på min arbetsplats Transwede i mitten av 90-talet, det bolagiserades och var en enda röra. Klubben hade en hög organisationsgrad och det kändes verkligen som att facket hade betydelse. En dag ringde jag till styrelsen och anmälde mitt intresse för ett uppdrag.
Cecilia Fahlberg blev omedelbart vald till vice ordförande i klubbstyrelsen och året därpå övertog hon ordförandeklubban. Men alla uppskattade inte hennes engagemang.
- Jag fick ett brev hem från Transwede om att jag var omreglerad från en tillsvidareanställning till en timanställning. Men det lyckades vi stoppa med mycket kraft.
Hon har fått erfara att det kan vara tufft att vara förtroendevald på sin arbetsplats.
-Man möter sin chef i korridoren som du precis haft en fajt med och du möter missnöjda medlemmar, dina arbetskollegor. Den där mellanpositionen som förtroendevald är väldigt utsatt och det tar lång tid att få en bra relation med ledningen och kollegorna. Men efter ett par år tycker jag att jag lyckades med det.
Hjärtefrågor då och nu?
- Jag brann väldigt mycket för arbetstidsfrågor på den tiden och det gör jag fortfarande. Inom flyget har man oregelbundna arbetstider och då blir avtalet otroligt viktigt. Möjligheten att kombinera familjeliv och arbete är ännu svårare, det är till exempel ingen självklarhet att kunna ta ut en semesterdag när man själv vill. I jämförelse med andra som arbetar skift är lönerna inom flyget inte höga.
De fackliga frågorna kom med tiden att bli en heltidssysselsättning för Cecilia och det ledde 1998 till en anställning på HTF:s förhandlingsavdelning. Sedan tre år tillbaka är Cecilia Fahlberg förbundssekreterare, det vill säga en av HTF:s högsta tjänstemän. Hennes huvuduppgift är att arbeta mot förbundsstyrelsen samt sköta relationerna med andra förbund, till exempel Sif-frågan.
-Jag har lärt mig enormt mycket. Som förhandlare blir man ansatt från alla håll, både från arbetsgivare och från medlemmar som kräver. Men när resultatet är klart inser man att den där extra pressen från medlemmarna behövs. Jag har lärt mig att inte ta det personligt. I dag kan jag hålla det ifrån min person, man måste kunna möta den person man varit fly förbannad på dagen innan och gå vidare.

En viktig erfarenhet från åren på HTF:s förhandlingsavdelning och senare som förbundssekreterare är, enligt Cecilia Fahlberg, att hon insett svårigheterna och betydelsen av att kommunicera med större grupper. Hon har bestämt sig för att förbättra den biten inom HTF och föregår själv med gott exempel. Är lika rak och tydlig som en flygvärdinna under den obligatoriska säkerhetsdemonstrationen.
- De senaste åren har jag lärt mig mycket om hur vår demokratiska struktur fungerar och inte fungerar. Jag tycker att vi är på god väg med vårt demokratiseringsarbete, men kommunikationen måste förbättras och alla måste känna att de blir lyssnade på, säger hon.

Cecilia deklarerar att hon inte kommer att driva några andra frågor än de som finns i HTF:s strategiska program. Men erkänner att det finns delar som engagerar henne mer än andra:
- Trygghets- och jämställdhetsfrågorna är jätteviktiga. Jag har själv levt i svårigheten att kombinera familjeliv, barn och karriär. Det är viktig att vi får fler kvinnliga chefer för att kunna förändra kulturen. Vi måste få ett arbetsliv som är barntillåtet.
Ett ökat tryck på kvällsaktiviteter är oundvikligt om Cecilia Fahlberg skulle bli vald till ny ordförande. Men istället för att anpassa sig till hur HTF-toppen brukar umgås med sina med- och motparter vill hon förändra sätter att arbeta, exempelvis genom att försöka förlägga mer representation dagtid.
- Man måste kunna fungera som mamma även i ordföranderoll. Särskilt inom HTF som aktivt driver frågor som barntillåtet arbetsliv och jämställdhet, säger Cecilia.
Vad skulle du ha jobbat med om du inte valt en facklig karriär?
- Innan jag började på HTF stod jag lite inför ett vägval. Jag hade kunnat hamna inom administrationen på ett flygbolag. Om jag skulle gjort något helt annat hade jag kunna tänka mig att läkare skulle ha varit roligt. Man får både utveckla sitt intellekt och ha sociala kontakter.

Privat:
Yrke: förbundssekreterare på HTF
Ålder: 46
Familj: två barn dottern Mikaela 14 och sonen Alexander 17.
Uppväxt: Göteborg och Borlänge
Utbildning: civilekonom
Bor: parhus i Sigtuna
Fritidsintressen: träning (boxersize, bodypump, spinning, promenader) matlagning och bakning.
Läser: deckare och relationsböcker
Ser på: just nu dvd-boxen med Lost.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.