Annons
Annons
 • Enligt tingsrätten hade dödsolyckan kunnat förhindras om skötaren inte hade varit ensam i varghägnet. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Chef döms för vargattack

Publicerad 21 december 2016, kl 15:24

Kolmården djurparks tidigare zoologiske chef döms för vållande till annans död och arbetsmiljöbrott för olyckan då en djurskötare dödades av vargar.

I dag kom domen i rättegången om vargattacken på Kolmårdens djurpark då en djurskötare miste livet. Rättegången inleddes i slutet av september men dödsolyckan inträffade redan under sommaren 2012.

Läs mer: Chef åtalas för vargattack på Kolmården

Tingsrätten menar att chefen brustit i sitt arbetsmiljöansvar då han "åsidosatt vad som ålegat honom enligt arbetsmiljölagen för att förebygga ohälsa och olycksfall" och hänvisar bland annat till en incident året innan olyckan då en vargguide råkade ut för en livshotande händelse när hon jobbade ensam inne hos vargarna.

Enligt tingsrätten var den tidigare chefen oaktsam då han tillät fortsatt ensamarbete. Domen fastslår att dödsolyckan hade kunnat förhindras om skötaren inte hade varit ensam i varghägnet. 

Eftersom det gått över fyra år sedan olyckan blir straffet för chefen villkorlig dom och dagsböter. Kolmårdens djurpark döms att betal 3,5 miljoner kronor i företagsbot med hänvisning till att de inte gjort tillräckligt för att arbeta förebyggande. Chefen och djurparken ska även betala skadestånd till offrets syster som enligt tingsrätten haft en "särskilt nära relation" till djurskötaren. Hennes bröder får däremot inte ta del av skadeståndet. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetsgivarna: kom tillbaka till kontoret

  Majoriteten av de anställda vill fortsätta jobba på distans när pandemin har blåst över. Arbetsgivarna vill dock att medarbetarna kommer tillbaka till kontoret. Det visar en färsk undersökning.

 • Läs även...

  Så minskar ni stressen på jobbet

  Det behöver inte vara så svårt att förbättra arbetsmiljön. Med hjälp av en kortare utbildning minskade stressen på Volvo i Eskilstuna markant. Förutsättningen är att alla på företaget är delaktiga i arbetet.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.