Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Chef kräver 900 000 i utebliven lön

Trots att arbetsgivaren plötsligt slutade betalade ut lön valde toppchefen att jobba vidare. När projektet han ansvarade för var slutfört blev han uppsagd. Nu kräver Unionen bolaget på över 900 000 kronor i utebliven lön och pension.
Ola Rennstam Publicerad 10 februari 2020, kl 14:39
Colourbox
Trots att arbetsgivaren slutade betala ut lön fortsatte chefen att jobba i flera månader. Colourbox

Mannen var toppchef på ett företag som utvecklar tekniska lösningar i oljebranschen. Under 2019 var han bland annat ansvarig för ett projekt som innebar att flytta en verksamhet från Spanien till Danmark.

I april slutade bolaget plötsligt att betala ut lön och månaderna gick. Trots att han hade legitimt skäl att frånträda sin tjänst valde Unionenmedlemmen att stanna kvar och avveckla projektet i Spanien som planerat. Han tog vid flera tillfällen upp frågan med företagets vd som varje gång lovade att lönen skulle betalas ut. Detta skedde dock aldrig.

Den 23 oktober blev toppchefen uppsagd. Bolaget hävdade att mannen misskött sina arbetsuppgifter, en bild som den uppsagda chefen inte delar. Han slutade formellt sin anställning den 23 januari i år.

Nu har Unionen stämt arbetsgivaren och kräver att bolaget betalar ut lön och pensionspremier till medlemmen för de tio månader som han arbetat utan någon ersättning. Det handlar sammanlagt om över 780 000 kronor i utebliven lön och 143 000 kronor i tjänstepension.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.