Annons
Annons
 • Chefen dök aldrig upp till förhandlingen med Unionen eftersom han skulle ut på en runda golf. Foto: Colourbox

Chef struntade i förhandling: ”Ska ut och spela golf”

Publicerad 23 januari 2020, kl 14:11

Unionen kräver 30 000 kronor i skadestånd av ett företag för brott mot mbl, medbestämmandelagen. Chefen struntade i att förhandla – bland annat eftersom han skulle ut på en golfrunda.

Förra året hamnade en säljare i tvist med sin arbetsgivare. Arbetsgivaren vägrade, enligt den anställda, att betala ut lön och semesterersättning. Säljaren är medlem i Unionen och i slutet av augusti skickade därför Unionen ett kravbrev till bolaget. Det kravet bestred chefen via e-post.

Ombudsmannen på Unionen försökte därför få till en förhandling med chefen. Efter några turer bestämdes till slut en mötestid, men chefen dök aldrig upp. Då kallade Unionen bolaget till en tvisteförhandling för brott mot medbestämmandelagen, mbl, med en föreslagen tid och dag. Chefen kom dock aldrig till mötet.

När ombudsmannen nådde honom via telefon svarade chefen att han inte hade tid att förhandla eftersom han skulle ut på en golfrunda. I stället tyckte han att de kunde sköta förhandlingen via telefon några timmar senare. När ombudsmannen ringde gick han inte att nå.

Nu har Unionen lämnat två stämningsansökningar till Göteborgs tingsrätt. Förbundet vill dels att tingsrätten dömer bolaget att betala ut lön och semesterersättning, dels 30 000 kronor i skadestånd för brott mot mbl.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  Kvinnan påvisade dålig ekonomi – fick sparken

  Unionenmedlemmen påpekade för sin chef att firmans ekonomi inte gick runt. Då blev hon kallad ”jävla kärring” och tillsagd att aldrig mer sätta sin fot på kontoret. Nu stämmer Unionen företaget på flera hundra tusen kronor.

 • Läs även...

  Jobbade gratis – stämmer sin man

  Efter fyra års äktenskap slutade mannen att betala lön för det arbete hans fru utförde i företaget. Nu stämmer kvinnan, med hjälp av facket, sin man på närmare 300 000 kronor.

 • Läs även...

  Unionen har förlikats med Astra Zeneca

  För ett år sedan stämde Unionen läkemedelsbolaget Astra Zeneca för brott mot mbl. Nu har facket nått en förlikning med företaget – och fått till en bättre relation.

 • Läs även...

  Unionen kräver Apotea på flera hundra tusen kronor

  Arbetsvillkoren för de anställda på Apotea är satta under lupp. Nu har företaget stämts av Unionen som hävdar att företaget betalat ut fel ersättning till anställda.

 • Läs även...

  American Express stäms av Unionen

  American Express-säljaren köpte middag och presentkort på företagskortet. Då sparkades han av arbetsgivaren – som nu stäms av Unionen.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Astra Zeneca

  Unionen och två andra fackförbund stämmer Astra Zeneca i AD och kräver en halv miljon kronor för brott mot mbl. Det sedan läkemedelsföretaget gjort omorganiseringar och tillsatt chefer utan att förhandla med facket.