Annons
Annons
 • Chefen dök aldrig upp till förhandlingen med Unionen eftersom han skulle ut på en runda golf. Foto: Colourbox

Chef struntade i förhandling: ”Ska ut och spela golf”

Publicerad 23 januari 2020, kl 14:11

Unionen kräver 30 000 kronor i skadestånd av ett företag för brott mot mbl, medbestämmandelagen. Chefen struntade i att förhandla – bland annat eftersom han skulle ut på en golfrunda.

Förra året hamnade en säljare i tvist med sin arbetsgivare. Arbetsgivaren vägrade, enligt den anställda, att betala ut lön och semesterersättning. Säljaren är medlem i Unionen och i slutet av augusti skickade därför Unionen ett kravbrev till bolaget. Det kravet bestred chefen via e-post.

Ombudsmannen på Unionen försökte därför få till en förhandling med chefen. Efter några turer bestämdes till slut en mötestid, men chefen dök aldrig upp. Då kallade Unionen bolaget till en tvisteförhandling för brott mot medbestämmandelagen, mbl, med en föreslagen tid och dag. Chefen kom dock aldrig till mötet.

När ombudsmannen nådde honom via telefon svarade chefen att han inte hade tid att förhandla eftersom han skulle ut på en golfrunda. I stället tyckte han att de kunde sköta förhandlingen via telefon några timmar senare. När ombudsmannen ringde gick han inte att nå.

Nu har Unionen lämnat två stämningsansökningar till Göteborgs tingsrätt. Förbundet vill dels att tingsrätten dömer bolaget att betala ut lön och semesterersättning, dels 30 000 kronor i skadestånd för brott mot mbl.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Var sjukskriven - blev av med jobbet

  När kontoristen kom tillbaka efter sin sjukskrivning fick hon veta att en annan anställd tagit över hennes arbetsuppgifter och att hon inte var välkommen tillbaka.

 • Läs även...

  Unionen har förlikats med Astra Zeneca

  För ett år sedan stämde Unionen läkemedelsbolaget Astra Zeneca för brott mot mbl. Nu har facket nått en förlikning med företaget – och fått till en bättre relation.

 • Läs även...

  Frostig relation med chef ledde till avsked

  Efter att inköparen bad nya chefen att förtydliga hennes arbetsuppgifter och skickade en kopia av önskemålet till facket blev relationen ansträngd. Kort därefter blev hon avskedad. Felaktigt, menar Unionen som stämmer företaget i AD.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Amazon för uppsägning

  När ingenjören började jobba på Amazons servicehall var den fortfarande under uppbyggnad. Han efterfrågade stöd och hjälp med att prioritera bland sina arbetsuppgifter, men fick i stället svaret att han saknade kompetens och sades upp.

 • Läs även...

  Unionen kräver skadestånd för avstängd domare

  Svenska Fotbollförbundet bröt mot las och mbl när de stängde av domaren Martin Strömbergsson, menar Unionen. Fackförbundet kommer att kräva drygt en halv miljon i skadestånd av Svenska Fotbollförbundet om beslutet inte ändras.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Astra Zeneca

  Unionen och två andra fackförbund stämmer Astra Zeneca i AD och kräver en halv miljon kronor för brott mot mbl. Det sedan läkemedelsföretaget gjort omorganiseringar och tillsatt chefer utan att förhandla med facket.

 • Läs även...

  Begravningsbyrå stämd för diskriminering

  Unionenmedlemmen sökte jobb på en begravningsbyrå men sållades bort för att byrån inte erbjöd ”flyttpaket från utlandet”. Nu stämmer förbundet byrån för brott mot diskrimineringslagen.

 • Läs även...

  Konkurs – affärsidé för kriminella

  Aktiebolag används som kofot av skurkar som verktyg för att sno åt sig pengar på arbetsmarknaden. Hos var fjärde företag som går i konkurs finns tecken på fiffel och båg och Unionens medlemmar drabbas både direkt och indirekt.

 • Läs även...

  30 miljoner för att stoppa brott i arbetslivet

  Fusk och brott på svensk arbetsmarknad ska bort. Regeringen vill satsa 30 miljoner på att åtta myndigheter ska samarbeta för att förhindra kriminalitet i arbetslivet.