Annons
Annons
 • Chefen dök aldrig upp till förhandlingen med Unionen eftersom han skulle ut på en runda golf. Foto: Colourbox

Chef struntade i förhandling: ”Ska ut och spela golf”

Publicerad 23 januari 2020, kl 14:11

Unionen kräver 30 000 kronor i skadestånd av ett företag för brott mot mbl, medbestämmandelagen. Chefen struntade i att förhandla – bland annat eftersom han skulle ut på en golfrunda.

Förra året hamnade en säljare i tvist med sin arbetsgivare. Arbetsgivaren vägrade, enligt den anställda, att betala ut lön och semesterersättning. Säljaren är medlem i Unionen och i slutet av augusti skickade därför Unionen ett kravbrev till bolaget. Det kravet bestred chefen via e-post.

Ombudsmannen på Unionen försökte därför få till en förhandling med chefen. Efter några turer bestämdes till slut en mötestid, men chefen dök aldrig upp. Då kallade Unionen bolaget till en tvisteförhandling för brott mot medbestämmandelagen, mbl, med en föreslagen tid och dag. Chefen kom dock aldrig till mötet.

När ombudsmannen nådde honom via telefon svarade chefen att han inte hade tid att förhandla eftersom han skulle ut på en golfrunda. I stället tyckte han att de kunde sköta förhandlingen via telefon några timmar senare. När ombudsmannen ringde gick han inte att nå.

Nu har Unionen lämnat två stämningsansökningar till Göteborgs tingsrätt. Förbundet vill dels att tingsrätten dömer bolaget att betala ut lön och semesterersättning, dels 30 000 kronor i skadestånd för brott mot mbl.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Engagerade sig fackligt - avskedades

  När fastighetsbolaget ville försämra villkoren tog projektledaren strid för medarbetarna. Men det uppskattades inte av arbetsgivaren som avskedade mannen och anklagade honom för illojalitet.

 • Läs även...

  Hade för låg energi – blev uppsagd

  Den nya chefen ansåg att projektledaren saknade tillräcklig energi för sina arbetsuppgifter och valde att säga upp honom. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på över 250 000 kronor.

 • Läs även...

  Unionen förlorade tvist om avtal

  Är larminstallatör ett arbetaryrke eller ett tjänstemannayrke? Det har Unionen och Elektrikerförbundet tvistat om. Nu har en skiljenämnd beslutat att man ska följa Elektrikerförbundets avtal.

 • Läs även...

  Unionen stämde färre företag 2019

  Fler ärenden kom in till Unionens jurister 2019, men färre arbetsgivare blev stämda. En trolig orsak är att fler tvister löser sig på förhandlingsbordet.

 • Läs även...

  Juridikföretag bröt mot lagen

  Företaget som håller kurser i juridik bröt mot reglerna i lagen om anställningsskydd och stäms nu på sammanlagt 50 000 kronor av Unionen.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Astra Zeneca

  Unionen och två andra fackförbund stämmer Astra Zeneca i AD och kräver en halv miljon kronor för brott mot mbl. Det sedan läkemedelsföretaget gjort omorganiseringar och tillsatt chefer utan att förhandla med facket.

 • Läs även...

  H&M ska ha kartlagt personuppgifter

  H&M misstänks sedan tidigare för att ha lagrat otillåtna uppgifter om anställda i Tyskland. I veckan kom uppgifter om att känslig information även ska ha samlats in i Sverige. Absurt och orimligt, tycker Unionens ombudsman.

 • Läs även...

  Var föräldraledig - blev av med jobbet

  När kvinnan kom tillbaka till jobbet efter sin barnledighet hade hon inga arbetsuppgifter kvar. Nu stämmer Unionen redovisningsfirman för brott mot föräldraledighetslagen.

 • Läs även...

  Fick sparken efter kontakt med Unionen

  En säljare med provision hade en snittlön på över 110 000 kronor i månaden. Under hösten ifrågasatte säljarens chefer tolkningen av anställningsavtalet. Säljaren kontaktade då Unionen - och blev avskedad.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.